@Airen: troche dziwna diagnoza... akumulator wymieniałem w lutym
@Airen: troche dziwna diagnoza... akumulator wymieniałem w lutym
Co nie znaczy, że nie jest słaby - niedoładowany
Kilka osób miało problem ze skaczącą temp. przy rozruchu i okazywało się, że to wina aku.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
ja dalej mam ten problem.czasaqmi wystepuje.Aku i termostat wymienialem styczen/luty 2012 do tego dzis mi wyskoczyl przy zaplonie ABS na chwilke.Mysle ze to wina aku.Musze go podladowac
Przy moim ciężkim odpalaniu też często pojawia się błąd 'ABS NOT AVAILABLE', po chwili znika. Aku jest mocno nadwyrężany... ale problemów z pseudo gotowaniem nie miałem.
Renault ma fajny pomysł, grzałki nurkowe
Może tędy droga?
Silniki z Common Rail mają dużo większą sprawność niż silniki benzynowe. Stąd mało energii jest tracone na grzanie silnika. Stąd też długi czas oczekiwania na nagrzanie cieczy chłodzącej i długi czas na ciepło w środku - jest typowe w dzisiejszych nowoczesnych dieslach. Sytuacje ratują grzane siedzenia (dla osób, które je mają), albo dodatkowa elektryczna nagrzewnica wnętrza (też dla osób, które mają). Nie znam patentu Renault – coś pewnie pokombinowali, żeby było szybciej cieplej.
Ja się zastanawiałem nad możliwością dołożenia elektrycznej nagrzewnicy wnętrza – czy ktoś z Was ma oryginalnie taki element? Pewnie doposażyć auto będzie niezwykle trudno i łatwiej pójść w elementy nieoryginalne (analogicznie do czujników parkowania). Na razie głośno myślę, do pracy mam 1,5 km i zwyczajnie nie używam samochodu na codzienne dojazdy – nawet w mroźne dni wolę podjechać 2 przystanki tramwajem niż męczyć się ze skrobaniem szyb, grzaniem auta, parkowaniem itd.
Tak jest w reno - http://megane.com.pl/topic/26260-grz...we-informacje/
Mam w pracy 1.5dci 2003 rok pięknie się grzeje i w aucie piekarnik
Mam u siebie dodatkową nagrzewnicę P.T.C jeśli się nie mylę. Ale nawet jak dasz ogrzewanie to mimo tego nagrzewnica się studzi![]()
Nie ma co psioczyć,sami wybraliśmy takie silniki, więc trzeba jakoś tą zimę przetrwać i tyle.
Można założyć taki podgrzewacz. Jest kilka uniwersalnych np. http://moto.allegro.pl/duzy-podgrzew...856596856.html. Nawet w dziale Zrób to sam pojawił się taki tutorial. Ale czy ktoś już się bawił w to w 159?
Na tym forum coś było. Pamiętam wniosek- szału nie ma. Niewiele szybciej się auto nagrzewa...