Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Ogrzewanie w zimie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał dewos Zobacz post
    zbiorniczek od plynu jest cieply nawet jak silnik juz ma swoją temp a zastanawia mnei to dlatego że np u mojego ojca jak silnik osiagnie swoją temp to ten zbiorniczek jest ... no dotchnąć się nieda prawde mówiąc...
    ano widzisz, bo tttm, że na postoju to się bardziej chłodzi ten silnik niż nagrzewa (w zimne dni).

termostat przerabiałem u siebie zaraz po zakupie. Wymiennik ciepła od EGR poważnie utrudnia sprawę. na forum jest manual, tyle, że ja ściąłem przecinakiem szpilę od egr..

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

byłem dziś na stacji i podczepili kompa... 3 razy dostalem pytanie czy to napeno moje, czy niechce sprzedac , czy to prawda ze w takim stanie... błędów zero klima sprawna bez wycieków wszystko szczelne... jedynie facet mi powiedział wymień pan termostat bo to zawsze leci po ok 1,5 roku ....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moruso
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Jakby to był termostat to by Ci się nie grzał do 90 stopni. Ja miałem problem z ogrzewaniem ( jak było -20 to jechałem 150km w szaliku i czapce) i nie dogrzewał mi się silnik, pokazywał max 60-70 stopni. Po wymianie termostatu trzyma 90, nagrzewa się szybciej, ogrzewanie wewnątrz jest ok, ale nie miałem nigdy tak jak ty, żeby leciało lodowate powietrze z kratek.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Mógłby ktoś napisać ile palił JTD np. na trasie przy uszkodzonym termostacie i kolejno przy po założeniu sprawnego?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moruso
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

U mnie różnicy praktycznie nie było, CPU pokazywał mi 4,7-4,9, po zmianie termostatu jak ostatnio jechałem pokazał 4,3 ale otworzyli dodatkowe 15km autostrady więc trochę inna trasa i jechałem średnio jakieś 80km/h a przedtem około 90km/h. Różnicy w spalaniu więc dużej u mnie nie ma, natomiast temp w samochodzie znacznie się poprawiła i szybciej się dogrzewa do 90 stopni.
    Pzdr

igi
    Gość

Domyślnie

u mnie walnięty termostat na sto procent, auto ledwie grzeje ale na HI leci ciepłe... nie kumam tego

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał igi Zobacz post
    u mnie walnięty termostat na sto procent, auto ledwie grzeje ale na HI leci ciepłe... nie kumam tego
    HI to high, najwyższy stopień, nagrzewnica ma jakieś niewielkie pokłady ciepła więc grzeje tymi ostatkami ciepła Dwie stówy na termostat plus pewnie drugie tyle za wymianę z nowym płynem.

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Witam jestem po naprawie i mogę powiedzięc że jestem zdziwiony zawiniła pompa wody która 1 przeciekała 2 "powiedzmy" ze sie krecial więc profilaktycznie wymieniłem cały rozrząd z pompą wody oraz wszystkie płyny i oleje ( wymieniłem tylko dalteego bo poprzedni właściciel powiedział że wymienił rozrząd z pompa co jak widać okazało się ściemą) na obecna chwile cieplutko mam w środku isilnik już się nie przegrzewa. I znowu mogę cieszyć się jazdą moim autkiem

laszlo147
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Mam podobny problem, posiadam Alfę 147 (1.9 JTD, 115KM, wersja progression) od Października 2012, jak nie było zimno to wszystko było ok. Jak się pojawił mróz(poniżej -10stopni) to pojawił się kłopot z ogrzewaniem. Temperatura silnika odrobinę przekraczała 60 stopni, ciepłe powietrze dmuchało, dopiero jak ustawiłem temperaturę na "HI".
    Od jakiegoś tygodnia czasu temperatura na desce rozdzielczej wskazuje od 50 do 80 stopni na + ???? Problem z ogrzewaniem jest nadal, mróz teraz jest trochę mniejszy, silnik się grzeje nawet do 70stopni, ale nadal jest brak ogrzewania przy wybraniu innej wartości nagrzewania niż "HI". Płyn jest w odpowiedniej ilości, jaki? Tego już nie mam pojęcia... Co może się dziać drodzy Alfoholicy?
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez laszlo147 ; 12-02-2013 o 10:00

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał laszlo147 Zobacz post
    Od jakiegoś tygodnia czasu temperatura na desce rozdzielczej wskazuje od 50 do 80 stopni na + ????
    Co to za temperatura? Zewnętrzna?
    Jeśli tak to normalne że klimatronik ci nie puszcza ciepłego z silnika bo widzi ciepłe na zewnątrz i próbuje nim ogrzać wnętrze.
    Moja Bella