Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Problem z elektroniką ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

witamy na forum..i zapraszamy do lektury
    Polecamy zakupienie interface do podłączenia autka pod program diagnostyczny np. FES i za jedyne 49 pln
    i .....poznawanie tajników i kaprysów tego wspaniałego autka . A tak na poważnie..wiele Ci to zaoszczędzi jak masz laptopa , głupia diagnostyka w stacji obsługi to średnio stówka.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark

Domyślnie

No masz rację, zwłaszcza że do serwisu alfa nie pofrunie , jakoś ją trzeba tam przetransportować

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał peterde5 Zobacz post
    No masz rację, zwłaszcza że do serwisu alfa nie pofrunie , jakoś ją trzeba tam przetransportować
    a czyli autko do tej pory Ci nie odpaliło...? myślałem że była to kwestia tylko dzisiejszego poranka.Czyli jeśli masz możliwość to wszystko to co zrobiłby mechanik na miejscu ze swoim pomocnikiem .
    - iskra , paliwo ..olej na razie centralny zamek, może masz jakiś ukryty alarm / wyłącznik /założony przez poprzedniego właściciela itd.Jakiś miernik i stan bezpieczników w szczególności tych które zasilają kompa , czy wyświetla ci błąd immobilajzera ? a może masz inny kluczyk , spróbuj odpalić zapasowym , pewnie koledzy mają jeszcze kilka pomysłów na awaryjne odpalenie auta..powodzenia
    ps. pisałeś że mocno lało..odkręć świecę , zobacz czy masz iskrę..to już wyeliminuje komputer a przynajmniej czujnik położenia wału / dość częsta usterka /.Wykręcając świecę również się dowiesz czy podawane jest paliwo..poczujesz przy kręceniu rozrusznikiem itd.
    Pociesz się ..ja mam diesla..tego nie sprawdzę.Czy przy przekręceniu kluczyka słyszysz pompę paliwa ?? itd.

ps.post niżej przeczytałem to
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...lfa_zonki.html
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 07-01-2013 o 21:36

Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Kurde. Dużo domysłów . Zacznę może wedle tematu który mi wysłałeś. Sprawdzę na początek bezpieczniki i pompę paliwową

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

wykręcając jedną świecę albo nawet zdejmując tylko fajkę , przytykając ją do masy silnika możesz sprawdzić jak ktoś Ci pokręci rozrusznikiem czy masz iskrę..albo odepnij na moment powrót paliwa z wtryskiwaczy..nie bardzo się podejmuję porad w silnikach benzynowych bo nie wiem dokładnie jaki jest dostęp itd.Uważaj na wysokie napięcie !!

Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Ok. Jutro napiszę jakie rezulaty

Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Z samego rana poszedłem sprawdzić Alfe, akumulator całą noc był odpięty, zapaliła od razu. Spróbowałem kilka razy i odpala jak złoto. Tylko elektryka dalej wariuje, jak włączam długie światła to zamykają mi się drzwi, niekiedy światła nie łapią, dalej nie działa pilot. No i to co najbardziej mnie zaciekawiło to brzęczenie prądu pod panelem sterowania z lewej strony. Czyżby jednak był to bezpiecznik ??

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

A co powiecie na to, ze w glosnikach slysze swist (im wieksze obroty tym wieksza czestotliwosc swistu) podobny do swistu turbiny tylko piskliwy bardziej ;] oczywiscie musze wybrac sie do elektryka ,moze cos znajdzie, bo tak to mozna gdybac, chyba ze ktos spotkal sie z takim problemem. I jeszcze jedno ,jak odpalam samochow to na ulamek sek. zapala sie kontrolka awarii swiatel (doslownie mignie tylko).

Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

zwarcie w instalacji np lub za wysokie napięcie
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał peterde5 Zobacz post
    Z samego rana poszedłem sprawdzić Alfe, akumulator całą noc był odpięty, zapaliła od razu. Spróbowałem kilka razy i odpala jak złoto. Tylko elektryka dalej wariuje, jak włączam długie światła to zamykają mi się drzwi, niekiedy światła nie łapią, dalej nie działa pilot. No i to co najbardziej mnie zaciekawiło to brzęczenie prądu pod panelem sterowania z lewej strony. Czyżby jednak był to bezpiecznik ??
    no chyba niestety...body komputer/ woda itd./. Znajdź sobie jakiś garaż i demontaż body komputera.Albo kontakt z kol. Bubu 321..jest z Wrocławia , może jak zdemontujesz i zauważysz ślady wody, korozji sam to oczyścisz i osuszysz / masz na górze linka do tematu i widoku płytki / a jak nic się nie zmieni to wyślesz do Wrocławia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    A co powiecie na to, ze w glosnikach slysze swist (im wieksze obroty tym wieksza czestotliwosc swistu) podobny do swistu turbiny tylko piskliwy bardziej ;] oczywiscie musze wybrac sie do elektryka ,moze cos znajdzie, bo tak to mozna gdybac, chyba ze ktos spotkal sie z takim problemem. I jeszcze jedno ,jak odpalam samochow to na ulamek sek. zapala sie kontrolka awarii swiatel (doslownie mignie tylko).
    iskrzą szczotki na alternatorze lub padała któraś z jego diód..