Bubel,niedawno wywaliłem klapy bo znowu padły coś koło 68tys km.Teraz mam 75tys i praktycznie trzeci kolektor i rozrząd
Bubel,niedawno wywaliłem klapy bo znowu padły coś koło 68tys km.Teraz mam 75tys i praktycznie trzeci kolektor i rozrząd
Dziwie się że nie zrobili poprawionego kolektora
Po co ruszać coś co jest dobre? Żeby pozbyć się 1000-1500 zł? Gdy zacznie sprawiać kłopoty (czyt. będą widoczne nieszczelności, będzie zatarty itd.) to można się tego dziadostwa pozbyć. Albo gdy robi się rozrząd – warto zerknąć i nawet profilaktycznie usunąć.
A pytanie o kolektor jest bardzo zasadne. Bo to właśnie najświeższe kolektory mają tendencje do gubienia klapek i w nich warto faktycznie usunąć - im szybciej tym lepiej. Stare kolektory nawet jak mają dziurę taką, że przeciąg czuć pod maską to jeżdżą.
Dziś ja bym zrobił tak, że jeśli kolektor wygląda na szczelny to jeździł bym do wymiany rozrządu i razem z rozrządem wymienił i zaślepił od razu EGR. Oddech i lepsza kultura pracy, które czujecie po wywaleniu klap to połączenie czystego kolektora z pozbyciem się nieszczelności w kolektorze.
jahu ile takich kolektorów zanotowałeś ? ciekaw jestem bo ja mam plastikowy
Święta prawda.
Zamiast wydawać 400 PLN na czyszczenie (chwilowe rozwiązanie) lepiej wywalić ten wynalazek.
Ja sam poszedłem drogą Karmala i wywaliłem DPF-a zaraz po zakupie w Cinsoft. W pakiecie dostałem poprawioną krzywą momentu obrotowego i jazda stała się jeszcze lepszą.
W drugą stronę też to działa i chyba jeszcze bardziej destrukcyjnie.
Nie jestem mechanikiem, to co piszę to zasłyszane/przeczytane sprawy. Sam sobie wyciągam wnioski na potrzeby mojego własnego samochodu (i na jego podstawie). Więc to co piszę to jest jakaś tam rodzaj wiedzy, która jest gdzieś zasłyszana. Ale staram się po prostu uporządkować pewne fakty. Po prostu każdy z nas pisze tutaj coś wedle jakiejś częściowej wiedzy, którą każdy z nas ma. Mechaników i osoby zawodowo związane z branżą to pewnie 1-3% użytkowników i warto to wziąć pod uwagę czytając różne wpisy.
Co do konkretów – przez to forum przewinęło się kilka poliftowych, świeższych 1.9 jtdm, po przygodę z klapką, która trafiła do cylindra. Jeśli chcesz mogę ci wskazać jeden z wątków o tym, nie wiem tylko czy przywoływanie tutaj przykrego zatargu kupujący vs sprzedający to właściwe miejsce.
Tu masz za to inny wątek, na szybko wyszukany, od postu #22
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tryskow-3.html
Dla mnie wniosek podstawowy jest jeden: po kupnie auta – gdy robimy rozrząd, zaglądamy do kolektora i poważnie rozważamy wyrzucanie klap. Do najlepszy/najtańszy moment na załatwienie tej sprawy. Ominięcie tego punktu to trochę jak wymiana rozrządu bez wymiany pompy wody. Ja osobiście tą wiedzę nabyłem zbyt późno i straciłem dobrych kilkaset złotych.
Trudno w jednym zdaniu opisać wszystkie możliwe przypadki, ale osobiście uważam, że częste samoczynne wypalanie się filtra (i problemy z nimi związane) to raczej skutek innych problemów silnika (a nie odwrotnie). Ale nie chcę się autorytarnie wypowiadać. Każdy używa samochodu inaczej, często auta były poprawiane przez domorosłych mechaników i efekty są takie, że każdy musi swój przypadek rozważyć odrębnie.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-12-2012 o 20:59
przebieg to 210 tys a kolektor to jesli o to chodzi to aluminium.
tak wracajac do mojej sprawy to wymieniane mialem 5 zaworow +szlif gniazd zaworowych uszczelki itp w sumie 1120 zl. po zlozeniu gosciu z serwisu zabral na przejazdzke i mowil ze nie dala rady sprezarka jakby nabic cisnienia, ale jak odebralem auto to bylo ok wydaje mi sie ze zachowuje sie tak jak przed awaria, z ta roznica ze jak nabija cisnienia to slychac teraz taki szum podobny do szumu powietrza z nawiewunie wiem od czego to jest ale to chyba nic strasznego. jedynym znakiem zapytania jest to ze caly czas siwecil blad DPF bez zadnych innych skutkow ubocznych. po przejechaniu moze 200 km (kilka odcinkow) zgasilem silnik. po ponownym odpaleniu zaswiecil sie blad swiec zarowych( wczesniej problem z odpaleniem czyli pewnie ktoras padla) a o dziwo nie zaswiecil sie check engine. przejechalem jakies 7 km do domu, zjadlem obiad i wsiadlem do auta zeby ruszac dalej a tu przy odpalaniu znow check engine i po przejechaniu kilkunastu km brak mocy...szlag trafia... czlowiek z serwisu mowi ze moze to jest wina turbo, ze uszkodzilo sie fragmentami tych klapek i teraz nie daje takiego cisnienia i przez to DPF sie wali (dodam ze cisnienie wzrasta na zegarze do jakichs 1,4-1,5 bara). mam teraz w 1-szy dzien swiat do przejechania jakies 140 km w obie strony i srednio mi sie widzi jazda z ta powalajaca moca ze nawet pks ciezko wyprzedzic... troche sie wykosztowalem juz a tu nie ma konca napraw i caly czas auto nie jest do konca sprawne... nie wiem sam jak powinna sie zachowywac sprezarka, przy jakich predkosciach obrotowych jakie powinna miec wskazania to bym porownal i czy to byloby miarodajne sprawdzenie czy turbo jest ok? mozliwe ze po prostu DPF sie juz soknczyl? bo nastawiam sie juz na wiercenie ale dzis mi tego nie zrobia takze po swietach sie wybieram... mam nadzieje ze pomoze... co o tym myslicie?
Witam
Potrzebujesz Fesa/
wykasuj bledy, zrob logi podczas jazdy na 4 biegu i wklej na forum.
Wesolych i powodzenia
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
no z tym bedzie raczej troche ciezko bo nie mam dostepu do sprzetu... chyba ze w tym serwisie ale nie wiem czy na to pojda... ale ogolnie to daloby sie cos z tego wyczytac?
przed chwila troche sobie pojezdzilem popatrzylem to po uruchomieniu silnika piszczy check engine ale moc jest jako tako dopiero po jakims czasie zostaje ograniczona i mul... ale nawet przed tym ograniczeniem zaobserwowalem ze teraz turbina nabija max 1bar i to tak kolo 4000RPM poza tym na jalowym biegu silnik wkreca sie na czerwone, a juz podczas jazdy nie da rady wejsc na czerwone nawet na 1 biegu
rece opadaja...
Wesolych.
Jak masz laptopka lub dostęp do niego to można kupić kabelek albo nawet zestaw, żeby mieć kompleksowy dostęp do całego autka. Taki zakup zwraca się przy 1 lub 2 podłączeniu u zwykłego mechaniora, a co dopiero ASO.
Co do rodzaju kabelków... szczegóły na forum- olbrzymia wiedza kompleksowa.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond