Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Stuki po Odpuszczeniu gazu w trakcie jazdy 166 FL 2.4 20v??

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pawlus873
    Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150km

Domyślnie Stuki po Odpuszczeniu gazu w trakcie jazdy 166 FL 2.4 20v??

Witam!! Mam taki problem ktory mi sie niedawno pojawił... a mianowicie występują u mnie stuki podczas jazdy po odpuszeczniu gazu przy gwaltownym doadaniu gazu cisza. Stuki są słyszalne przy otwartej szybie i wystepują w oklicach tak jakby od strony kierowcy albo srodka komory silnika napewno gdzies w oklolicach skrzyni... I teraz tak nie wiem ale chyba mam wywaloną poduszkę srodkową gdyż mam tez takie objawy jak przy ruszaniu puszcze głałtownie sprzęgło to słychac takie walnięcie jakby sie wydobywało właśnie spod poduszki. Byłem u mechanika i mówił ze tak ma byc heh no cóż taki to urok mechaników zresztą sami wiecie. Cięzko mi to zlokalizowac co to moze byc;/ miał ktoś z czymś takim do czynienia. Słyszalny stukot wystepuje raczej na 2,3,4 biegu. Miałem wibracje przy przyspieszaniu wymienilem przegub wewnętrzny wraz z kielichem na półosi krótkiej no i wibracje całkowicie ustapiły. Różnicówke raczej wykluczam gdyz nie ma ona znacznego luzu na kielichu gora-dół i po obracaniu kolem na podniesionym aucie, ale gdy złapię jedną reką za kielich a druga ręką kręce półosią czy kołem to jest luz wewnątrz kielicha ok 1,2cm w lewo i w prawo, krzyzak Vemy kielich org nowy no nie wiem juz sam;/ Czy takie luzy wewnatrz kielicha kazdy uzytkownic z forum ma w alfie 166 FL moze tak ma byc? chyba ze kupilem wadliwy krzyzak sam nie wiem;/ Dźwiek tego stukania przypomina jakby kamienie krzyzaka wewnętrznego uderzaly w kielich po odpuszczeniu gazu, tak mi to przypomina a, moze winna jest temu poduszka ciezko to okreslic;/ Proszę o jakieś sugestie podrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Pawlus873 ; 12-01-2013 o 01:43

Użytkownik Rowerzysta Avatar land
    Mieszka w
    Cisów, Mataro
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 20v 175km

Domyślnie

Piszesz,że wymieniłeś przegub z kielichem więc nie mogłeś włożyć złego kryżaka. Tak duży luz w nowym przgubie wydaje się niemozliwy, nie powinien być wyczuwalny. Jedyne wytłumaczenie to wyjechany wieloklin na półosi, ale to mechanik widzi przy składaniu! W takim stanie półośka długo nie pochodzi, radzę sprawdź wieloklin i wymień to. Pozdrawiam

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Chodzi Ci kolego o te zęby na półosi co sie krzyzak montuje na to?? Mogą być scięte zęby? jest to wymienialne wogole?? Może to byc to? no coż sam musze sobie to rozebrac i dopatrzyc bo mechanicy tylko wiedzą jak kasę wziąsć a juz zdiagnozowac cos konkretnie albo wyminic to juz nie ma komu;/ Tak jak wcześniej wspomnialem krzyzak wyminiłem wraz z kielichem kompletnie bo miałem mocne wibracje budy przy przyspieszaniu zwłaszcza na 3 biegu no ale to całkowicie ustapilo tylko te stukanie mnie dręczy;/ Gdzies czytalem na forum Fordowskim i ktos mial tez cos takiego ze mu stukalo po odpuszczeniu gazu no i to byla poduszka srodkowa tylko ze owszem wymienic ja mozna ale czy pomoze tego nie wiadomo srednio poduszka kosztuje 350zl jak nie pomoze to kasa w błoto więc to pewnie bedzie diagnoza pób i błędów heh
    Ostatnio edytowane przez Pawlus873 ; 12-01-2013 o 11:00

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Jeśli masz wywaloną poduszkę to i tak musisz ja wymienić, kwestia tylko budżetu prawda. Zrób jak pisze przedmówca, sprawdź luz tego wieloklina a powiedz czy przy dojeżdżaniu do świateł lub skrzyżowania nie masz takiego kołysania auta?

