snogas. Sporawo te 8.2 jak na trase, chyba musiałeś zdrowo garować. Ja czasem swoją mocno pocisnę ale az takiego wysokiego wyniku jeszcze nie udało mi sie zaliczyć na tak duzym dystansie w trasie.
snogas. Sporawo te 8.2 jak na trase, chyba musiałeś zdrowo garować. Ja czasem swoją mocno pocisnę ale az takiego wysokiego wyniku jeszcze nie udało mi sie zaliczyć na tak duzym dystansie w trasie.
2.0 JTDm SW - trasa 8.8L, autostrada 10L, warszawskie korki 9,5L > opony zimowe 225/50/R17
ech to widze że tyle palą;-( szaleństwem raczej bym tego nie nazwał tak śrenia prędkosc na tym odcinku to 102km/h
Z krakowa do kielc bardzo delikatna jazda, tzw ekonomiczna max 120.
Pozdrawiam
Sebastian
Do maniaków ecojazdy sie nie zaliczam a spokojnie schodze ponizej 7,2l/100, zaznaczam ze bez klimatyzacji, to ma tez duze znaczenia. moze koledzy z klimą właczoną takie osiągi mają.
jeszeli taka średnia wyszła ci włg komputera to... musiales chyba rekordy predkosci bic
Tu macie troche statystyki zrobione z 5 raportów.
http://www.autocentrum.pl/spalanie/a...0km-2009-2012/
Ostatnio edytowane przez Evo666 ; 28-11-2012 o 09:26
Zastanawiam się czy rozmiar opon może mieć tak znaczący wpływ na spalanie ?
> klimatyzacja 1L ?
> opony 1L ?
NIE !
Myślę że to w znacznej większości sprawa stylu jazdy.
Jestem posiadaczem AR 159 SW 2.0 JTDM od paru dni.
Moje wyniki spalania (opony: 215/55/R17) są dość dziwne:
Średnie spalanie (350 km, w tym 200 km trasa): 7,4 l/100 km z wyłączoną klimą i dość spokojną jazdą zarówno na trasie jak i po mieście.
Drugi Trip, wyzerowałem sobie w poniedziałek (same dojazdy w korkach do pracy) i od poniedziałku spalanie kształtuje się na poziomie : 12,8 l/100km !
Jak czytam opisy posiadaczy AR z podanego linku o 7 l na 100 km w mieście, to nie mogę uwierzyć.
Poprzednio jeździłem Astrą 2.2 DTI i potrafiłem nią zejść do 4,1 l / 100 km na trasie, cykl mieszany zawsze oscylował w okolicach 6,6 l/100km.
Pozdrawiam
Troche sporo... Ja po Krakowie, gdy sie zrobilo troche chlodniej, a jezdze na krotkich dystansach glownie, wychodze jakies 9,3 l/100.
Również dojazdy mam krótkie, przynajmniej jeśli chodzi o odległość. Jazda typowa w godzinach porannych i popołudniowych: 1,2 max 2 tys obrotów, hamulec, luz, 1, 2, hamulec i tak aż do biura
Zaskoczony jestem spalaniem, ale nie wykluczam, że robię coś źle, staram się zmieniać biegi w przedziale 2 - 2,1 tys obrotów, umiarkowanie operuję gazem (w Krakowie w godzinach szczytu, nie ma gdzie "nacisnąć"). Na trasie utrzymuję ok. 2 tys. obrotów (wyjątkiem jest wyprzedzanie, wówczas potrafię i do 4 tys. dojść). Podobnie jeździłem Astrą i wyniki były świetne. Oczywiście nie oczekuję od samochodu o 500 kg cięższego i 50 km mocniejszego, aby palił tyle co Astra II, ale wydaje mi się, że wynik w okolicach 8-9 l /100 km w mieście i 5-6 l / 100 km przy spokojnej trasie, powinno być realne do osiągnięcia.
Do AR 159 przesiadłem się z 200 - konnego auta (benzyna + turbo) i tam na 5000 km (trasa+Kraków), komputer pokazywał spalanie 9,5 l / 100 km !
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez mar0s ; 28-11-2012 o 11:09
Definitywnie cos jest nie tak- zacznij od sprawdzenia hamulcow.
Filtry chyba juz powymieniales, skoro mowisz, ze kupiles dopiero auto.
Warto sprawdzic korekty wtryskow jakism FESem lub podobnym.
Moc jest?
Srednie spalanie moim zdaniem masz OK w miare, ale prawie 13 litrow w miescie to nawet moja 2.4 "nie daje rady" spalic (przy normalnej jezdzie- jakbym chcial to bym pewnie wiecej spalil heh).