Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: [147] Podkręcenie mocy silnika JTD

Piotr
    Gość

Domyślnie

Ja osobiście darowałbym sobie te wszystkie nieznane firmy jak np. wspomniane upsolute. Chip Tuning radziłbym przeprowadzic u kogoś kto ma już wyrobioną renonem (a szczególnie wtedy gdy planujemy jeszcze jakieś modyfikacje mechaniczne) np. Composport, Daniel TTC, MR Motors, Aligator (oddział Masters Tuning w Katowicach), Dynosoft.

www.compsport.pl
    www.ttc.com.pl
    http://www.tdi-tuning.pl/
    http://www.dynosoft.pl/

Praktycznie wszystkie najszybsze diesle jeżdżące po naszych drogach (zarówno te typowe drogowe jak i przeznaczone tylko i wyłącznie do wyścigów) były modyfikowane własnie w tych firmach.
    Moje auto było modyfikowane przez Daniela TTC (110KM->140KM oraz 140KM->150KM) oraz Witka z MR Motors (150KM->165KM) i tych ludzi mogę polecic z czystym sumieniem.

Trzeba tylko podzwonic i popytac o modyfikacje silników JTD.

Pozdrawiam

kruchy94
    Gość

Domyślnie

moim zdaniem jak chcesz dalej podnosc moc to najpeier blok silnika a potem tubrbo i nakonicu chip

webmaster007
    Gość

Domyślnie

a czy ktos ma na forum 1.9 jtd 115 km zrobiona na 140 km !!!!! prosze o opinie jak sie to sprawuje

mam okazje za 600zł dostac chipa z montazem

+ 100 zł za hamownie w vtechu w kosakowie aby sprawdzić czy faktycznie moc sie podniosła do 140 KM

tomek evo
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
    Pozwole sobie dorzucić 3 grosze w sprawie tzw. "chiptuningu".
    Przede wszystkim należy rozróżnić modyfikacje oprogramowania od założenia boxa (czy jak kto woli modułu). Profesjonalny chiptuning to właśnie indywidualna modyfikacja seryjnego oprogramowania podczas którego tuner zmienia wiele parametrów. W wielu przypadkach silnik można podkręcić samym programem naprawdę sporo bez obaw o jego wytrzymałość pod warunkiem właściwego uzytkowania takiego auta. Inna sprawa to sprzęgło czy skrzynia biegów. Właśnie sprzęgło najczęściej jest najsłabszym elementem i może w wielu przypadkach (ale wcale nie musi) nastapić jego przyspieszone żużycie.
    Silnik JTD 115 Km jest podatny na modyfikacje i moc 140 km a nawet 150 km jest w tym przypadku jak najbardziej do osiągnięcia. Ale trzeba to zrobić u dobrego tunera (patrz 3 posty wyżej) a nie kupować jakieś "chipy" po okazyjnych cenach bo później często kończy się to problemami i dodatkowymi wydatkami.
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KKrzysztof
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Mercedes CLK W208

Domyślnie

ja u siebie nie wiem ile mam mocy podobno 180 km ale nie sprawdzałem tego na hamowni. Mam chipa zamocowanego przez poprzedniego właściciela. Jestem nad wyraz zadowolony.

Mój silniczek to 2,4 JTD
    zapraszam na nasz kanał o samochodach
    https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg

M@T
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr
    Moje auto było modyfikowane przez Daniela TTC (110KM->140KM oraz 140KM->150KM) oraz Witka z MR Motors (150KM->165KM) i tych ludzi mogę polecic z czystym sumieniem.

Pozdrawiam
    Moje również było robione przez Daniela i uważam że można mu spokojnie powierzyć silnik JTD, naprawdę zna się na tym.
    pzdr

Housee1
    Gość

Domyślnie

a czy znacie jakies dobre firmy w Kujawsko Pomorskim ?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał M@T
    Cytat Napisał Piotr

Pozdrawiam
    Moje również było robione przez Daniela i uważam że można mu spokojnie powierzyć silnik JTD, naprawdę zna się na tym.
    pzdr
    Mat napisz jakie wyniki po chipie osiągnęło auto

webmaster007
    Gość

Domyślnie

rozmawiał z chłopakami specami od chip tunigu i mówili ze 1.9 115 trzeba uważać z chipowaniem pod 140 KM, ponieważ po podniesieniu' dawki paliwa . wytwarza się wyższa temperatura silnika ponąć tego na wskazniku tak nie widać do normalnie niby jest 90 stopni, a tłoki juz prawie pływają z rozgrzania ... i przykładem jest tego kolega z forum Piotrek 147 który to przeżył na własnej skórze jak mu przy ok 210 silnik zgasł a wszystkie tłoki wyszły górą , ale poprostu trzeba dostawić chłodnice oleju i wtedy miec to 140km tak jak maja to 16V 1.9 jtd

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał webmaster007
    ale poprostu trzeba dostawić chłodnice oleju i wtedy miec to 140km tak jak maja to 16V 1.9 jtd
    Czyms sie jeszcze rozni ten silnik od starego 8v?? Slyszalem ze sa podobno 2 generacje tych 16v. Te z poczatku produkcji to byl tam problem z czym? Jesli faktyczenie byly problemy to kiedy to usuneli i zaczeli w ktorym roku montowac poprawiona wersje?? Lepsze 19 16v czy zwykle 2.4 ??