byłem dziś na stacji i podczepili kompa... 3 razy dostalem pytanie czy to napeno moje, czy niechce sprzedac , czy to prawda ze w takim stanie... błędów zero klima sprawna bez wycieków wszystko szczelne... jedynie facet mi powiedział wymień pan termostat bo to zawsze leci po ok 1,5 roku ....
Jakby to był termostat to by Ci się nie grzał do 90 stopni. Ja miałem problem z ogrzewaniem ( jak było -20 to jechałem 150km w szaliku i czapce) i nie dogrzewał mi się silnik, pokazywał max 60-70 stopni. Po wymianie termostatu trzyma 90, nagrzewa się szybciej, ogrzewanie wewnątrz jest ok, ale nie miałem nigdy tak jak ty, żeby leciało lodowate powietrze z kratek.
Mógłby ktoś napisać ile palił JTD np. na trasie przy uszkodzonym termostacie i kolejno przy po założeniu sprawnego?
U mnie różnicy praktycznie nie było, CPU pokazywał mi 4,7-4,9, po zmianie termostatu jak ostatnio jechałem pokazał 4,3 ale otworzyli dodatkowe 15km autostrady więc trochę inna trasa i jechałem średnio jakieś 80km/h a przedtem około 90km/h. Różnicy w spalaniu więc dużej u mnie nie ma, natomiast temp w samochodzie znacznie się poprawiła i szybciej się dogrzewa do 90 stopni.
Pzdr
u mnie walnięty termostat na sto procent, auto ledwie grzeje ale na HI leci ciepłe... nie kumam tego
Witam jestem po naprawie i mogę powiedzięc że jestem zdziwiony zawiniła pompa wody która 1 przeciekała 2 "powiedzmy" ze sie krecial więc profilaktycznie wymieniłem cały rozrząd z pompą wody oraz wszystkie płyny i oleje ( wymieniłem tylko dalteego bo poprzedni właściciel powiedział że wymienił rozrząd z pompa co jak widać okazało się ściemą) na obecna chwile cieplutko mam w środku isilnik już się nie przegrzewa. I znowu mogę cieszyć się jazdą moim autkiem![]()
Witam!
Mam podobny problem, posiadam Alfę 147 (1.9 JTD, 115KM, wersja progression) od Października 2012, jak nie było zimno to wszystko było ok. Jak się pojawił mróz(poniżej -10stopni) to pojawił się kłopot z ogrzewaniem. Temperatura silnika odrobinę przekraczała 60 stopni, ciepłe powietrze dmuchało, dopiero jak ustawiłem temperaturę na "HI".
Od jakiegoś tygodnia czasu temperatura na desce rozdzielczej wskazuje od 50 do 80 stopni na + ???? Problem z ogrzewaniem jest nadal, mróz teraz jest trochę mniejszy, silnik się grzeje nawet do 70stopni, ale nadal jest brak ogrzewania przy wybraniu innej wartości nagrzewania niż "HI". Płyn jest w odpowiedniej ilości, jaki? Tego już nie mam pojęcia... Co może się dziać drodzy Alfoholicy?
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez laszlo147 ; 12-02-2013 o 10:00