Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Temat: Alfa Romeo 156 vs Audi A4

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    raczej nie spotkałem się z ofertą kradzinych części do alfy / alf nie kradną :mrgreen: /
    tak może alf nie ale elementy tak dwa razy już mi progi te poszerzane ukradli z 33 hehehe

a co do wyboru to musisz szukać oglądać i jak kolega wspomniał, kupić to co będzie ci łatwiej serwisować w okolicy miejsca zamieszkania, no i pojeździć trochę alfunia, trochę A4 i wtedy będziesz wiedział więcej życzę udanego wyboru i wytrwałości w poszukiwaniu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    jeżeli kolega ma problem z wyborem a kryterium są ceny części to po co go namawiać ,alfe aby kupić to trzeba czuć sercem a nie kieszenią . jeżeli on tego nie czuje i ma już teraz wątpiliwości niech kupuje audi bo inaczej będzie następny wkurzony i narzekający na makaron. ps. a wiecie dlaczego łopel jest lepszy od alfy ---bo ma czujnik położenia wału na wierzchu/ wypowiedz autentyczna byłego użytkownika alfy/
    Podpisuje sie pod tym :wink:
    Kolega dostal juz odpowiedz jak sie maja ceny czesci obu samochodow i nadal jakies problemy ma :roll:
    Najlepiej by bylo zaprzyjaznic sie z google i poszukac sobie samemu ile co kosztuje i porownac. Jednak gdyby mi Audi podobalo sie bardziej niz Alfa, to nawet bym o niej nie myslal tylko szukal Audi :wink: Nie mozna kilka lat, codziennie rano wsiadac do auta ktore mi sie nie podoba i zalowac, ze nie kupilo sie "pieknego", "bezawaryjnego" Audi :wink:
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN
    Kolega dostal juz odpowiedz jak sie maja ceny czesci obu samochodow i nadal jakies problemy ma :roll:
    A widzisz, nie dla wszystkich jest to takie proste. Chłopak chce mieć pełną świadomość tego co robi. I dobrze. A że decyzji nie podejmuje oznacza że się waha, a nie że ma problemy :wink:
    Cytat Napisał AlfaFAN
    Nie mozna kilka lat, codziennie rano wsiadac do auta ktore mi sie nie podoba i zalowac, ze nie kupilo sie "pieknego", "bezawaryjnego" Audi :wink:
    I tu masz rację. Jak się chce kupić jakieś konkretne auto, a potem decydujesz się na inne, rozważne rozwiązanie to zawsze żałujesz... i to przez cały okres użytkowania tego rozważnego pojazdu... (żeby go Audi nie nazwać :wink: ).
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    jak kupowałem swoją Alfę (12.2004) to do wybory był jeszcze gulf 4ka tdi wypasiona we wszystko co mozliwe łącznie ze skorą , alumy 17 granat metalik szyber klimatron masaż prostaty i te sprawy. dwa lata młodszy i za mniejszą kasę . kuzym, ktory zwozi bryki z efu praktycznie ciągną mnie za kołnierz bym go wziął i musze poawiedzieć , że nie dla zysku bo auto stało w efie w komisie a on tam kupował inne auto i był gotow zalożyc za mnie zaliczkę. A ja mu powiedziałem , ze już wiem jakiego auta szukam i nie jest to gulf ani inny pasek. Gość się wkurzył nie na żarty. nawet zaczął używać słow , ktore stawiały pod znakiem zapytania moją trzeźwośc umysłu i generalnie zdolność podejmowania racjonalnych decyzji jak rownież potencjał umysłu do wykonywania czynności intelekytualnych. Ja kupiłem Alfę i to w sposob śmieszny bo zapłaciłem przed obejrzeniem samochodu. On sam w końcu kupił tego gulfa i sprzedał z dużym zyskiem znajomemu elektrodiagnoście , ktory co się samo rozumioe przez się na samochodach zna się i przed kupnem podpiął go pod komapa i sprawdził na wszystkie możliwe sposoby. Ale do brzegu . ja swoją Bellę zagazowałem i nawinąłem 75 tys. km i ponad rok temu spotkałem się z tym diagnostą przy okazji jakiejś pirdołki ktorą mi robił w Alfie. Jako, że się znamy powiedział ile kasy wywalił na tego golfa potem jak mu się przerożne rzeczy sypału i wkońcy jak padł system zasilania w rope (nie znam się wtryski pompa czy co) i sprzedał go na części bo nie opłacało sie w niego pchac dalej kasy. Kupno używki to zawsze loteria ale audi , mec bma czy vw to nie jest gwarancja bezawaryjności
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

jeździłem a4 kolegi 1.6 i powiem Ci że nic specjalnego, zwykłe audi w środku normalnie bez polotu trzeszczały plastiki, Alfa 156 nie jeździłem nie wiem jak to porównać ale mam 166 i komfort jest o niebo lepszy. Kolega ma 1.6 słabiutki mi się wydaje jak na to auto, przyspiesza słabo do setki, Ty chcesz tdi nie wiem jak to się sprawuje ale Bella to zawsze Bella i ja bym proponował Ci się rozejrzeć za 156 i przejechać się tym autem i zdecydować co lepsze na mnie a4 nie zrobiło wrażenia i życzę powodzenia w zakupie
    Pozdrawiam

LOST
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Bardzo ciekawy dylemat masz kamilo, tylko pozazdrościć.
    Miałem przyjemność jeździć i jednym i drugim. Krótko, ale zawsze.

