Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: [156] wariator-jak złożyć ???

rolanddmode
    Gość

Domyślnie [156] wariator-jak złożyć ???

Witam wszystkich.Jestem na etapie naprawy wariatora i mam jedno pytanko jak powinny być ułożone podkładki (te dwie wypukłe z otworem) względem siebie,znajdujące sie na końcu wałka rozrządu w wariatorze i czy przy składaniu go powinno sie zrócić uwage na położenie zębatek względem siebie.Pytam ponieważ przy rozbiórce troszke mi sie to wszystko rozsypało.
    Może ma ktoś jakiś schemacik?
    Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli dobrze pamiętam podkładki powinny być złożone tak, żeby w przekroju była elipsa. Natomiast uważam, że to nie są podkładki tylko rodzaj sprężyny (tzw. sprężyna talerzowa). Czy masz nowe takie talerzyki, bo według mnie przy naprawie wariatora powinno się takie zastosować?
    Co do sposobu złożenia części zębatych to powinny być to założone tak, jak było pierwotnie - szkoda, że sobie tego nie zaznaczyłeś przed demontażem bo może się okazać, że po złożeniu wariatora i zamontowaniu go w samochodzie nie będzie odpowiedniej regulacji na otworach śluzowych koła rozrządu po założeniu blokad.

rolanddmode
    Gość

Domyślnie

Elipsa mówisz,a ja wywnioskowałem z wytarć na obudowie wariatora i wałka,że ma to być coś w stylu litery X.Sam już nie wiem ((
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No właśnie już dokładnie nie pamiętam, więc mogę się mylić - wariator rozbierałem kiedyś z ciekawości, jak jest zbudowany, ale to było kilka lat temu - ewentualnie możesz podjechać do jakiegoś warsztatu, gdzie naprawiają alfy i poprosić o stary wariator - na ogół takie wariatory są po prostu wyrzucane na złom.
    Natomiast co do złożenia części zębatych, to jeżeli będziesz dysponował jakimś innym wariatorem, to możesz spróbować złożyć go tak, żeby 4 otwory, w które są wkrecane śruby mocujące koło rozrządu były ustawione dokładnie względem początku gwintu trzpienia wkręcanego do wałka rozrządu - wtedy powinno wszystko pasować na samochodzie podczas ustawiania rozrządu na blokadach.
    Pozdrawiam

klapekslonik
    Gość

Domyślnie

witam i prosze o pomoc.jestem w trakcie skladania rozrzadu w ar 156 2.0 ts.mam zamontowany nowy wariator posiadam czujnik zegarowy blokady na walki tylko jak ustawic sam wariator czy obrocic go na max w lewa strone ,czy wprawo jesli walki mam zablokowane a tlok 1 cylindra znajduje sie gmp

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, co chcesz obracać. Wariator jest nakręcony przecież do oporu na wałek i nie ma mozliwosci jego obracania. Niewielki ruch masz tylko na kole rozrzadu, które ma 4 otwory śluzowe oraz na drugim kole od wałka wydechowego. Dlatego, żeby dobrze ustawić rozrząd musisz to zrobić na tzw. pływających kołach.
    Pamiętaj też, że może być sytuacja, że po ustawieniu kół ząbki na pasku i znaki nie będą pasowały idealnie przy wyzerowanym tloku w położeniu GMP. Wtedy może być konieczność niewielkiej korekty kołem wału korbowego, żeby wszystko idealnie się pokryło.

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Mój mechanik teraz ma problem złożyć wariator, czy jest jakiś tutorial jak to zrobić?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

specjalistą od wariatorów jest darek2116 może coś ci podpowie

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

dzięki
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Skoro umiał rozłożyć to powinien umieć złożyć
    Jak liczysz na skuteczność zestawu to poszukaj moich postów w temacie.To coś jak kilkanaście godzin w zimowych butach na upale po czym umycie stóp i założenie wyeksploatowanych skarpetek do tych samych butów i znowu mały meeting a potem np do łóżka
    Nie będziesz zadowolony niestety z efektów takiej operacji