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

No poduszke tez prawdopodobnie bedzie trzeba wyminic no ale nic to normlane ze podzespoly jak poduszki sie wyeaksploatują tylko z tym nie wiem co;/ Muszę to rozebrac i na spokojnie posprawdzac wszystko jesli sie okaze ze jest juz zuzyty wielopust to da sie go wyminic albo nie wiem zregenerowac jakos? Przy dojeżdzaniu do swiatel nie mam takich objawów jak kołysanie auta czy czos podobnego. Słychac rowniez pukanie gdy jade np 100KM/h i zrzuce na luz ale to czasami. Juz myslalem nad zamontowaniem jakiegos dyktafonu albo kamerki zeby zdiagnozowac gdzie i co sie dzieje ale to chyba głupi pomysl bo pewnie szum zagluszy wszystko;/

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123ravo123
    Mieszka w
    Hajnówka
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2000r 136km JEST: Alfa Romeo 156 2.5v6 98r

Domyślnie

To jest przedni wahacz. prawdopodobnie górny bo wyrobil sie i o spręzyne amortyzatora stuka . Jeszcze moze stukac przez dolny bo mozliwe ze jest w zlym stanie ;/ sam tak mialem . Sprawdź ;]

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

hmm gorny wachacz? on ma cos wspolnego z tym stukaniem? Tez tak miałeś? Oba gorne wachacze byly zmienione w Lipcu tego roku dorej jakosci nie byle co wiec nie wiem co o tym myslec, Dolne wachacze byly jeszcze dobre a teraz to nie wiem

- - - Updated - - -

Pojadę w Poniedziałek do jakiegos dobrego znachora i mi moze przetelepie całą zawieche i poduszki najlepiej to by bylo wsiasc do auta na podniesionym aucie wlaczyc bieg i odpuszczac gaz a na dole zeby ktos lukał czy gdzies cos slychac moze tak sie uda coś namierzyc

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Górny będzie pukać przy skręcie i prostowaniu kierownicy np. przy parkowaniu, przy jeździe na wprost nie ma jak prócz naturalnego bicia jakie słychać poprzez zmęczenie tulei lub sworznia. Dolny jak najbardziej może pukać. Wnioskuję że prócz wymiany półosi nie przyglądałeś się bliżej co może być przyczyną.

ps. wystarczy podjechać do diagnosty na szarpaki.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123ravo123
    Mieszka w
    Hajnówka
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2000r 136km JEST: Alfa Romeo 156 2.5v6 98r

Domyślnie

Cytat Napisał Pawlus873 Zobacz post
    hmm gorny wachacz? on ma cos wspolnego z tym stukaniem? Tez tak miałeś? Oba gorne wachacze byly zmienione w Lipcu tego roku dorej jakosci nie byle co wiec nie wiem co o tym myslec, Dolne wachacze byly jeszcze dobre a teraz to nie wiem

- - - Updated - - -

Pojadę w Poniedziałek do jakiegos dobrego znachora i mi moze przetelepie całą zawieche i poduszki najlepiej to by bylo wsiasc do auta na podniesionym aucie wlaczyc bieg i odpuszczac gaz a na dole zeby ktos lukał czy gdzies cos slychac moze tak sie uda coś namierzyc
    Jezeli wymieniales na FAST ,to teraz wymienisz na oryginał ;P W swojej 166 wymienilem gorny wahacz na Fast i po 10tys i to moze nie zaczal wylatywac z tulei i obcierac o mocowanie ;]

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Górny będzie pukać przy skręcie i prostowaniu kierownicy np. przy parkowaniu, przy jeździe na wprost nie ma jak prócz naturalnego bicia jakie słychać poprzez zmęczenie tulei lub sworznia. Dolny jak najbardziej może pukać. Wnioskuję że prócz wymiany półosi nie przyglądałeś się bliżej co może być przyczyną.

ps. wystarczy podjechać do diagnosty na szarpaki.
    Gorny tez moze jak sie obsunie do takiego momentu ze dotyka sprezyny . Zawieszenie ciagle pracuje , wiec jak kolega puszcza gaz - wachacz sie obsuwa i stuka o sprezyne , jak przyspiesza wachacz wraca spowrotem na tuleje. Wiem , bo mialem ;]

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pawlus873 Zobacz post
    Gorny wachacz mozna sprawdzic bez fachowca. Spojrz nad koło i zobacz czy gorny wachacz jest odrazu przy tulei, jezeli nie - wymiana ;]

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Wachacze byly wymienione na orginalne za jeden placilem 280zł take powinny byc na jakis czas, no nie wiem spojrze na to moze akutar to to jesli tak sugerujesz ze miales tak samo to moze byc to warto sprawdzić. Dodam równiez ze na skręconych kolach podczas jazdy cisza tylko na jeździe na wprost to sie dzieje...
    Ostatnio edytowane przez Pawlus873 ; 12-01-2013 o 16:13