Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Temat: Jaka Alfa na PB/LPG pod przebiegi 40 tys. rocznie?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielawa - Ateny- Lublin
    Auto
    Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v

Domyślnie

Jako uzytkownik 156 z V6 i lpg polecam oczywiscie to co mam . W 166 koszty utrzymania beda wyzsze. Wieksze spalanie i czesci drozsze. W wakacje zrobilem trase 1300 km i nie odczuwalem jakiegos dyskomfortu czy wielkiego zmeczenia. 166 jak dla mnie jest za duza do miasta. 156 z V6 to moim zdaniem fajny kompromis pomiedzy wygoda a osiagami.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    156 3.0 V6 '01 blu cosmo

Domyślnie

Cytat Napisał Em_Zet Zobacz post
    Jaki mniej więcej jest koszt remontu TS'a po obróceniu panewki, bądź też wymiany silnika na zdrowy egzemplarz? Czy ciężko znaleźć fachowca, który sobie z tym poradzi?

Natomiast przy 156 dopuszczam nadal i V i TS. Może i faktycznie remont TS nie jest taki straszny, ale fajnie mieć kogoś zaufanego kto zrobi to zgodnie ze sztuką. Pozostaje rozejrzeć się zawczasu czy w moim województwie mogę na kogoś pod tym względem liczyć. Zresztą V-ki też się to tyczy w jakimś stopniu, bo nie wyobrażam sobie serwisowania u przypadkowych osób.
    Za TS'em pewnie przemawia również większa podaż na rynku (nie wiem czy ilość przekłada się na jakość) niż w przypadku V-ki.

Koszty eksploatacji mają dla mnie znaczenie, ale powiedzmy, że paliwo nie jest tak kluczowe jak całokształt obsługi, uciążliwości związane z potencjalnym przestojem auta podczas remontu i jazda w jakąkolwiek dalszą trasę (szczególnie zagraniczną) z duszą na ramieniu. No i podatność blachy na korozję.
    Ale pewnie przesadzam i sam sobie niepotrzebnie zasiałem ziarko strachu.

Pozdrawiam
    Mnie remont TS'a kosztował troszkę ponad 3 tys.zł ( szlif wału, panewki, nowe pierścienie, uszczelniacze zaworów, uszczelki + jakieś tam duperele), zdecydowana większość z tej sumy to robocizna mechanika . W zależności od ogólnego stanu silnika, remont może być tańszy, ale też i droższy. A ze znalezieniem kompetentnego fachowca do remontu nie powinno być problemu.

Z podatnością na korozję bywa różnie, w poprzedniej ani obecnej 156 problemu z rudą nie mam, ale widzę, że dużo forumowiczów boryka się z przegnitą podłogą/progami, więc trzeba na to zwracać uwagę przy kupnie.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Moje auta robią dziesiątki tysięcy kilometrów - i uwierz mi, że w każdym z nich była robiona zawiecha, przeglądy nie przeglądy czy jakieś doraźne naprawy - i wiem co ile dokładnie kosztuje. No i trzeba tu powiedzieć jasno - 166 z tych wszystkich jest najdroższa pod tym względem.
    Fakt 166 na pewno droższa jest w eksploatacji niż 156, ale z kolei jak dla mnie 166 wynagradza to na trasie, a jeszcze lepszy jest jak dla mnie model 164. Nie wiem dlaczego, ale mocno mnie przekonała do siebie i w Niej na prawdę czuje komfort i frajdę z jazdy i naprawy nie są wcale takie drogie.
    Obecnie śmigam właśnie 164 3.0 V6 i szczerze, dla mnie to najlepsza opcja. Fakt, może najtaniej w utrzymaniu nie jest, ale najdrożej też nie, w skrócie adekwatnie do moich zasobów w portfelu (jak na razie, bo jeżeli dojdzie rodzina to może być ciężej)
    Dodam także, że wole duże auta.. większość skarży się, że 166 i 164 są za duże do miasta, ale na prawdę mi to w niczym nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie nie chciałbym jeździć powiedzmy AR 147 bo jest dla mnie po prostu za mała. Śmigam dużymi autkami odkąd odebrałem plastik, zaczynałem od Volvo, Volkswagena w kombi, a skończywszy na właśnie limuzynie jaką jest Alfa 164 i jej na pewno tak prędko się nie pozbędę, a jeżeli zostanę do tego zmuszony, to na jej miejsce pojawi się właśnie jakaś 166, tylko z motorkiem 3.2 no i oczywiście V-ką pod maską
    Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 11-12-2012 o 20:01

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    wygoda i komfort jazdy w 164 zachwyca
    Nie wątpię. Podoba mi się to auto, ale mało jest już egzemplarzy w sensownym stanie na rynku. Dobry rok temu przeszła mi koło nosa okazja w postaci 164 V6 za symboliczne pieniądze. Do dzisiaj nie mogę odżałować. Z tym, że to raczej i tak byłoby auto weekendowe.

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a mechaników załatwimy spokojnie :-)
    w okolicy DG ( SD )
    Cytat Napisał marcin 80 Zobacz post
    A ze znalezieniem kompetentnego fachowca do remontu nie powinno być problemu.
    Mam nadzieję, bo jak czasem poczytam forum to wyłania się obraz sytuacji taki, że mechanicy raczej unikają tej marki.

Chciałem jeszcze sprecyzować warunki eksploatacji do jakich potrzebuję auto:
    - Codzienny dojazd drogą ekspresową/szybkiego ruchu z Dąbrowy w okolice Bielska - w obie strony około 140km, połowa to prawdziwa ekspresówka, reszta to tragedia (rozkopki w Tychach i Pszczynie czyli ciągłe korki, ale to nie potrwa wieczność. Chyba..).
    - Kręcenie się "wokół komina" czyli sporadyczne wyskoki do Bielska, Żywca i okolicznych miejscowości - drogi podrzędne.
    - Od czasu do czasu (średnio raz na kwartał) dłuższa trasa rzędu 300km w obie strony drogami "szybkiego ruchu".
    - W okresie od wiosny do jesieni weekendowe wypady na odległości do 100km od domu - często.
    - W okresie zimowym wypady na narty - kilka razy w sezonie (odegłości do 150km od domu + może się trafić jeden wyjazd np. w Alpy).
    - Jazda po mieście - kilka razy w tygodniu: sklep, kino, teatr, klub itp.

Czuję się normalnie jak jakiś ekshibicjonista tak dokładnie przedstawiając swoje "zwyczaje" , ale pokazuje to wyraźnie moje potrzeby.
    Jak widać miasta tam jest niewiele, ale tak czy inaczej jazdy więszym autem/parkowania się nie boję. Papierek mam od kilkunastu lat i raczej zdążyłem się obyć z prowadzeniem. Widzę więcej zalet niż wad w dużym aucie - komfort i trzymanie się drogi w trasach.
    Dlatego 147 pomimo, że również mi się podoba, osobiście raczej odpuszczę. Natomiast zaczynam kampanię namawiania bliskiej mi Osoby na zakup tego modelu (żeby móc się czasem przejechać i nacieszyć oko
    Na pierwszy rzut oka wybór nasuwa się sam - 166, ale już niejednokrotnie trafiałem na opinie o kosztowności i nienajlepszej trwałości zawieszenia (głównie tył) czyli koszty eksploatacji UP.. Dodatkowo spalanie o kilka litrów większe niż w 156 to spora różnica w skali roku.

