Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Silnik po remoncie..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Po powrocie raczej nie będzie potrzebny olej ale nowy silnik.
    Dokładnie. Kolega LukaSS pisze takie głupoty że głowa boli.
    Mam tylko nadzieje ze ktoś początkujący nie przeczyta jego postów.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Hej, Ci krytykujacy mnie - to bardzo prosze, UDOWODNIJCIE mi, że źle piszę. Wykażcie się wiedzą!

Proszę nie łączyc przebiegu silnika eksploatowanego na co dzień z przebiegiem w dowolnym wyścigu. Przyjmijmy, że to silnik i to silnik.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Jak robiłem swój pierwszy remont w silniku, do tego obróbka, to tylko 500km docierałem, później nowy olej, i już normalnie motor był ułożony, jeździłem nim bez głaskania i z tego co wiem po sprzedaży to szybciej się rozleciała buda auta niż sam silnik. Także są różne szkoły.

Mart
    Gość

Domyślnie

Ok, ok.. opinie są podzielone, choć większość chyba radzi dotykać pedał gazu delikatnie, końcem dużego poalca
    Posłucham rad mechanika 1000mil/3000obr. max być może facet wiedział co mówi, bo naprawdę miałem "mokro" kiedy zauważyłem, że jeździ pięęęęękną, perłowo-niebieską 147 3.2 V6 GTA. Próbowałem go przekonać nawet na zamianę, ale uśmiechnął się tylko z "przekąsem" i powiedział, że zadzwoni jak będzie chciał ją sprzedać

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Od 1998 164 v6 , GT JTD 2004.Volvo V70 2007

Domyślnie

A tak na powaznie ,co bylo robione w tym motorze?

Mart
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekjast Zobacz post
    A tak na powaznie ,co bylo robione w tym motorze?
    Strzelił mi pasek rozrządu.. auto na gwarancji wróciło do warsztatu, gdzie coś szlifowali i został wymieniony: blok silnika, uszczelka pod głowicą itp..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Hej, Ci krytykujacy mnie - to bardzo prosze, UDOWODNIJCIE mi, że źle piszę. Wykażcie się wiedzą!

Proszę nie łączyc przebiegu silnika eksploatowanego na co dzień z przebiegiem w dowolnym wyścigu. Przyjmijmy, że to silnik i to silnik.
    Weź pod uwagę że Alfa 147 to nie jest samochód wyścigowy klasy WRC. Weźmy z salonu powiedzmy nowiutką Giuliette ( lub inne autko), Nalejmy do silnika największy shit czyli olej mineralny i dawaj na wyscigi.
    silnikowi może by się wiele nie stało od razu ale po czasie eksploatacji na pewno by przypominał o tym genialnym pomyśle.

Nie jestem zwolennikiem docierania samochodu poprzez dotykania pedału gazu końcem grubego palca.
    Wydaje mi się za na początek te 3000obr. max będzie dobre dla silnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Docieranie silnika po remoncie jest bardzo ważne! Wytyczne np. max 3000 obr itd, są niezbędne by się wszystko ułożyło i dotarło. Konieczna jest też wcześniejsza wymiana oleju i częstsza kontrola jego poziomu.

Silnik jest wytwarzany w fabryce przy trochę odmiennych technologiach i w innych warunkach niż te w warsztacie. Ponadto wszystko w nim jest nowe. W przypadku remontu wiele elementów pozostaje starych, niektóre są wzięte z innego silnika, a inne to zamienniki. Wszystko to musi się dotrzeć i dopasować. Tak więc docieramy, nie piłujemy etc.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Nie wiem jakie przełożenie skrzyni ma Twoja Bella, ale wydaje mi się, że na najwyższym biegu i 3000 obrotów to jednak będziesz czuł, że jedziesz, a nie stoisz...Więc nie ma co panikować, że będziesz zawalidrogą Ja na Twoim miejscu bardziej martwiłbym się o służby mundurowe i ograniczenia prędkości, bo z tego co widziałem nie mają litości dla "piratów drogowych"...Pozdr!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

U mnie przy 105KM 3000obr. = 100km/h na 5 biegu