Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Nie działa prawe światło mijania oraz spryskiwacze

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie Nie działa prawe światło mijania oraz spryskiwacze

Może tak się prędzej dowiem niż inaczej a juz mam dość... od 3 dni próbuje wykręcić pomke do spryskiwaczy.. jeden z użytkowników napisal że trzeba wcisnąć i przekręcić ale tam jest troche mało miejsca żeby jakoś złapać tą pompkę palcami... ma ktos jakiś sposób ???

druga sprawa to taka że prawe przednie świato przestało działać... nagle... wymieniłem już dwie żarówki i nic.. w czym może leżeć problem ?

pozdrawiam i wesołych świąt wszystkim

bulan74
    Gość

Domyślnie

szukaj koło lampy masy, czyli końcówki oczkowej przykręconej do nadwozia, odkręć ,obczyść i spowrotem zakręć - masz brak masy

janusz
    Gość

Domyślnie

co do wymiany pompki to jest ona wciskana w zbiorniczek wystarczy pociągnąć do góry jak masz z pojedynczym wyjściem ja jak kombinowałem to ciągnąc za kabel wyszła i pompka i trochę płynu poleciało uwaga na uszczelkę gumową między pompką a zbiorniczkiem ja się jej na szukałem była w zbiorniku I pytanie czemu chcesz wymienić pompkę może płyn zamarzł w końcówkach dysz przy zbiorniczku są dwa łączniki wężyków rozłącz a druga osoba niech uruchomi pompkę jeżeli masz pompkę z dwoma wyjściami to najpierw trzeba odłączyć wężyki i pociągnąć do góry obracając tak aby wydostać ja mam kombinację włożyłem zbiornik z 156 na dwie pompki (jedna na reflektory) zbiornik udało się wcisnąć Jeżeli dobrze pamiętam to wystarczy odkręcić zbiornik wyrównawczy cieczy i odsunąć na bok i zbiornik spryskiwaczy wychodzi do góry po odkręceniu ale głowy nie daję bo od 156 musiałem wciskać od dołu demontaż koła i nadkola a robiłem to latem
    U mnie zamarzł płyn miał być do -22C a było raptem -8C i przymarzły dysze płyn kupiony w......
    co świateł to sprawdź czy dochodzi +12v jeśli jest to szukaj masę jak pisał kolega sprawdź podłączenie masy do reflektora jest mniejsze i uważaj na sam reflektor ma bardzo czułe słabe mocowanie regulacji wysokości świecenia jak odbłyśnik lata do jest do roboty cała lampa

bulan74
    Gość

Domyślnie

myślę że jak podłączy masę to i spryskiwacz zacznie działać

janusz
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem schematy i faktycznie masa wspólna dla obu układów co widać na rysunku masa to G53AKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	masa.jpg
Wyświetleń:	346
Rozmiar:	96.7 KB
ID:	80835
    jak by co to popraw styki lub doprowadź nową w ostateczności ale sprawdź klakson też podłączony do masy G53A i cała lampa pozycyjne mgłowe i kierunkowa jak to też sprawne inaczej to brak masy G53A

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

dzięki panowie. ze spryskiwaczem jest taka zagadka że zaraz po kupnie samochodu chciałem zrobić kilka pierdołek w tym miedzy innymi sprawić żeby przedni spryskiwacz zaczął działąć (tylny działał a w przednim słyszałem że chodzi ale płyn nie leciał) więc troszke chciałem zagrac kozaka, odczepić przewód od pompki i przeczyścić... nie zobaczyłem w pore że troche wyżej jest przerywnik i zaczął się z tym szarpać.. no i tak wyszarpałem że urwałem przy samej pompie przewód. Teraz chce tą pompe wyjąć zobaczyć czy da się to jakoś pokleić czy zamówić nową (zresztą jeszcze nie zamówiłem tylko dlatego że od 3 dni próbuje wyjąć to ustrojstwo

co do lampy to własnei kierunek działa tak samo jak i postojowe i halogen, klaksonu jeszcze nie sprawdziłem ale może to przez to że odłączyłem kabelek od pompy do spryskiwaczy ?? jutro od rana troche pokombinuję z tym
    dzieki za rady

a możliwe że masa jest doczepiona do obudowy lampy ? bo mam tam jakiś kabelek przyczepiony zaraz obok żarówki mijania...

a bezpieczniki w alfie są wspólne dla całego oświetlenia ? w ogóle ma ktoś rozpiske bezpieczników w alfie ? przyda sie na przyszlosc i jeszcze info gdzie sie znajdują bo chciałbym sprawdzić np od ogrzewania tylnej szyby bo też nie działa
    Ostatnio edytowane przez PawelRm ; 23-12-2012 o 21:55

janusz
    Gość

Domyślnie

co do lampy tu masz opis naprawy fotki itp http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...nich_lamp.html
    co do ogrzewania szyby to sprawdź przekaźnik jest w skrzynce głównej bezpieczników ta obok pedałów włącz/wyłącz usłyszysz który są różne wersję i wymień na zwykły nowy 30-40A lub spróbuj naprawić bywają zimne luty na płytce przekaźnika (przekaźnik jest rozbieralny) ja u siebie wsadziłem zwykły i jest ok a ten AR posiada układ czasowy i sam wyłącza po jakimś czasie ale i tak widać kiedy wyłączyć

- - - Updated - - -

za godzinkę wstawię dokumentację elektryczno mechaniczną co prawda po angielsku ale rysunki mówią same wystarczy wypakować

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

ale to pewne że musze zastosować sie do tej naprawy ? tam chyba chodzi tylko o wysokość a nie o to że lampa nie działa...

janusz
    Gość

Domyślnie

na fotkach masz też kabelki do lampy mijania i widać podłączenie do żarówki dochodzą dwa jeden z większą wtyczką żółty (+12v) drugi mniejszy to masa brązowy która jest podłączana obok żarówki sprawdź czy jest na tym jest napięcie pomiędzy złączkami mocowanie masy jest obok drucików mocujących żarówkę możliwe że żarówka się przepaliła i przy wymianie odłączyła się masa
    jak wnętrze ma luzy to cały reflektor do naprawy bo wtedy widoczność jest na parę metrów ja w moje naprawiłem wstawiłem xenony + spryskiwacze lamp dlatego kombinowałem aby były dwie pompki i jest ok jak wgram plik to wstawię trochę to trwa waży ponad 150mb w pdf
    - - - Updated - - -

plik wgrany wystarczy pobrać wypakować z ISO http://www.sendspace.pl/file/3541cba4285a525a353aaa2

Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto

Domyślnie

ile taka zabawa Cie kosztowała ? :> chodzi o xenony. Owszem zauważyłem że lampy są krzywe tzn jedna jest wyżej druga niżej ale chyba odłoże naprawe na troche cieplejsze dni chodzi mi tylko żeby odpaliła ta żarówka w końcu, masa chyba jest podłączona bo odłączyłem ją osobiście przy wymienianiu a potem podłączyłem ....:/