Temat: Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Scuderia Zobacz post
    Mam szybkie pytanie, gdzie w 33-ce schowana jest trąbka klaksonu? Nie działa mi i muszę ją sprawdzić na krótko czy w ogóle działa. Bezpiecznik jest ok. Może jeszcze być przekaźnik na kierownicy. Tak w ogóle przy wciśnięciu klaksonu słyszy się takie kliknięcie w skrzynce bezpieczników, co to może być?
    Klakson jest pod lewym, przednim błotnikiem. Kabelek do niego idzie z tej samej wiązki co lampy(chyba fioletowy, ale nie jestem pewny) i zasila dwie trąbki równolegle. Tam nie ma żadnej osłony od błota, więc jest jeden wielki syf i rdza - najprędzej tam szukaj przyczyny. Dostęp niby od dołu ale ja chyba kiedyś jakoś od przodu styki poprawiałem - chyba po demontażu kierunku/reflektora.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Ok, to zanim wezmę się za brudną robotę to rozkręcę osłonę kolumny kierownicy i sprawdzę jeszcze tam kable i przekaźniki.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał kasza85 Zobacz post
    linka musi byc napieta regulacja i naciag jest na przepustnicy
    Wiem, pytałem o co innego
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Scuderia Zobacz post
    Ok, to zanim wezmę się za brudną robotę to rozkręcę osłonę kolumny kierownicy i sprawdzę jeszcze tam kable i przekaźniki.
    Scuderia, imho najpierw powinieneś wypiąć wtyczkę na kablu koło reflektora i upewnić się że tam jest 12V(gdy trąbisz, oczywiście). Przekaźnik cyka gdy naciskasz klakson, więc w kolumnie nie ma sensu grzebać. Jeśli, poza klaksonem, wszystko inne działa w kabinie to i nawet bezpiecznik można zdalnie wykluczyć.
    Ostatnio edytowane przez JacekK ; 06-01-2013 o 20:43

Użytkownik Ogier Avatar dzony43
    Mieszka w
    Kraków/Częstochowa
    Auto
    E32 '89

Domyślnie

nie wiem, czy już było, ale 33 SW w PL rzadkość - szkoda zeby trafiła w nieodpowiednie ręce...
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-33-C26910064.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał dzony43 Zobacz post
    nie wiem, czy już było, ale 33 SW w PL rzadkość - szkoda zeby trafiła w nieodpowiednie ręce...
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-33-C26910064.html
    Fajowska! Bardzo mi się podoba linia tego nadwozia. Tej oferty tutaj jeszcze nie było ale mam wrażenie, że dawniej już raz, czy dwa widziałem ją/podobną w ogłoszeniach. A z 33 to jest generalnie taki kłopot, że ciężko o jakiekolwiek ręce, które by ją zechciały, a do tego, przy tej cenie to myślę, że nie ma cienia ryzyka że kupi ktoś niewłaściwy.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał JacekK Zobacz post
    Tej oferty tutaj jeszcze nie było
    Była poprzednim razem, sam wrzucałem Co nie zmienia faktu, że auto ciekawe, szczególnie z tym silnikiem.

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Scuderia, Jacek... To że przekaźnik "pyka" nie znaczy że jest dobry

Na początek tak jak Jacek mówi sprawdź trąbkę (weź 12v z akumulatora bezpośrednio).
    Potem sprawdź przekaźnik.
    Potem daj znać co i jak

Btw. Ostatnio nasza 33 w trakcie pracy zgasła... Początkowo myślałem że skończyło się paliwo, ale po dolaniu wcale nie było lepiej. Przyczyną okazał się przekaźnik Jetronica przy akumulatorze - po podaniu napięcia cewka i kotwiczka nie budziły się do życia Wymiana na przekaźnik z mojej 164 przyniosła porządany efekt

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał krawat Zobacz post
    Scuderia, Jacek... To że przekaźnik "pyka" nie znaczy że jest dobry

Na początek tak jak Jacek mówi sprawdź trąbkę (weź 12v z akumulatora bezpośrednio).
    Potem sprawdź przekaźnik.
    Nieno, ja tak nie pisałem, ani że jest ok(bo cyka), ani żeby sprawdzać trąbkę. Ale luz, można też i tak zrobić, jak co komu wygodniej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał krawat Zobacz post
    Btw. Ostatnio nasza 33 w trakcie pracy zgasła... Początkowo myślałem że skończyło się paliwo, ale po dolaniu wcale nie było lepiej. Przyczyną okazał się przekaźnik Jetronica przy akumulatorze - po podaniu napięcia cewka i kotwiczka nie budziły się do życia Wymiana na przekaźnik z mojej 164 przyniosła porządany efekt
    Mam czasem dziwne wrażenie, że jak już 33 przestają odpalać to innych usterek, niż związane z zasileniem kompa, nie ma co szukać.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Była poprzednim razem, sam wrzucałem Co nie zmienia faktu, że auto ciekawe, szczególnie z tym silnikiem.
    Sorry, pisząc oferta, miałem na myśli obecne ogłoszenie. Nie wiem, natomiast, czy ja ślepy jestem, ale jak dla mnie to nie jest 16V, tylko 8V na Jetronicu..

Użytkownik Ogier Avatar dzony43
    Mieszka w
    Kraków/Częstochowa
    Auto
    E32 '89

Domyślnie

Ech.. Marzy mi się taka SW z 1.7, a że jestem na sprzedaży 156, szukam autka tymczasowego, chetnie bym kupił, ale za doroga jak na tymczasowe :p
    ew. Znalazłem coś takiego dla zainteresowanych, chyba całkiem dobra oferta
    http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...fa6507e;r:4;s:
    Coraz bardziej zaczyna podobać mi się model 33.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia