http://autokult.pl/2012/12/17/masera...scie-z-kryzysu
może to ghibli??
Też mi bardziej wygląda na sedana niż na SUV-a.
Alfa Romeo przepowiada przyszłość
http://www.alfanews.pl/2012/12/23/pr...y-zwiastun-4c/
Wiecie co jedno mnie życie nauczyło. To co FIAT pitoli to trzeba podzielić minimum przez dwa!
Do póki nie będą w sprzedaży te ich wszystkie modele, do póty nie uwierzę w ani jedno zapewnienie prezia. I nie chodzi o to, że mam na imię Tomasz.
Ile to było gadania wcześniej po 156 GTA. Kontynuowanie linii silnikowej. Co zrobili? Zamknęli produkcję najlepszego ich silnika w historii V6 busso, bo normy Unia zaostrzyła. Ładny mi problem dostosować, zamiast to wsadzili do 159 tą padakę z holdena V8 uciętą przez dwa cylindry. To jest dwa kroki w tył.
Potem 159 tak będzie prawdzie 159GTA napęd na 4 koła, torsen C. I co - no znowu się nie udało. Jak mnie to zaskoczyło, normalnie nie mogłem dojść do siebie, po raz kolejny "zmiana planów".
Genialne posunięcie zamknięcie produkcji wszystkich modeli włącznie ze 159. No może słaba sprzedaż, ale wszystko mieli na miejscu, włącznie z liniami produkcyjnymi.
Zostaje niepraktyczne mito (tylko dla pasjonatów) i piękna Giulietta gdzie reszta?
To jest gwóźdź do trumny bo wszyscy co by już chcieli leciwe Alfy wymienić na nowe modele po prostu są zmuszeni pójść do konkurencji, czy wrócą hmm w najbliższym czasie szczerze wątpię.
Jak Fiat prowadzi swoją firmę niech za przykład będzie to co postanowili ostatnio z Tychami. Dlatego to co mówią i zapewniają jest zawszę bardzo wątpliwe. Potem jest nagle no niestety z przyczyn takich czy owakich nie uda się wprowadzić produktu na rynek.
Na plus to wypuszczenie modelu 8C - dla kogo bo nie dla nas?!
4C jeszcze trochę i się tak zestarzeje, że będzie jak z Yeti! Model też nie dla przeciętnego Alfisty.
Polityka serwisu - wiem, że większość z Was się z tym nie spotkała, bo są do modeli części i zamienniki, ale do GTA nie ma nic tylko serwis.
Z życia wzięty przykład ile można było czekać na końcowy tłumik? 2, 4 może 8 tygodni? U mnie to trwało 32 tygodnie, aż mi się cierpliwość skończyła. Stary tłumik miałem w miarę dobry ten nie był mi od razu niezbędny. Tuningowego nie chciałem.
Zamównienie normalnie - czas realizacji nie określony - brak części na stanie. Nie przewidziano produkcji <WOW> No żesz k.... nie minęło 10 lat od zakończenia produkcji modelu i wersji.
Potem zamówienie pilne - czas 4 tygodnie. W piątym gdzie moje zamówienie - odpowiedź - zostało anulowane - dlaczego - nie wiem (kierownik serwisu). Pan się dowie co się stało - oni tak często robią!
Wtedy dostałem szału i zażyczyłem sobie nr telefonu szefa szefów w Bielsku - powiedziałem krótko, że miło nie będzie i tak go opierd......., że nie bardzo nadążał odbierać. Efekt - oficjalne przeprosiny i graty w chacie po dwóch tygodniach.
Oczywiście wiązało się to ze zleceniem wykonania iluś tam sztuk tłumików do 156 GTA, a że makarony to lenie stąd takie efekty.
Ah zapomniał bym w między czasie zaproszono mnie do Bielska, celem założenia tłumika od BMW bo to podobna pojemność - no ludzie proszę Was...
Trochę odbiegłem od tematu. Moje zdanie na temat FIATA jest wyrobione - z taką polityką nic nie ugrają. Wykończą Alfę szybciej niż nam się wydaje.
Co do 4C to chętnie to zobaczę mam nadzieje już za kilka miesięcy, choć tak jak pisałem jak nie dotknę to nie uwierzę, że już jest w sprzedaży.
A teraz włożę kij w mrowisko! Zawsze byłem przeciwny przejęciu Alfy Romeo przez VW. Ostatnio się zastanawiam czy to nie była by sensowna droga i uchronienie przed anihilacja naszej wspaniałej marki. Przykład Lambo - jak je przejęli to normalnie ile set procent sprzedaż wzrosła?! Nowe modele itd.
To takie małe dywagacje w ten drugi dzień świąt. Wszystkiego dobrego na święta i na nowy rok.
nic dodać, nic ując. Kolega ma niemal sto procent racji.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Ja rokuję że 4C wyjdzie lecz nie w takiej formie jaką mamy możliwość aktualnie oglądać. Tak samo jak było z brerą. Auto miało wyglądać tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...oncept_AMI.JPG
http://www.supercars.net/gallery/119513/1063/489240.jpg
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m9...e1po1_1280.jpg
A wszyscy wiedzą że jest to po prostu 159 po lekkich zmianach.
Z 4C może być podobnie. Wnętrze nie będzie takie futurystyczne, tam ujmą tu ujmą i będzie to 90-70% concept car'a i 180% aktualnej brery. Czyli coś lepszego, ale jeszcze nie ferrari. Bo o to chodzi Fiat'owi. Alfa Romeo ma nie być lepsza od Ferrari, niestety.
Wewnątrz auto z całą pewnością się zmieni, ale z zewnątrz będzie wyglądało niemal identycznie jak koncept. Zresztą już to widać na zdjęciach szpiegowskich.
Z Brerą nie ma co porównywać, bo koncept i wersja produkcyjna, to praktycznie dwa zupełnie inne auta. Zarówno pod względem napędu, jego przeniesienia, jak i wyglądu.
Brera a 4C to dwa zupełnie inne przypadki.
Koncept Brery został przedstawiony tylko w jednym celu - jako pokaz możliwości marki. Nie było absolutnie żadnych planów wprowadzenia Brery do sprzedaży. Dopiero po bardzo dobrym przyjęciu tego konceptu, zaczęto wywierać naciski na Alfie by jednak Brera trafiła do produkcji. Tak więc Brera musiała sporo się zmienić.
Z 4C jest jednak inaczej. Od początku były plany, że ten model trafi do produkcji. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, napęd, silnik, to prawdopodobnie będzie to wszystko mniej więcej zgodne z tym co pokazano w koncepcie. Co do wnętrza, to chyba każdy miłośnik motoryzacji zdaje sobie sprawę z tego, że nie może ono wyglądać tak jak w koncepcie. Jak dla mnie to nawet plus, bo niespecjalnie ono do mnie przemawia
Jedyne co do czego mam wątpliwości, to obiecywana bardzo niska masa 4C. Że będzie tak niska jak obiecywano to nie wierzę, ale cały czas się łudzę, że będzie niewiele wyższa![]()
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()