Strona 60 z 100 PierwszyPierwszy ... 10505152535455565758596061626364656667686970 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 992

Temat: Co dzisiaj zrobiłeś (zrobiłaś) przy swojej Alfie

silver
    Gość

Domyślnie

witam dziś przy swojej alfie wymieniłem swiece i w dalszym ciągu podczas gwałtownego dodania gazu nie chodzi na 1 gar a jak dodaje delikatnie to jest ok. moze podsuniecie jakiś pomysł co moze być przyczyną ?

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

przepływka? lambda?

a nie lepiej najpierw na kompa pojechać i tam zobaczyć co sie dzieje?

silver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał konrad251 Zobacz post
    przepływka? lambda?

a nie lepiej najpierw na kompa pojechać i tam zobaczyć co sie dzieje?
    bylem podłączyć komputer ale generalnie nic specjalnego tam nie pokazało w ogóle wczesniej miałem bmw kilka modeli jechałem na kompa to po podłączeniu pokazywało bardzo dużo informacji a w alfie to jest zaledwie kilka... nie wiem od czego to zależy czy komputer jest kiepski i pokazuje mało danych czy po prostu program przez ktory się łączyliśmy miał mało opcji .... pokazało ze uszkodzona jest s lambda no to kupiłem nową po wymianie nie mam zadnych błędów czyli z tego wychodzi ze problem jest jakis mechaniczny.. a takie przyduszenie i nie palenie na 1 gar moze wynikac ze filtr powietrza jest zapchany ? bo objawia się to tak ze jak jadę i dodam gazu raptownie to alfa zamula i nie chodzi na 1 gar a jak ujme gazu i dodaje tak delikatnie to jedzie normalnie .. tak samo jest na parkingu stoję jak jej wcisne do spodu to chodzi jak traktor a jak wciskam delikatnie to chodzi na wszystkie .... moze mieszanka jest zła ? i przez ten filtr..... a inne objawy sa takie ze jeszcze falują obroty ale tlyko wtedy gdy podjeżdżam pod światła albo jakaś krzyżówkę jak z biegu wrzucę luz ... to falują tak pod 1800 później spada na 1500 następnie na 1200 i na 1000 się zatrzymuje czasem zejdzie poniżej mam ją od 2 miesięcy .... i jeszcze mam do niej nerwy ale jak to mówią wszystko ma swoje granice... hehe w mojej okolicy chyba nie ma mechanika ktory by to zrobił gdyż pojechałem ostatnio do jednego powiedziałem co mi się dzieje zapytał jakie auto ja do niego ze alfa a on mowi ze alfy nie naprawia ... po 1 wizycie postawiłem wszystkich na 1 lini i szukam mechanika z poza mojego regionu hehe chyba ze jest jakiś dobry i ktoś tu zna takiego to prosił bym o kontakt ! pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

A jakieś konkrety? Kody odczytanych błędów albo jakieś wskazówki. Wystarczy kabel za 50 zł i FiatEcuScan lub AlfaDiag i dowiesz się (prawie) wszystkiego. Jedź do kogoś ogarniętego bo jak typ całe życie tylko golfy naprawiał to od ręki Alfy nie zrobi jak trzeba tylko będzie niepotrzebnie gdybał i medytował. Filtr powietrza rzutowałby raczej na pracę całego silnika a nie jednego cylindra. Był na forum dosyć obszerny temat opisujący usterkę podobną do twojej musiałbyś poszukać i sporo poczytać
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

silver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kwasnybartek Zobacz post
    A jakieś konkrety? Kody odczytanych błędów albo jakieś wskazówki. Wystarczy kabel za 50 zł i FiatEcuScan lub AlfaDiag i dowiesz się (prawie) wszystkiego. Jedź do kogoś ogarniętego bo jak typ całe życie tylko golfy naprawiał to od ręki Alfy nie zrobi jak trzeba tylko będzie niepotrzebnie gdybał i medytował. Filtr powietrza rzutowałby raczej na pracę całego silnika a nie jednego cylindra. Był na forum dosyć obszerny temat opisujący usterkę podobną do twojej musiałbyś poszukać i sporo poczytać
    no jezeli chodzi o konkrety to nie wiem nic bo mi nic nie powiedział powiedział tylko ze trzeba wymienić sondę
    wiec to zrobiłem a powiedz mi ty masz taki kabel i program ?? ile bys chciał za sprawdzenie i ewentualnie zrobienie resetu komputera ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar set669
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS 155KM

Domyślnie

Własnie odebrałem Alfe od mechanika po remontach, uszczelka pod głowicą, rozrząd z pompą wody, wszystkie paski, wymienione gumowe węże na nowe lub dorabiane , świece, olej 5w(przezuciłem się z 10w) filtr oleju + filtr stożkowy, wariator, przeczyszczone wtryski, ogólnie to mechanik przeglądnął cały silnik i usunął "prawie" wszystkie usterki. Wyobraźcie sobie że przez dwa lata jezdziłem z jednym przewodem od gazu scisniętym, załamanym i chodził tylko na pozostałe, oraz podobno coś z kolektorem było nie tak. Powiem szczerze że Alfa odzykała moc jak nigdy
    Nie ma sensu uciekać od swoich problemów.
    Chyba, że Twoim problemem są lwy.

Użytkownik Romeo Avatar Hundzflot7
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    AR 159 SW 2,4 jtdm Q4 08', AR 147 1.9 jtdm 04'

Domyślnie

zaślepiony zawór egr przez Dominika (Ramzes_II), któremu jeszcze raz dziękuję

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Kilka dni temu
    - olej (Motul X-cess)
    - filtry (olej, powietrze, paliwo)

Turbo się kończy powoli.. na wiosnę chyba regeneracja..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar odrobina156
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    Stelvio Sprint MY 2020 Blue Misano Lancia Ypsilon Platinum 1.3 mje

Domyślnie

Wczoraj odebrana po wymianie sprzęgła, regeneracji turbiny i z racji tej roboty zmieniłem też olej na nowy świeżutki Shell Helix Ultradiesel 5w40. Do Millersa, który miałem zalany wczesniej straciłem zaufanie (zrobiłem na nim 6 tys km) na Shellu jakby troszkę ciszej chodziła i bardziej miękko.
    Pedał sprzęgła teraz pięknie bierze mniej więcej od połowy, dużo lżej chodzi i w ogóle jakbym nowym autem jezdził

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Ja max za 6zł swoją 166ke myję
    Ibize wcześniej myłem za 3-4zł I zawsze pomijam spłukanie wodą!
    Nawet z gościem od tych myjni gadałem i sam mi mówił ze tą wodą sie nie opłaca nawet spłukiwać
    Zawsze jadę szybko tą pianą "turbo oprysk" Program 1
    Następnie juz na spokojnie bardziej całe auto jakimś Nabłyszczaczem Program2
    A następnie Wosk czyli program 3

I tu nie ma co się czaić bo tak samo auto zostanie umyte jak ktoś powolutku myje
    wystarczy tylko tą pianą z bliska zeby cały bród spłynął
    I gotowe