jak myslisz o sporym przebiegu to nawet bym nie patrzał na TS tylko brał V
    Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Jeśli 70% trasy to lepiej kupić V6
    Cytat Napisał coxu Zobacz post
    V6 ma jeszcze jedną przewagę w trasie nad TS - szósty bieg
    Cytat Napisał Cannabis Zobacz post
    TS dobry jak nowy albo po remoncie. Przy takich przebiegach rzędu 50tys rocznie tylko v-ka.
    Cytat Napisał mattom Zobacz post
    zdecydowanie z tych 3 aut najpewniej wolałbym 156 z vka.
    Cytat Napisał Damian1989 Zobacz post
    156 z V6 to moim zdaniem fajny kompromis pomiedzy wygoda a osiagami.
    No i powoli wyłania się ten oczekiwany zwycięzca. Sam na nos laika też coraz bardziej obstawiam opcję V w budzie 156.
    Ale klamka jeszcze wcale nie zapadła. Mętlik w głowie mam nadal..

Pozdrawiam

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

No i powoli wyłania się ten oczekiwany zwycięzca. Sam na nos laika też coraz bardziej obstawiam opcję V w budzie 156.
    Ale klamka jeszcze wcale nie zapadła. Mętlik w głowie mam nadal..
    Doceniam Twoje podejście do sprawy, wolisz na spokojnie wszystko przemyśleć, poczytać niż kupić w ciemno i to mi się podoba ! bez względu na to jaki model wybierzesz, czuje że będziesz o Niego dbał i to najważniejsze. Przysłowie mówi "Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie" czyli w Twoim przypadku Alfa Cie nie zawiedzie, musisz tylko o Nią dbać, bez względu na to czy to będzie V-ka czy TS, 166, 164 czy może 156... najważniejsza jest pielęgnacja tego, co się ma.
    Pozdrawiam.

- - - Updated - - -

Jak widać miasta tam jest niewiele, ale tak czy inaczej jazdy więszym autem/parkowania się nie boję. Papierek mam od kilkunastu lat i raczej zdążyłem się obyć z prowadzeniem. Widzę więcej zalet niż wad w dużym aucie - komfort i trzymanie się drogi w trasach.
    Kolejna osoba, która woli duże i komfortowe autka ! Wielki plus dla Ciebie Kolego.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

wolisz na spokojnie wszystko przemyśleć, poczytać niż kupić w ciemno
    Zdecydowanie tak. Dlatego pytania i męczenie doświadczonych użytkowników.

Moje zainteresowanie marką wzięło się kiedyś z ciekawości. Chciałem się przekonać o co chodzi w tych wszystkich głupich stereotypach (bo głupie są z założenia wszystkie stereotypy). Znalazłem to forum, poczytałem i już wiedziałem, że to nie są banalne, tandetne auta jak je przedstawiają niektórzy. Urzekła mnie stylistyka (przez Alfę odkryłem na nowo włoską szkołę stylistyczną i teraz w większości makaronów widzę "to coś". Nie tylko w tych z wyższej półki, ale też w tych popularnych, w większości marek, w nowszych i w starszych). Naczytałem się o świetnym prowadzeniu różnych modeli, o legendarnym Busso itd. W końcu stwierdziłem, że czas spróbować. Wraz z doświadczeniem za kierownicą rośnie świadomość co do oczekiwań od auta. Niektorzy traktują jazdę jako przemieszczanie z punktu do punktu i tak już im zostaje (i to jest jak najbardziej ok), a inni jako wartość samą w sobie poza jej oczywistą użytkową częścią. Myślę, że zaliczam się bardziej do tych drugich. Do tego dojrzewa się czasem latami, przepuszczając przez ręce wiele różnych aut i dochodząc do swoich wniosków. Cieszyć można się jazdą nawet w słabym, przeciętnym aucie. I tak miewam, ale dlaczego nie zwiększyć sobie, w rozsądny sposób, dawki pozytywnych doznań?
    Oprócz superlatyw, naczytałem się przestróg co do możliwości wdepnięcia na minę i wiem, że trzeba zachować czujność. Wszystko sprowadza się do tego, żeby nie mieć powodów do uwierzenia w te stereotypy i nie popaść w niepotrzebne frustracje. Coś jakby sercem, ale przez rozum

