wracajac do tematu DPF, w jakich warunkach nastepuje wypalanie automatyczne? jaka predkosc, obroty, czas...ktos wie?
Ostatnio edytowane przez karp1u ; 13-12-2012 o 12:18
Według obserwacji mojego wypalania, nie ma sztywnych warunków.
to jest mój wspólnik,razem prowadzimy firmę.Nazywa sie Jerzy i tez ma alfe taka jak moja , -kopiliśmy sobie bliźniaczki tylko ja mam czerwona skórkę tapicerkę), a on ma bananowahehe Pozdrawiam Basia
Kolega nie jest użytkownikiem forum alfiarzy, skorzystał z mojego profilu.
Ostatnio edytowane przez Basia ; 13-12-2012 o 12:20
Jeszcze trochę i ktoś powoła CBŚ![]()
Nie wiem jakie muszą być parametry, ale nie che mi się wierzyć aby były takie jak podałeś przykład z bmw. U mnie dpf potrafi się wypalić w drodze ~15km. Nie jadę wolno, nie jadę szybko. Czasem jadę nie przekraczając 3tyś obr a jakoś wypala.
Dalej będę obstawiał że nie ma sztywnych zasad. Chyba że ktoś napisze konkretnie i z jakimś potwierdzeniem tego.
U mnie zwykle w warunkach stanowczo niesprzyjających... dla mnie. Jak się gdzieś spieszę, jestem prawie na miejscu albo jak zmęczony maksymalnie wracam z trasy w nocy i już jestem prawie w domu marząc o łóżeczku- Alfa mi zapewnia dodatkową wycieczkę po okolicy. :/
Generalnie zauważyłem ze podstawowymi parametrami, oprócz zapełnienia filtra oczywiście są: temperatura silnika i na pewno temperatura filtra na którą wpływa tryb jazdy i temperatura otoczenia. Mój się wypala zwykle już w mieście, po dłuższej jeździe na trasie, gdy jadę wolno bądź wcześniej stoje na światłach- podejrzewam że z powodu faktu, iż wtedy filtr nie jest tak intensywnie chłodzony przez opływające go powietrze...
ja pierwsze dopalanie zauważyłem podczas jazdy w trasie z prędkością ok.90-100.. za drugim razem w mieście przy normalnych warunkach..