Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Alfa Romeo 166 2.0 v6 tb 2000r. - grzeje się

pgrzechnik
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 166 2.0 v6 tb 2000r. - grzeje się

Witam! Niedawno zauważyłem, że w mojej alfie 166 z silnikiem 2.0 v6 TB wskaźnik temperatury w silniku pokazuje mi, że silnik grzeje się, wskazówka wchodzi na czerwone pole. Pierwszą rzeczką, którą sprawdziłem było, czy mam płyn - był i czy załącza się wiatrak - sprawdziłem, że nie, załącza się tylko drugi bieg. Oddałem auto do serwisu, diagnoza padła na czujnik temperatury. Czujnik został wymieniony. Pierwszy bieg zaczął działać. Niestety wskaźnik dalej pokazuje, że auto grzeje się, szybko przyśpiesza z 90stopni na czerwone pole (około 130 stopni). Pojechałem do serwisu, sprawdziliśmy termostat, otwiera się. Przewody, którymi płynie płyn nie twardnieją, nic nie bulgocze. Co może być powodem złego odczytu? Uszkodzony wskaźnik? Dodam, że gdy np. wyłączyłem światła na około 20 sek, temperatura spadła ze 130 na 110 stopni - może przypadek, a może coś jest nie tak... Do tego, gdy wskaźnik pokazuje 130 stopni zaczyna mrugać mi ksenon. Co może się złego dziać z autem? Pozdrawiam!

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Podłącz do kompa i sprawdź temperaturę, bo wskaźnik na desce lubi przekłamywać

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Może pompa wody? Wirnik znaczy ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Skoro masz kwiatki ogólnie z elektroniką to idź w tym kierunku. Przede wszystkim sprawdź rzeczywistą temperaturę na kompie. Wskaźnik korzysta z innego czujnika. Jeżeli chodzi o kwestię mechaniczną to sprawdź jeszcze w jakim stanie masz chłodnicę. Czysta? Nie pogięta?

pgrzechnik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maestro Zobacz post
    Może pompa wody? Wirnik znaczy ?
    a w jaki sposób to sprawdzić? jak ściskam wąż to czuje, że coś z pewnym ciśnieniem przez niego płynie, może być to znak, że pompa działa?

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

A jak działa ogrzewanie, zwłaszcza podczas pracy silnika na biegu jałowym? Pytam, bo w przypadku niesprawnej pompy, w kabinie leci letnie powietrze. Wydaje mi się, że najłatwiej sprawdzić rzeczywistą temperaturę silnika, bo tak jak napisał kolega Marek, wskaźnik kabinowy korzysta z innego czujnika i może wprowadzać w błąd. I od tego zacznij

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

pgrzechnik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Aster156 Zobacz post
    A jak działa ogrzewanie, zwłaszcza podczas pracy silnika na biegu jałowym? Pytam, bo w przypadku niesprawnej pompy, w kabinie leci letnie powietrze. Wydaje mi się, że najłatwiej sprawdzić rzeczywistą temperaturę silnika, bo tak jak napisał kolega Marek, wskaźnik kabinowy korzysta z innego czujnika i może wprowadzać w błąd. I od tego zacznij
    I to jest myśl! Bo ogrzewanie działa mi tragicznie, nawet podczas jazdy po autostradzie ,letnie powierze, jest mi zimno, dopiero gdy dam temperature na maxa zaczyna grzac

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sanok
    Auto
    alfa 155 1.8 wersja formuła . alfa 166 2.5 v6 .Obecnie alfa 156 q4 crosswagon

Domyślnie

witam ja miałem podobny problem z temperatura w 166 2.5V 6 tez mi z 90 momentalnie skakała temperatura do 130 wiatrak się włączył ale temp jakoś nie spadała więc wyłączyłem silnik ,zdarzyło mi się tak dwa razy (chyba)to był październik 2013 i to tylko te dwa razy tak się zdarzyło i tyle , w celu wyeliminowania usterki zacząłem od pompy wody ponieważ kilka tyg wcześniej zmieniałem cały rozrząd ale bez pompy, myślałem ze stara pompa ma plastikowy wirnik i szlak go trafił , po demontażu okazało się ze to nie to, po rozmowie z tym mechanikiem co składał mi rozrząd stwierdził ze termostat jest do wymiany , termostat mam faktycznie uszkodzony bo jest cały czas otwarty ale co ma otwarty termostat do przegrzewania się silnika , płyn idzie na duży obieg i powinien silnik być nie dogrzany . Usterki do tej pory nie zlokalizowałem zostały dwie rzeczy do sprawdzenia albo chłodnica albo czujnik temp .

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek155 Zobacz post
    to był październik 2013 i to tylko te dwa razy tak się zdarzyło i tyle
    Piotrek pazdziernik 2013?? Powrot do przyszlosci czy jak??

Mieszka w
    Sanok
    Auto
    alfa 155 1.8 wersja formuła . alfa 166 2.5 v6 .Obecnie alfa 156 q4 crosswagon

Domyślnie

hehehehe sorki 2012 to było