Kolejna osoba, która woli duże i komfortowe autka ! Wielki plus dla Ciebie Kolego.
    W kwestii wyjaśnienia - widzę zalety dużych aut, ale nie w każdych warunkach widzę uzasadnienie ich użytkowania. W moim przypadku tak, ale gdybym pracował w ścisłym centrum dużego miasta, jak choćby Katowice i miałbym codzienny problem ze znalezieniem skrawka miejsca do zaparkowania choćby smartem, a co dopiero 164/166 to bym się zastanowił. Czasem szkoda nerwów i samochodu. Natomiast sporadycznie można się pomęczyć
    A poza tym uważam, że małe też jest piękne - rzecz jasna tyczy się to samochodów (np. 147)

Pozdrawiam

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Wszystko sprowadza się do tego, żeby nie mieć powodów do uwierzenia w te stereotypy i nie popaść w niepotrzebne frustracje. Coś jakby sercem, ale przez rozum
    Dokładnie tak, kierowanie się samym sercem, może być czasami zgubne np. chociażby co do samej marki Alfy, a w najgorszym wypadku może pozostać jakiś uraz i niechęć do zakupu następnej Włoszki. Niestety, ale nie każdy traktuje auto z szacunkiem i czasami można trafić na tak przysłowiową minę jak wspomniałeś, dlatego podczas zakupu trzeba także myśleć racjonalnie i nie podejmować opinii pochopnie. Najlepszym rozwiązaniem są oględziny auta z jakimś znajomym Alfistą, który widzi nie tylko w tych autach pasje, ale także zna się na rzeczy, wie co takiemu samochodowi dolega i w razie potrzeba, wyleje na nas kubeł zimnej wody

Czasem szkoda nerwów i samochodu. Natomiast sporadycznie można się pomęczyć
    A poza tym uważam, że małe też jest piękne - rzecz jasna tyczy się to samochodów (np. 147)
    Jeżeli mam być szczery, to nawet w najgorszym tłoku i ścisku ulicznym, nie umiałbym z własnej woli przesiąść się z dużego auta w przysłowiową "klitkę" i wcale nie twierdzę, że modele takie jak np. 147 są malutkie, ale jednak znacznie mniejsze od 166/164 co dla mnie bardzo rażące. Nigdy w życiu nie zamienię dużego auta na małe, również z tego względu, że gdy dojdzie rodzina i mały zapalony Alfista (bądź Alfistka, nigdy nie wiadomo) to jazda małym autem jest mało komfortowa zarówno dla mnie jak i dla mojej drugiej połówki (nie wspominam o montażu fotelika, transporcie wózka i ścisku na tylnej kanapie)
    To jest tylko moja opinia, jedni lubią małe a drudzy wolą duże autka, albo po prostu są zmuszeni do jazdy większym, z takich powodów jak wymieniłem wyżej.

Pozdrawiam i życzę Tobie rozsądnego zakupu zarówno sercem jak i rozumem
    Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 12-12-2012 o 10:15

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Pozdrawiam i życzę Tobie rozsądnego zakupu zarówno sercem jak i rozumem
    w przypadku Alfy to będzie kłopot

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

w przypadku Alfy to będzie kłopot
    Czepiasz się szczegółów Mam nadzieje że kolega Em_Zet sprawi sobie swoją wymarzona Alfę

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

A takie małe pytanie Tytanowy - po jakim mieście sie poruszasz tą 164 ?
    Ja tam zmieniłem kiedyś duże auto na małe - i powiem szczerze, po przesiadce teraz ze 145 na 147 i dalej na 156 ( ze 166 po drodze) to doceniam małe autka .. za spryt i zwrotność.
    Chociaż tego o AR powiedzieć nei mozna ;PP
    147 powodów do zadowolenia