Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Temat: Prośba o opinię przed zakupem..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Arkel
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS 16V 105 KM 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał aglaja Zobacz post
    Daffodil widzę, że po tych samych drogach jeździmy.. Liczmy na to, że wielkie wyrwy w tym roku nie powstaną.
    Myślałem,że napiszesz o jakimś spotkaniu z miłośnikami alf we Wrocławiu a Ty wylatujesz z dziurami na drodze;p. Ja bym na jakiś cud nie liczy odnośnie tych dziur.Znając Polskich drogowców to na pewno będą jakieś większe remonty nowo otwartych dróg.Już coś robią za rondem na Żmigrodzkiej w kierunku na Poznań xd

Mart
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Daffodil Zobacz post
    Ja bym na jakiś cud nie liczy odnośnie tych dziur
    Jakie dziury?! Dopiero co Wam ten Wrocław zrobili na "cacy" przed Euro

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

a bo widzisz ja tak pragmatycznie podeszłam do życia i martwię się o mój nowy nabytek. Spotkanie chętnie, tylko mój czas mocno okrojony bo do sylwestra każdy weekend zajęty full...

Cytat Napisał Daffodil Zobacz post
    Już coś robią za rondem na Żmigrodzkiej w kierunku na Poznań xd
    Nie widziałam, żeby coś tam dłubali ale może to nowy projekt.. ja byłam przerażona, że chcą robić remont tunelu na dominikanie bo w weekend go zamknęli ale całe szczęście już otwarty.

Cytat Napisał Mart Zobacz post
    Jakie dziury?! Dopiero co Wam ten Wrocław zrobili na "cacy" przed Euro
    Ojj ot nie przeszkadza w niczym, żeby znów zacząć jakiś wyśmienity projekt np Podwale z powodzeniem remont będzie trwał do wiosny... poza tym prawda taka, że znalazałoby się sporo takich dróg gdzie dziury są jak po wojnie.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

świetne by było takie spotkanie 147 z Wrocka.Na dominikańskim było to zwykła konserwacja przed zimą a żadnym remoncie nie słyszałem.
    Podwale z powodzeniem remont będzie trwał do wiosny
    Jak nie dłużej.Zawsze zima może trwać do końca marca:-).Niby ma być świebodzki remontowany czyli lepiej będzie zostawić auto na początku wrocka niż stać w korkach :-/

9none
    Gość

Domyślnie

Kod:
     świetne by było takie spotkanie 147 z Wrocka
    i nawet jest teoretycznie , co środa pod mostem Milenijnym, po 19:00... na razie handlują kalendarzami....

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

A Ja wole praktycznie, co nielegalny handel kalendarzami po nocach?...:-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

Problem taki, że to ja w ogóle mogę wpakować samochód na parking i przestać jeździć.. bo mieszkam w samym centrum to już teraz mnie irytują korki bo ze stawowej do swojego domu jadę 15 minut gdzie piechotą mam 5 ;/ argh.. a o remoncie świebodzkiego to ja nie chcę słyszeć.. Już teraz dzień w dzień gwiżdże mi policjant pod balkonem przez to podwale.. no nic mniejmy nadzieję, że bedzie dobrze. A jeśli chodzi o spotkanie to moje doświadczenie odnośnie zimowych spotkań i przestępowania z nogi na nogę z zimna są kiepskie więc chyba poczekam do wiosny Chyba, że jakiś dobry projekt poza kalendarzami będzie..praktyczny

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

1) EGR - tym bym się nie przejmował, przyczyna błędu może być banalna - chociażby pełne zaślepienie EGR-u bez wycięcia z oprogramowania. W swojej AR miałem błąd EGR i jak zajrzałem do niego to się okazało że ktoś go zaślepił kawałkiem gumy, wywaliłem to ustrojstwo i częściowo zaślepiłem podkładką serwisową - błąd ustąpił. Możliwe też że wystarczy zwykłe czyszczenie.

2) Wymieniane wahacze - rozumiem że AR już kupiona więc to co piszę nie na wiele się zda, ale może w kiedyś komuś jeszcze pomoże - handlarze często kupują zlumpione AR i później tanim kosztem je odpicowują do sprzedaży. Najbardziej pazerni potrafią wymienić same tuleje, w efekcie czego po niedługim czasie usterka powraca (inny element wahacza wysypuje się). Jeśli piszesz że wahacz był wymieniany kilka miesięcy wcześniej to raczej był wymieniony na jakiś tani wahacz. Wahacze do tego zawieszenia są drogie, ale można znaleźć dużo tańsze zamienniki. Nikt nie będzie inwestował dużej kasy przed sprzedażą, więc pewnie były kupione jakieś tanie. Tańsze wahacze mogą skrzypieć (chociaż te droższe czasem też potrafią), mogą zużywać się w bardzo krótkim czasie - miej je na oku w każdym razie.

3) Regenerowana turbina - link do ogłoszenia już jest nieaktywny, rozumiem że chodzi o AR 147 JTD? Jeśli tak to jest to turbina ze zmienną geometrią. Generalnie ich się nie regeneruje, ponieważ po regeneracji często przejeżdżają kilka tys km i padają, a serwisy regenerujące jak tylko mogą unikają zrealizowania gwarancji. W 147 JTD turbina stosunkowo często wysypuje się i jest dosyć droga. Ja wymieniałem na używaną - trafiłem na turbinę w bardzo dobrym stanie za ok. 1000 zł, do tego doszły koszty wymiany i koszty kilku podzespołów które uszkodziły się przy awarii turbiny.

4) Oprogramowaniem bym się nie przejmował.

To tylko moje spostrzeżenia, nie muszą się sprawdzić czego Ci życzę Mam nadzieję że autko będzie się dobrze spisywało - potrafi dać dużo radości.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Problem taki, że to ja w ogóle mogę wpakować samochód na parking i przestać jeździć
    Jak dla mnie była by to wielka głupota.mieć auto po to aby stało pod balkonem lub na szpanu.
    A jeśli chodzi o spotkanie to moje doświadczenie odnośnie zimowych spotkań i przestępowania z nogi na nogę z zimna są kiepskie więc chyba poczekam do wiosny Chyba, że jakiś dobry projekt poza kalendarzami będzie..praktyczny
    Praktyczny?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    Jeśli tak to jest to turbina ze zmienną geometrią. Generalnie ich się nie regeneruje, ponieważ po regeneracji często przejeżdżają kilka tys km i padają, a serwisy regenerujące jak tylko mogą unikają zrealizowania gwarancji. W 147 JTD turbina stosunkowo często wysypuje się i jest dosyć droga. Ja wymieniałem na używaną - trafiłem na turbinę w bardzo dobrym stanie za ok. 1000 zł, do tego doszły koszty wymiany i koszty kilku podzespołów które uszkodziły się przy awarii turbiny.
    Możesz wyjasnić dlaczego się nie regeneruje turbiny ze zmienną geometrią? A jeśli regeneruje to dlaczego padają po kilku tys.?