Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Temat: Alfa Romeo 147 - pierwszy samochód

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

jeden na milion zawsze musi sie trafić niestety miałeś kolego pecha lub w takim stanie alfe kupiłeś czasem tak bywa ja już mam około 8 miesięcy i nic zawieszenie smiga jak nowe, kierownica chodzi bardzo lekko lżej niż w oplu vectrze b.
    A z tych zwykłych aut Vectra b przebieg 170k Kupiona od pierwszego właściciela to zacznijmy założyłem gaz padł silnik brała 1 litr oleju na tydzień zawieszenie złom nie było przodu ani tyłu po roku czasu aa bym zapomniał szlak trafił uszczelkę więcej oleju było w chłodnicy niż wody ale masz racje inne się nie psują. I żeby nie było dbałem o ten samochód naprawdę wszystko było wymieniane na czas i proszę bardzo w miesiąc poleciało to wszystko aaaa kurde zapomniałem wymieniłem w niej 4 skrzynie !! bo padały aż tryby dołem wypadały (nie paliłem gum) wada konstrukcyjna podobno
    Ostatnio edytowane przez Sebek2442 ; 08-01-2013 o 21:15

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TriXter
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20V 08'

Domyślnie

benzyne odradzam!! duzo sapli po miescie. Diesel ma lepsze osiagi w porownaniu do benzyny i mniej spali

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Polift 147 niczym się nie różni pod względem awaryjności względem oryginału?

Dla przykładu Renault Laguna II w ori sypie się elektronika, czasem zawias (łączniki stabila, swożnie wahacza, tuleje z tyłu), przez durną politykę ASO renault, która zakładała wymianę oleju w dieslach co 30tkm padały 1.9dCi i 1.5dCi - obracały się panewki na wale na skutek niedostatecznego smarowania przepracowanym olejem. Wraz z wprowadzeniem polifta Laguny II skrócono do wymiany do 15tkm, poprawiono elektronikę, wprowadzono 2.0dCi we współpracy z mitsubishi i auto z królowej lawet stało się mało awaryjne (ale opinia się ciągnie).

Jak jest z 147? (czy 156) polift?

--
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 08-01-2013 o 22:37

michal0401090
    Gość

Domyślnie

Stałem przed takim samym wyborem jak ty rok temu i wybrałem Alfę. Moja jest zepsuta, bo od roku nie wymieniłem nawet żarówki (z części eksploatacyjnych rozrząd i płyny). Kupiłem auto sprowadzone z Belgii z przebiegiem ok 185tys. Jak się okazało miało tyle co wymienione zawieszenie przód i tył, tarcze, klocki hamulcowe, nowe letnie opony. Prowadzi się na zakrętach bardzo dobrze (na początku wydawało mi się, że ma ciężki przód, ale się przyzwyczaiłem) zawieszenie jest bardzo twarde i czuć to na polskich drogach. Mam tylko zastrzeżenia, co do powłoki lakierniczej w niektórych miejscach(Trzeba będzie dokonać kilku małych korekt po zimie) i jeszcze do „krzyczącego” pedału sprzęgła. Spalanie w wypadku mojej ciężkiej nogi to ponad 10 litrów/100. A jakie mają miny kierowcy TDI jak ich objeżdża 1.6

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Ja kupiłem w maju 2011r ... na blacie miał niecałe 170tys km (w rzeczywistości +110tys) od tego czasu zrobiłem zawieszenie całe (ale jak ją kupowałem to już zanosiło się na wymianę) i drążek skrętny. Do tego linkę hamulca ręcznego, tarcze/klocki przód-tył, z elektryki był problem z kostką pod siedzeniem (wywalało bezpiecznik klimy i cofania) do tego jakieś koło pasowe pompy.
    Czeka mnie jeszcze rozrząd, przeguby i termostat. Okresowych wymian płynów/filtrów nie liczę bo to robisz w każdym aucie.

