Mam problem, skrzypi fotel kierowcy.
Szukałem podobnego tematu, jednak wyszukiwarka nic nie pokazała.
Czy obejdzie się bez demontażu? Czy może wystarczy gdzieś WD40 podziałać?
Mam problem, skrzypi fotel kierowcy.
Szukałem podobnego tematu, jednak wyszukiwarka nic nie pokazała.
Czy obejdzie się bez demontażu? Czy może wystarczy gdzieś WD40 podziałać?
Opisz dokładnie kiedy skrzypi i w jaki sposób. Podczas jazdy czy jak sie na nim wiercisz?
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Jak wsiadam/wysiadam skrzypii czasem podczas jazdy.
Według mnie gdzieś albo na mocowaniu szyny, albo na łączeniu siedzisko/oparcie.
Spróbuj przetestować w ekstremalnych pozycjach oparcia. Jeśli to na łączeniu to hałas powinien wzrosnąć. Jeśli nie to, to byłbym skłonny uznać siedzisko.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Ok jak będę wracał z pracy przetestuję, i dam znać.
Mam nadzieję że wystarczy tylko coś przesmarować...
U mnie skrzypi na wybojach, generalnie jak sie na niego mocno naciska ciezarem ciala.
Na forum bylo to juz poruszane. Niestety, skrzypia metalowe elementy ocierajace o gabke wypelniajaca fotel. Trzebs ciagnac tapicere i czyms owinac konstrukcje (bandazem, tasma etc).
Strasznie mnie to irytuje :/
Fotel mam obniżony maksymalnie. O to widzę że problem ogólny.
Spróbuję go troszkę podnieść. Rwać tapicerki nie mam zamiaruPozostaje się przyzwyczaić
![]()
Dodam, ze u mnie skrzypienie pojawilo sie od momentu, gdy troche pogmeralem przy ustawieniu fotela (gora, dol, ledzwie). Moze uda sie wrocic do "ciszy" w jakims specyficznym polozeniu.
Tylko trzeba sobie odpowiedziec napytanie, co wazniejsze. Cisza czy wygodna pozycja za kierownica.
Jeżeli to któryś mechanizm hałasuje (prowadnica, recliner albo podnośnik) moze pomóc wielkorotne rozruszanie go (max->max). Moze tez być ze spręzyny maty mocowanej pod siedziskiem ocierają o piankę (głuchy dzwiek) lub tworzywo na nich sie przetrało i hałasuje w miejscu zapięcia, wtedy nie obejdzie się bez rozebrania tapicerki niestety.