Strona 1 z 10 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Temat: Zakup Alfy 146 i kilka problemów na początek

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie Zakup Alfy 146 i kilka problemów na początek

Witam wszystkich na forum. W zeszłym tygodniu kupiłem sobie Alfe 146 1.7 boxer z 96 roku. Myślałem że nigdy nie kupie alfy ale zakochałem sie w dzwięku z boxera zreszta to samochód od znajomego i wiem że o niego dbał i w sumie bardzo rzadko coś było w nim do roboty. W związku że i ja powoli staje sie alfoholikiem więc chcialbym dopieścić moja Alfe i z tym własnie chciałbym się zwrócić do bardziej doświadczonych kolegów. A więc:

1) Po pierwsze i najbardziej poważne wiem o tym że nie zawsze styka jeden cylinder i zastanawiam sie ile może kosztować taka naprawa ? zrobiłem tym samochodem już prawie 1000 kilometrów i wszystko ładnie chodzi jedyne co to na niskich obrotach coś sie ten samochód dusi i dławi, trzeba dodać gazu i wszystko jest ok. (może ktoś miał taki problem i może określić ile takie coś może kosztować)

a reszta pierdołek to:

2) bagażnik nie podskakuje przy otwarciu go z kluczyka ani guzikiem od środka więc zastanawiam się czy tutaj wchodzi w grę tylko wymiana teleskopów? jak sie go na maksa otworzy to też klapa opada więc to chyba raczej to... chętnie przyjme porade jak te teleskopy można wymienić

3)Nie działa spryskiwacz do przednej szyby, myślałem że coś sie zatkalo wiec chciałem odczepić ten przewód od zbiorniczka i nie zauważylem że troche wyżej też jest przerywka... za mocno szarpnąłem i wyrwałem (oczywiscie tez połamalem tą złączke) kabelek przy samym zbiornczku. Tam jest zdaje się taka pompka i chciałbym wiedziec jak ją można wyjąc... chciałem wyjąc cały zbiorniczek ale to chyba troche nierealne a chce spowrotem ten kabelek włożyć i ewentualnie potem dojść czemu spryskiwacz nie działa (jak naciskam to słychać że pracuje

4)strasznie parują wszystkie szyby w samochodzie... to też chciałbym wyeliminować...

przepraszam za spójnośc zdań ale pisze na szybko

- - - Updated - - -

aha i jeszcze jedno. Nie wiem czy to wynika z zimna panującego ostatnio czy to wina tego cylindra ale chyba dymu białego leci troszke wiecej jak stoje niz od innych samochodow...

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał PawelRm Zobacz post
    1) Po pierwsze i najbardziej poważne wiem o tym że nie zawsze styka jeden cylinder i zastanawiam sie ile może kosztować taka naprawa ? zrobiłem tym samochodem już prawie 1000 kilometrów i wszystko ładnie chodzi jedyne co to na niskich obrotach coś sie ten samochód dusi i dławi, trzeba dodać gazu i wszystko jest ok. (może ktoś miał taki problem i może określić ile takie coś może kosztować)
    Trudno powiedzieć co to znaczy, że cylinder nie "styka". Na początek wymień przewody i świece.

2) bagażnik nie podskakuje przy otwarciu go z kluczyka ani guzikiem od środka więc zastanawiam się czy tutaj wchodzi w grę tylko wymiana teleskopów? jak sie go na maksa otworzy to też klapa opada więc to chyba raczej to... chętnie przyjme porade jak te teleskopy można wymienić
    Wymiana teleskopów jest prosta. Przyjrzyj się dokładnie z zobaczysz jak są mocowane. Dwie minuty roboty.

4)strasznie parują wszystkie szyby w samochodzie... to też chciałbym wyeliminować...
    Musisz nauczyć się z tym żyć. Zdecydowana większość 145/6 ma z tym problem. Jest na forum kilka wątków o tym. Ogólnie przyczyny nikt nie zna. Może masz dziurawą podłogę Ale najlepiej wywal welurowe dywaniki z wnętrza. Dmuchawa na obiegu zewnętrznym. Możesz porozkładać w aucie rolki papieru do dupy

aha i jeszcze jedno. Nie wiem czy to wynika z zimna panującego ostatnio czy to wina tego cylindra ale chyba dymu białego leci troszke wiecej jak stoje niz od innych samochodow...
    Biały dym, to para wodna. Raczej normalne zjawisko przy tych temperaturach.

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

klapa nie podskakuje i u mnie ale teleskopy masz do wymiany, rzecz niedroga. moja też zostawia za sobą zasłonę dymną białą pompkę spryskiwacza masz na "wkręt" jest mocowana w zbiornik, musisz tam sobie poświecić i ją przekręcić by zdemontować, uważaj by tam syfu nie naleciało bo się zatka. sam zbiornik jest nieforemny i trudny do demontażu chyba, że masz w planach zdjąć prawy błotnik
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

mam ten sam problem co Ty z silnikiem, nie mam pojęcia co jest :/
    zalej Valvoline MaxLife 10W40, pamiętaj bo olej musi być... boski!
    świece i przewody raczej nie pomogą, ale jak masz troche kasy to wymień,
    rozrząd, paski wymień,
    sprawdź czy wtryskiwacz może nie leje, może styki na wtrysku słabo dają,
    może być też winny rozrząd, wytarte krzywki, pęknięta szklanka,
    jak mówiłem mam to samo co Ty z silnikiem, ale jak narazie brak rozwiązania :/

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

Dzięki panowie za te posty, a więc tak... mimo że wymienie teleskopy to możliwe że bagażnik dalej nie będzie podskakiwał ? trochę to męczące jak mam jedną rękę zajętą jakąś torbą a kluczyk przy podnoszeniu musi być przekręcony i nim podnosze klape.... boje się że sie złamię.... a co do tej pompy przy zbiorniczku to mam ja poprostu przekręcić ręką w lewo i wyciągnąć?

Cytat Napisał Tomakt Zobacz post
    mam ten sam problem co Ty z silnikiem, nie mam pojęcia co jest :/
    zalej Valvoline MaxLife 10W40, pamiętaj bo olej musi być... boski!
    świece i przewody raczej nie pomogą, ale jak masz troche kasy to wymień,
    rozrząd, paski wymień,
    sprawdź czy wtryskiwacz może nie leje, może styki na wtrysku słabo dają,
    może być też winny rozrząd, wytarte krzywki, pęknięta szklanka,
    jak mówiłem mam to samo co Ty z silnikiem, ale jak narazie brak rozwiązania :/

a byles gdzies u jakiegoś specjalisty ? ile już tak jeździsz ?? no i czy Ty już to wszystko wymieniłeś co napisałes bo nie wiem czy jest sens ładować kase jak to i tak nic nie da

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Byłem byłem,
    był błąd jeden, brak odpowiedzi od czujnika położenia wałka rozrządu, wymieniłem i nic
    wymieniłem kable, świece i nic, cewka podobno nowa (poprzedni właściciel wymienił)
    filtry wymieniłem, dolot szczelny
    przejechałem mało, ok. 3500,
    sprawdź kompresje, najlepiej zatankuj na full i zalej STP do wtrysków (ja mam taki problem, że auto jest unieruchomione i nie bardzo mogę coś posprawdzać)
    tu jest problem albo z zapłonem, albo z wtryskami :/

- - - Updated - - -

i wrzuć jakieś foty swojej Alfy
    pochwal się!

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

a auto jest unieruchomione własnie przez ten problem czy może z jakiegos innego powodu ?

narazie mam jedna fotke zrobioną zaraz po zakupie

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

piękna
    nie silnik, a zerwało mi półoś niestety :/

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

dopieszczę ją i zrobie normalną sesje zdjęciową i pochwale się na forum jeszcze jedno pytanie. mam urwaną antene, z jakich modeli pasuje do 146 ?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

za 20 zł masz na allegro