Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: brak mocy

gizmobdg
    Gość

Domyślnie brak mocy

witam drodzy koledzy.....otóż od jakiegos czasu zaobserwowalem spadek mocy przy ruszaniu autkiem. Moja bella ma 140 km JTD, także uderzenie w plecy podczas ruszania było odczowalne wraz z rosnącym usmiechem na twarzy, turbina dawaała znac o sobie grubo poniżej 2000obr./min....a teraz?.....teraz jeździ raczej jak vectra kombi!!!...Moc pojawia sie na chwile i to przy wyzszych obrotach...Może ktos spotkał się z takim objawami....i tylko proszę nie straszcie mnie, że turbina powoli konczy swój żywot.....pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Dymi przy dodawaniu gazu? Masz zaślepiony egr? Sprawdzałeś szczelność dolotu? Masz logi z FES? Turbo "świszczy" ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Jeśli masz FES sprawdź czy nie ma jakiś błędów. Dalej rzeczą którą możesz wykonać na podwórku w 3 minuty to odpięcie wtyczki od przepływomierza. Następnie przejedź się kawałek. Jeżeli nie zaobserwujesz zmian przepływkę możesz wyeliminować. Jeśli Bella dostanie skrzydeł masz już winowajcę...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TriXter
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20V 08'

Domyślnie

Pod maska ci nic nie pluje ? Mój przypadek to była pęknieta rura od intercoolera do kolektora nie miała w ogóle mocy... Po wymianie działa jak powinna to tez możesz sprawdzić, albo przewody do turba i od

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

praca overboostu i zmiennej geometrii do sprawdzenia
    oraz szczelność układu podciśnienia
    nie telepie przy gaszeniu?

gizmobdg
    Gość

Domyślnie

...kurcze lista troche duża,,,w weekend zaczne wszystko sprawdzać,,,,wydaje mi się, że nie dymi bardziej niz popszednio,,,,diesel piszcza zawsze jakąs chmurke jak mu sie pszydusi, ale jest to w granicach normy,,,,a zmian przy gaszeniu silnika w postaci znacznych wibracji raczej nie zaobserwowałem,,,,ale rzecz tez do zmonitorowania,,,,a pod maską sucho,,,,,kurcze może cos FES-em albo EGR......w każdym razie dzieki koledzy za nieoceniona pomoc

Mateusz10071
    Gość

Domyślnie

ja ze swoją 140 miałem problem taki sam nie miał mocy i świecił sie komunikat motor system coś tam więc zaślepiłem egr. bez zmian więc wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania i przepływomierz też bez zmian. ale zauważyłem że jak o]wyjęty był czujnik od ciśnienia doładowania ale podpięty podpięty pod wtyczkę to moc była. więc pojechałem kupiłem czujnik (koszt 300zł) i po problemie. teraz wciska w fotel aż miło

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

zobacz czy jak dodasz gazu to węzę od intercoolera puchną

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

A ja obstawiłbym pęknięty wężyk sterujący zmienną geometrią turbiny.Niech ktoś odpali silnik, a Ty zobacz, czy po odpaleniu "sztanga" wystająca z "gruchy" turbo zostaje wciągnięta- skok o ok 1cm. jeżeli pozostaje w miejscu to szukaj po wężykach gdzie znika podciśnienie.