witam dziś przy swojej alfie wymieniłem swiece i w dalszym ciągu podczas gwałtownego dodania gazu nie chodzi na 1 gar a jak dodaje delikatnie to jest ok. moze podsuniecie jakiś pomysł co moze być przyczyną ?
witam dziś przy swojej alfie wymieniłem swiece i w dalszym ciągu podczas gwałtownego dodania gazu nie chodzi na 1 gar a jak dodaje delikatnie to jest ok. moze podsuniecie jakiś pomysł co moze być przyczyną ?
przepływka? lambda?
a nie lepiej najpierw na kompa pojechać i tam zobaczyć co sie dzieje?
bylem podłączyć komputer ale generalnie nic specjalnego tam nie pokazało w ogóle wczesniej miałem bmw kilka modeli jechałem na kompa to po podłączeniu pokazywało bardzo dużo informacji a w alfie to jest zaledwie kilka... nie wiem od czego to zależy czy komputer jest kiepski i pokazuje mało danych czy po prostu program przez ktory się łączyliśmy miał mało opcji .... pokazało ze uszkodzona jest s lambda no to kupiłem nową po wymianie nie mam zadnych błędów czyli z tego wychodzi ze problem jest jakis mechaniczny.. a takie przyduszenie i nie palenie na 1 gar moze wynikac ze filtr powietrza jest zapchany ? bo objawia się to tak ze jak jadę i dodam gazu raptownie to alfa zamula i nie chodzi na 1 gar a jak ujme gazu i dodaje tak delikatnie to jedzie normalnie .. tak samo jest na parkingu stoję jak jej wcisne do spodu to chodzi jak traktor a jak wciskam delikatnie to chodzi na wszystkie .... moze mieszanka jest zła ? i przez ten filtr..... a inne objawy sa takie ze jeszcze falują obroty ale tlyko wtedy gdy podjeżdżam pod światła albo jakaś krzyżówkę jak z biegu wrzucę luz ... to falują tak pod 1800 później spada na 1500 następnie na 1200 i na 1000 się zatrzymuje czasem zejdzie poniżej mam ją od 2 miesięcy .... i jeszcze mam do niej nerwy ale jak to mówią wszystko ma swoje granice... hehe w mojej okolicy chyba nie ma mechanika ktory by to zrobił gdyż pojechałem ostatnio do jednego powiedziałem co mi się dzieje zapytał jakie auto ja do niego ze alfa a on mowi ze alfy nie naprawia ... po 1 wizycie postawiłem wszystkich na 1 lini i szukam mechanika z poza mojego regionu hehe chyba ze jest jakiś dobry i ktoś tu zna takiego to prosił bym o kontakt ! pozdrawiam
A jakieś konkrety? Kody odczytanych błędów albo jakieś wskazówki. Wystarczy kabel za 50 zł i FiatEcuScan lub AlfaDiag i dowiesz się (prawie) wszystkiego. Jedź do kogoś ogarniętego bo jak typ całe życie tylko golfy naprawiał to od ręki Alfy nie zrobi jak trzeba tylko będzie niepotrzebnie gdybał i medytował. Filtr powietrza rzutowałby raczej na pracę całego silnika a nie jednego cylindra. Był na forum dosyć obszerny temat opisujący usterkę podobną do twojej musiałbyś poszukać i sporo poczytać
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
Własnie odebrałem Alfe od mechanika po remontach, uszczelka pod głowicą, rozrząd z pompą wody, wszystkie paski, wymienione gumowe węże na nowe lub dorabiane, świece, olej 5w(przezuciłem się z 10w) filtr oleju + filtr stożkowy, wariator, przeczyszczone wtryski, ogólnie to mechanik przeglądnął cały silnik i usunął "prawie" wszystkie usterki. Wyobraźcie sobie że przez dwa lata jezdziłem z jednym przewodem od gazu scisniętym, załamanym i chodził tylko na pozostałe, oraz podobno coś z kolektorem było nie tak. Powiem szczerze że Alfa odzykała moc jak nigdy
![]()
Nie ma sensu uciekać od swoich problemów.
Chyba, że Twoim problemem są lwy.
zaślepiony zawór egr przez Dominika (Ramzes_II), któremu jeszcze raz dziękuję![]()
Kilka dni temu
- olej (Motul X-cess)
- filtry (olej, powietrze, paliwo)
Turbo się kończy powoli.. na wiosnę chyba regeneracja..
Wczoraj odebrana po wymianie sprzęgła, regeneracji turbiny i z racji tej roboty zmieniłem też olej na nowy świeżutki Shell Helix Ultradiesel 5w40. Do Millersa, który miałem zalany wczesniej straciłem zaufanie (zrobiłem na nim 6 tys km) na Shellu jakby troszkę ciszej chodziła i bardziej miękko.
Pedał sprzęgła teraz pięknie bierze mniej więcej od połowy, dużo lżej chodzi i w ogóle jakbym nowym autem jezdził![]()
Ja max za 6zł swoją 166ke myję
Ibize wcześniej myłem za 3-4złI zawsze pomijam spłukanie wodą!
Nawet z gościem od tych myjni gadałem i sam mi mówił ze tą wodą sie nie opłaca nawet spłukiwać
Zawsze jadę szybko tą pianą "turbo oprysk" Program 1
Następnie juz na spokojnie bardziej całe auto jakimś Nabłyszczaczem Program2
A następnie Wosk czyli program 3
I tu nie ma co się czaić bo tak samo auto zostanie umyte jak ktoś powolutku myje
wystarczy tylko tą pianą z bliska zeby cały bród spłynął
I gotowe![]()