Po pierwsze oba samochody są podobnej klasy, podobnych rozmiarów.
    Pierwsze wrażenie robi lepsze Alfa. Prowadzenie bajka, wnętrze dopasowane,
    jak się wsiada to auto jakby dla Ciebie stworzone, prędkościomierz wyskalowany
    j...........................

..................ą manualną w A4 B5 jest taki sam jak Skodzie
    Fabii :mrgreen: ot księgowi VAG zrobili swoje). Alfa Romeo 156 jest dla
    kogoś kto potrzebuje się otaczać rzeczami które mile łechcą zmysły.

Co ja mogę Ci doradzić? Jeżeli bardziej podoba Ci się A4, to szukaj A4. Alfy nie
    kupuje się dlatego bo jest tańsza. To jest największy błąd jaki można popełnić.

Ładnie powiedziane tzn. wyklikane

Nie kupuje sie ALFY tylko po to by się przemieścić z punktu A do punktu B, tu chodzi o pewne wyrafinowanie o pewien styl i elegancje, która nie musi każdemu odpowiadać.
    I mimo iż to tylko 156 (w moim wypadku) i mimo iż to tylko lepszy nieco lepszy Fiat to jakość wykonania jest inna inny jest styl niż w japończyku czy nielubianym przeze mnie niemcu.

Jeździłem ROVEREM 400 to było 1,6 ...no tylko 1,6 ale miało 120 koni kiedy Focus miał 103 aa Golf 85 z tej pojemności i był to tylko lepszy Civic ale miał styl

Alfy nie kupuje się z praktycznego punktu widzenia to zazwyczaj jest spełnienie dziecięcych marzeń, to samochód z duszą .... to wybór pewnego stylu i sposobu bycia

- krótka historyjka -
    niedawno się szczerze uśmiałem słuchając jednego gościa (szczęśliwego posiadacza BMW)

Podwoziłem go do mechanika po odbiór samochodu po tym jak mu się wiązki zjarały - bo BMW też się czasem psuja BędzieszMiałWydatki

Po drodze wysłuchałem zgrabnej opowieści o0 tym jak to kierowcy BMW to ellita to naprawdę fantastyczna rodzina oni zawsze sobie pomagają, zawsze się pozdrawiają na drodze itd....

No i pech chciał że byliśmy świadkami takiej sytuacji jak na skrzyżowaniu które zaczyna się 2 pasami, a gdy z niego zjeżdżasz to jednym młody gniewny w nowym BMW 5 pięknie zajechał drogę nieco starszemu modelowi BMW 7 - nie wiem nie znam się dokładnie taki co ma okrągłe światełka z przodu.

Kierowca 7 na następnym skrzyżowaniu wyszedł z auta otworzył drzwi BMW 5 i 2 krótkimi ruchami pieści położył kierowcę 5 na kolanach ponętnej blondyny

Kierowca 7 wrócił do samochodu, a kierowca 5 wyszedł wyciągnął go z auta rozwalił na masce i zaczęli sie okładać

- opowiadanie faceta którego wiozłem do warsztatu zostało na bieżąco zweryfikowane

aaa i jeszcze jedno Alfa to tylko trochę lepszy fiat ale to ta sama scuderia co Ferrari

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Urzekła mnie Twoja historia :mrgreen:

Ale bardzo ciekawy tok rozumowania tego twojego kolegi, wielka rodzina, kochają się, pozdrawiają bla bla bla

Nie słyszałem większej bredni na temat tej społeczności.

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy

kamilo
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc, a szczególnie za rzeczowe odpowiedzi dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem a4-ki
    pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    czy szczęśliwym czy nie to czas zweryfikuje , ale na pewno życzę ci dużo szczęścia i wiele przejechanych bezawaryjnie i bezkolizyjnie kilometrow. szerokiej drogi
    pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 2EV
    Mieszka w
    Wrocł‚aw, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.0TS '99

Domyślnie Re: Alfa Romeo 156 vs Audi A4

Cytat Napisał kamilo
    Witajcie
    Mam zamiar kupić auto (będzie to moje pierwsze auto) i mam spory dylemat, a mianowicie chodzi o A4 b5 1.9tdi i Alfę 156 1.9jtd Pomóżcie w wyborze.
    ...Autem chciałbym pojeździć conajmniej kilka lat. Nie chcę za 2 czy 3 lata kupować nowego. Chcę aby służył mi przez w miarę długi okres czasu bezawaryjnie. Liczę na Waszą pomoc
    Skoro bardziej Ci się podoba A4 to nad czym się zastanawiasz?
    Pozdrawiam
    2EV