Witam mam problem z klamkami które sie strasznie zacinaja i przycisk nie odbija czy moze mial ktos taki problem?zadne smarowanie nie pomaga
Witam mam problem z klamkami które sie strasznie zacinaja i przycisk nie odbija czy moze mial ktos taki problem?zadne smarowanie nie pomaga
Przesmaruj guzik olejem silnikowym i powciskaj go trochę. U mnie pomogło na dwa lata
Przed olejem dobrze jest wymyć jakimś penetratorem w spraju typu WD lub CX tylko nie żałuj i nalej dobrze w każdą możliwą szczelinę łącznie ze szczeliną klucza.
Moja Bella
robiłem to właśnie dzisiaj bo wczoraj też mi się zaczął zacinać od strony kierowcy. Jeśli chcesz to zrobić porządnie to wykręć śrubkę kluczem T30 na wysokości klamki od strony zamka i spryskaj to jakimś olejem w sprayu, przez ta dziurkę po wykręceniu śruby dotrzesz elegancko do zamka. Powciskaj kilka razy przycisk żeby smar się rozprowadził i powinno być ok. Rok temu robiłem to samo po stronie pasażera i do tej pory jest ok.
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
dzieki, jutro musze wlasnie tak zrobic
Uzupełniając post lukasha: odkręć śrubkę, napsikaj do środka sporo wd40 żeby wymyć cały syf który tam siedzi, poczekaj z 15 minut aż wd wyleci i na koniec napsikaj dobrego smaru silikonowego. Po zakręceniu śrubki problem powinien zniknąć na długi czas.
a WD i olej silnikowy nie zamarznie przy minusowej temperaturze? co do CX to nie powinien, ale to smar więc ubrudzi całą klamke
WD to nie smar, to środek penetrujący. On ma tylko wypłukać cały syf z mechanizmu, a do nasmarowania po czyszczeniu można oczywiście użyć CX.
Ja jak tak raz nasmarowałem zamki i głupi otworzyłem i zamknąłem kilka razy kluczykiem to potem miałem problem z immo syf osiadł na kluczyku i wyskakiwało mi ciągle CODE dopiero porządne wymycie kluczyka rozwiązało problem
'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
Jeremy Clarkson