Witam drodzy koledzy. Jestem posiadaczem Alfy 156 JTDm, od pewnego czasu zacząłem się interesować silnikami V6. Stąd też postanowiłem utworzyć ten temat. Więc do rzeczy. Jestem zainteresowany zakupem Alfy 156 z silnikiem 2.5 V6 190km. Samochodu nie potrzebuję na dziś dzień stąd też chce sobie na spokojnie pozbierać informacje na temat tegoż samochodu i tutaj zwracam się z prośbą do Was. Najlepiej jakby wypowiedzieli się posiadacze takich Alf.
A więc po kolei:
1. Na allegro czy też otomoto znajduje się kilkadziesiąt egzemplarzy V6, w różnych cenach (nawet od 6 tysięcy ale takie raczej mnie niezbyt interesują), więc pierwsze moje zapytanie będzie dotyczyło właśnie tego ile trzeba dać za Alfę z konkretnego rocznika, oczywiście plus minus bo wiadomo, że nie sam rocznik decyduje o wartości auta.
2. Co po zakupie i jakie koszty? Rozumiem, że na dzień dobry rozrząd, oleje, filtry i pewnie z zawieszenia też coś.
3. Jak się zabrać do zakupu V6? Szukać egzemplarza z gazem czy gołej V6? Zwracać uwagę na coś szczególnego? Wiem, że podpięcie pod kompa, sprawdzenie szyb itp. sam mam Alfe więc mniej więcej wiem z czym się to je.
4. Jak z gazowaniem? Tutaj czytałem sporo opinii, jedni chwalą, inni nie. Ale ponoć z dobrą instalacją nie ma problemów, dużo opinii pozytywnych ma instalacja Stag300? Co w tym temacie? Jaki konkretny zestaw do gazowania? I jak realnie wyglada spalanie gaz/benzyna?
5. Jak wygląda trwałość silników V6, np w porównaniu do TS czy JTD? Wiem, że to silnik sportowy i raczej do diesli sie nie porównuje ale chodzi o rozeznanie
Chciałbym abyście ten temat potraktowali poważnie i żeby był on takim małym poradnikiem dla zainteresowanych V6.
Powiem jeszcze, że szukam egzemplarza tak z rocznika co najmniej 2000, lepiej by było nawet '01 czy '02 ale stan techn. też biorę pod uwagę. A jeśli chodzi o wyposażenie to najlepiej z wnętrzem poliftowym i bananową skórąPozdrawiam.