Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Dobra tylko jednego nie jestem w stanie pojąć.
Głęboko rozładowany ?
Mam aku od poldolota, ostatnio używane ... jakieś 1,5 roku temu może nawet bliżej 2 lat. aku wczesniej normalnie eksploatowane.
Przełożyłem je ostatnio do mjtd i normalnie auto odpalilo ( po 1.5 roku lezakowania uzywanego aku w ciepłej piwnicy) to ile ta centra musiałaby stać żeby sie tak rozładowac ?
Poza tym, zawsze jak kupuje aku to dostaje pomiar z aku, z lady sklepowej tak że wiem co kupuje.
Okej - wysyłkowo - ale chyba nikt nie jest na tyle idiotą żeby wysyląc padniete aku ( a moze jest ?)
Sprawdź date produkcji.
147 powodów do zadowolenia
Ok, sprawdzę. parę postów wcześniej pisałeś jak rozszyfrować te oznaczenia to zbadam sprawęA aku zamawiałem przez Allegro ze sklepu który miał ponad 1000 pozytywów i ani jednego negatywa więc jak najbardziej wzbudzał zaufanie. Ja zawsze jestem pod tym kątem czujny i staram sie nie kupować byle gdzie
![]()
Dokładnie - sam musze kupić aku i własnie sie zastanawiam nad wyborem sprzedawcy. Ale no jednak taka wpadka to jest zszarganie opinii. A przy dobrym sklepie takich pomyłek być nie powinno.
Nic się nie przejmuj na akumulator zawsze może zdarzyć się reklamacja.
Jasne, ale zawsze kupuje aku w jednym sklepie ( dość prowincjonalny mały motoryzacyjny pamiętający zamierzchłe czasy sprzed transformacji ustrojowej. Ale kurde nigdy mi sie nie zdarzyło, żebym nie miał tam zbadanego akumulatora, mało tego zawsze jak napięcie jest na włosku to pada pytanie czy biore ten aku i go testuje, czy chce poczekać dzien na dostawe kolejnego - bo mi zamówi skoro z tym jest nie w 100% OK.
To chyba wysylkowo - ktoś liczy czas spakowania do wysyłki samej wysyłki odpowiadania na mejle reklamacyjne, dalej zwrotów kolejnych odsyłek itd ... To też jest kasa .. wiec chyba warto wysyłać coś sprawdzonego
Sam na swoim przykładzie wiesz że najlepiej mieć jakiś swój zaprzyjażniony sklep tam w razie czego taki niesprawny akumulator wymieniają od ręki,a zakupy przez internet to w pewnym sensie loteria.
- - - Updated - - -
Ale wiadomo każdy szuka oszczędności.
- - - Updated - - -
A sam akumulator mógł się nawet uszkodzić w czasie transportu,nie wiadomo jak się z nim obchodzono.
Ale nie chodzi o to - bo przez internet kupowałem już takie rzeczy, że głowa mała - i mimo posiadania takiego zaprzyjaźnionego sklepu - pomimo tego ze z włascicielem sie dość dobrze znam .. to jednak prawie 100zł oszczędzności to nie przelewkiAle no kupując - wypadałoby kupić coś w 100% sprawnego, a nie kombinownie z doładowaniem nowego aku ...
No więc kod wygrawerowany na aku to 0MD03B3. Jak byś to kolego rozszyfrował? Bo ja w necie znalazłem taki szyfr w przypadku Centry
YMxDDxx
Y - rok
M - miesiac
DD - dzień
Gdzie miesiące to
A - styczneń
B - luty
C - marzec
....
L - grudzień
Z tym że w moim przypadku to by sie nie zgadzało bo M jest 14 listerą alfabetu a miesięcy mamy tylko 12. Znalazłem na necie gościa co miał kod podobnie jak ja zaczynający sie na 0MD.. i podobno w centrali Centry mu powiedzieli że ten aku jest z pierwszego kwartału 2011 roku. Ja już nie wiem jak to rozszyfrować. Może po L należy liczyć od nowa dodając kolejny rok czyli wtedy by mi wychodziło 03 luty 2011. W każdym razie to będzie 2010 lub 2011 co chyba nie jest dobrym wynikiem mając na uwadze że właśnie nam sie 2012 kończy..
Dziś robiłem pomiar aku po 24h nieużywania i napięcie mam 12.75V, stan naładowania nadal 100% a żywotność dalej w granicach 90% /~665A pomiarowych/
Fakt - pierdyknąłem sie z tym kodem. byłem pewien ze tam są po 2 cyfry/literki
Co nie zmienia faktu, że chodząc po marketach szukając aku - nie trafiłem starszego niż styczen 2012.
To może faktycznie być wina zbyt długiego leżakowania takiego aku.
obawiam sie ze 0 - to moze byc rok 2010 - gdyż tą numeracje wprowadzili jakos od 2003 roku