Jak widać większość to części eksploatacyjne. Auto ma nakulane realnie już prawie 300tys km. Ani razu nie zdarzyło mi się stanąć w polu. Alf zawiózł mnie 2x nad morze i raz w góry. W upałach na poboczu same niepsujące się samochody a ja w 15km korku awaryjnym psującym się Włochem na półwysep Helski bez problemu

Co do spalania - możesz kliknąć w mojej sygnaturce na motostat. Mój rekord to 1050km od tankowania do zapalenia rezerwy (zapiszczała akurat jak na stację zajeżdżałem)

Ja chyba tego auta nie sprzedam - zajadę Jak mi się zacznie nudzić to podskoczę do cinka na odmłodzenie

Główna zasada jest taka - jak coś niedomaga to jedziesz naprawiać. Nie bawisz się w przeciąganie zbyt długie. Do tego pilnujesz wymiany płynów i filtrów i cieszysz się jazdą
    @ Mój ALF

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Leeo147 Zobacz post
    niestety po 2 miechach wszystko zaczęło trzezsczeć, piszczeć...
    milion stron na forum i jaki wniosek? po prostu alfa tak ma...

potem mi wpierd....olej jak głupi...odpowiedz ? alfa tak ma...

ograniczniki drzwi stukające ? alfa tak po prostu ma, co bym sie nei zapytał na forum to ALFY TAK MAJĄ nie mam sie czym przejmować...

co wyjazd z garażu to kolejny błąd komputera...no przeciez ALFA TAK MA...

wariujące przeplywomierze,

palone swiece,

sprzęgła skrzypiące latem,

zrywanie się linek od recznego...no przeciez ALFY JUZ TAK MAJĄ :-)

co kilka dni palenie się żarówek...masakra...

potem nie mogłem nigdzie jechac bo to auto nie ma zawieszenia...nie ma !

Aaa właśnie mi sie przypomnialo ze po myciu w myjni odkrecila mi sie sruba w kole...czasami w alusach w alfach tak jest :-)
    chyba twoja tak miała
    chyba u ciebie

żal

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Kolego, nie sugeruj sie tymi bredniami, które wypisuje Leeo147. Ja mam 147 1.9 JTD 115KM, jeżdżę nią od września, zrobiłem coś koło 5 tysięcy. Samochód przez porzedniego właściciela (właścicieli?) niespecjalnie zadbany. Przebieg 138 tysięcy (prawdziwy). Wymieniłem póki co tylko i wyłącznie osłony przegubów zewnętrznych, w najbliższym czasie do wymiany będzie sprzęgło i zawias. Przez ten czas auto ani razu mnie nie zawiodło, pali na dotyk (dwa razy nie odpalił za pierwszym razem, przy -14°C). Trzymanie na drodze rewelacyjne. Kupuj Alfę, tylko niech Ci rozum towarzyszy przy zakupie - dokładnie obejrzyj autko, ścieżka na diagnostyce koniecznie.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

W październiku moją kupiłem oglądając z 10 innych Alf, które miały być w stanie idelanym a były jedną nogą na złomowisku. Jeżdzę głównie w trasy. wymieniłem płyny, filtry, oleje, szykuje się zawieszenie i linki od ręcznego, w przyszłym roku wszystkie tarcze hamulcowe. Zaślepiony EGR, kilka czujników przeczyszczonych, kilka pierduł naprawionych.... W środku nic nie stuka i nie puka, spasowane jak należy. Śmiga aż miło. Nie narzekam i jestem mega zadowolony z komfortu, z auta czasami aż nie chce się wysiadać Przebieg niby ok. 160 tys. i zdaje się prawdziwy.

A jak ktoś woli niemiecką technikę - silnik chodzacy jak w koparce, mało atrakcyjny wygląd, części do dostania już nawet w spożywczakach... jego sprawa.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Przebieg niby ok. 160 tys. i zdaje się prawdziwy.
    Sprawdzałeś w FES? Wielu handlarzy po prostu cofa licznik na wyświetlaczu, a w FES wyświetla prawidłowy
    @ Mój ALF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TriXter
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20V 08'

Domyślnie

Cytat Napisał barat Zobacz post
    Sprawdzałeś w FES? Wielu handlarzy po prostu cofa licznik na wyświetlaczu, a w FES wyświetla prawidłowy
    to ja mialem lepszy bajer zrobiony z cofniętym liczkiem każde podpięcie był inny przebieg ;d a niby miala 15700 tyś. km ale watpie to...