Witam serdecznie !
Mam pytanie do wszystkich użytkowników Alfy Romeo z silnikiem diesla. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą auta obecnie posiadam BMW E46 320D silnk 2.0 diesel 150 km. Od początku brałem pod uwagę Alfę Romeo 1.9 JTD, ale jednak ostatecznie wygrało BMW czego dzisiaj żałuję. Auto trochę mnie pogrąża chodzi mi dokładnie o naprawy, wydałem już od września 5 tysięcy na mechaników. Oczywiście spalanie też jest większe, wychodzi mi 7.2 na trasie a cykl mieszany 7.8 nie wiem czy mam takiego pecha czy po prostu poprzedni użytkownik mojego samochodu jeździł i nie zmieniał niczego i teraz padło na mnie i muszę wszystko praktycznie robić. Wymieniłem oleje,filtry,świece żarowe, zregenerowałem turbinę, wymieniłem drążek zmiany biegów, założyłem drugi przepływomierz. A teraz mam do zrobienia dwumas, kolektor wydechowy, poduszka pod silnikiem, łącznik gumowy skrzynia - wał i termostat... Ten samochód mnie zrujnuje nawet nie chce myśleć ile to wszystko będzie kosztować najgorszy jest dwumas bo najdroższy...Boję się że jak to wszystko wymienię to padnie coś innego tylko teraz już nie wiem co... ;(
Chciałbym zapytać Was jakie są najczęstsze awarie w Alfie Romeo z silnikiem diesla i jakie są koszty naprawy np. zawieszenie czy rozrząd, turbina, filtry etc Ponadto słyszałem że spalanie w Alfach jest rewelacyjne to też bardzo ważne bo obecnie to nie wiem co to ekonomia przy takim zużycia jak mam w BMW.