kolega pisał że pod kompem pokazało mu - 130 to takie wskazanie związane jest z czujnikiem w termostacie
kolega pisał że pod kompem pokazało mu - 130 to takie wskazanie związane jest z czujnikiem w termostacie
a ja mam pytanie odnośnie zegara temperatury ar 146 1,4 bx, problem polega na tym ze jak właczam zaplon wskazyje max stopni a jak odpale to pokazuje koolo 40 stopni a jak sie nagrzeje to 90 tylko nie wiem dlaczego nie pokazuje np. 0 stopni jak wlaczam zaplon? wiece moze o co tu moze chodzi z góry dziekuje pozdrawiam CHAO![]()
pytanie czy to nie wina tego, że czujnik np jest poza skalą bo siedzi w bańce pary wodnej.
Dlatego tak jak pisałem: najpierw organoleptycznie sprawdzic termostat odpwiednio odpowietrzyć a później martwić się czujnikami.
czyli bańka pary wodnej miała - 130 st. dziwne. Wskazania temp. to pół bidy gorzej z tym że silnik się nie dogrzewa ale to jak juz pisałem wina bedzie termostatu
Czytaj ze zrozumieniem, dobrze?
każdy czujnik ma swój zakres pracy. nie odczytuje temp w nieskończoność. jeśli zakres wynosi np 40-140 to tyle zostanie pokazane. Natomiast po przekroczeniu wartości granicznych zostanie wyświetlona wartość zaprogramowana jako "komunikat błędu". Np mój uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje -49 stopni. Gdy go całkiem odłączysz również jest pokazywane -49 stopni...
Swoją drogą, ciekawe co pokaże soft po odłączeniu czujnika temperatury płynu.
soft wywali błąd czujnika temperatury i ecu załączy ci wentylator. Tylko nie pamiętam jaką temp. zastępczą bedzie brał ECU (sprawdze to w wolnym czasie)
Ostatnio edytowane przez criss ; 06-01-2013 o 17:27
to teraz sie spotkałeś. Za uruchomienie wentylatora odpowiedzialny jest ECU to on mierzy temp. i w przypadku przegrzewania włącza I lub II bieg wentylatora. Takie rozwiązanie jest stosowane bodajże od 96 r wcześniej czujnik w chłodnicy był za to odpowiedzialny
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995