Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Pechowy Grudzień czyli Wyciek ropy 2.4 Lift

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Roni_Sanok
    Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2.4 20V

Domyślnie Pechowy Grudzień czyli Wyciek ropy 2.4 Lift

Witam, kolejna usterka i niestety usterka z mojej winy... wjeżdżając na działke zaryłem dosyć ostro podwoziem o zaookrąglony betonowy podjazd (zawsze musze się prostować bo bella jest troszke dluga a do tego siedzi na glebie troszke) no ale raz się nie udało i już są efekty... w aucie zaczeło śmierdzieć ropą gdy na drugi dzień sprawdziłem (czyt. dzisiaj) czy są jakieś wycieki to nie dostrzegłem nic... lecz gdy zapaliłem samochód przeżyłem szok... kapie jak z kranu w którym siadła uszczelka. Próbowałem dojść co jest tego przeczyną i niestety się nie udało. na Pewno przewody paliwowe są całe tzn te które widać gdy lekko podniesiemy auto. Dostrzegłem że leje gdzieś ze środka silnika tzn z okolic połowy jeżeli popatrzymy na wysokość. A kapie po misce na samym dole i z poduszki blizej środka auta. Jestem umówiony z mechanikiem na sobote no ale mam jutro troche czasu więc chciałem coś sam podziałać jak myślicie co mogło zostać naruszone?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

moze ktorys z przewodow paliwowych pod podwoziem zahaczyl o ziemie i tak sie naprezyl , ze wyrwalo go gdzies na złaczeniu przy pompie CR itp? Swego czasu mialem wymieniane te przewody pod podwoziem i wiem ze sa one plastikowe, wiec musial gdzies popuscic przy silniku od naprezenia ktore pojawilo sie w momencie uderzenia o podjazd. Piszesz ze auto zglebione wiec moze wczesniej juz go gdzies zahaczylo i dopiero teraz sie calkiem poddal. Sorry za pisownie ale pisze z telefonu
    [C

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    moze ktorys z przewodow paliwowych pod podwoziem zahaczyl o ziemie i tak sie naprezyl , ze wyrwalo go gdzies na złaczeniu przy pompie CR itp? Swego czasu mialem wymieniane te przewody pod podwoziem i wiem ze sa one plastikowe, wiec musial gdzies popuscic przy silniku od naprezenia ktore pojawilo sie w momencie uderzenia o podjazd. Piszesz ze auto zglebione wiec moze wczesniej juz go gdzies zahaczylo i dopiero teraz sie calkiem poddal. Sorry za pisownie ale pisze z telefonu
    Super dzieki ziomuś acieżki jest dostep do niego?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

No musisz auto podnieść raczej na podnośniku całkowicie. To takie czarne rurki idace pod podwoziem po stronei pasażera.
    ja bym zdjął wpierw osłony z silnika wziąął jakąś dobrą lampę i świecił. W tym samym momencie druga osoba by przekręcała kluczyk w stacyjce tak żeby kontrolki sie załączały i pompa zaciągała paliwo ze zbiornika. Może bys zauważył skąd to leci. Napewno gdzieś sie ten przewód zluzował w okolicach filtra paliwa ewentualnie pompy CR. No ale jak nie masz jak pdo auto wejść to niech sie tym mechanik zajmie bo bez podnosnika, czy tam kanału jest lipa.
    [C

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

no ok dzieki w kazdym razie jutro bedziemy probwać dam znac co i jak

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

padła pompa wtryskowa. tzn rozszczelniła się... Czy ktoś wie dlaczego mogła paść? bo chyba jednak nie przez to ze zachaczyłem... za duze obroty?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

To nie widać wycieku z góry? Pompa jest na górze, masz dostęp do kanału? Ściągnij osłonę i jak kapało Ci mniej więcej z połowy wysokości to zobaczysz i potwierdzisz tezę mechanika.

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kML Zobacz post
    To nie widać wycieku z góry? Pompa jest na górze, masz dostęp do kanału? Ściągnij osłonę i jak kapało Ci mniej więcej z połowy wysokości to zobaczysz i potwierdzisz tezę mechanika.
    no wlasnie nie mam dostepu i nic nie widac

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

Kurcze, ja bym nie wierzył tak zbytnio w to co ten mechanik mówi. Taki troszkę naciągany zbieg okoliczności się wydarzył. Ja bym najpierw sprawdził przewód od przelewu bo jak dobrze kojarzę on wychodzi przy pompie bez udziału filtra paliwa. Idzie bezpośrednio do zbiornika. To by tłumaczyło też dlaczego kapię dopiero po odpaleniu. Sprawdź wszystkie inne możliwe przyczyny. Ja bym ta zrobił. Zdejmij pokrywę, odkrec bagnet i odsuń go i wszystko co Ci będzie przeszkadzać i przypatrz się dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Cezy ; 31-12-2012 o 16:48

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

Gościu powiedział, że pompa cieknie- ja zanim gdzieś pojadę to sam sprawdzę, chyba, że to ktoś zaufany. Sprawdź kolego, skoro mechanik to zauważył to Ty też musisz, jak nie widać z góry to wg. niego (w takim razie) może z dołu(?).