Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: stukanie w silniku 1,8 mpi AR 159 2007r

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 1,8 mpi

Domyślnie stukanie w silniku 1,8 mpi AR 159 2007r

Witam
    Już szukam godzinami na temat stukania w silniku 1,8 mpi i kicha więc zadam te pytania.
    Silnik zachowuje się podobnie jak w AR 147 1,6 ,przy zapaleniu lekkie stukanie po czym cisza i wszystko chodzi jak należy.Po osiągnięciu temperatury na wolnych obrotach silnik sobie postukuje jak przy zapaleniu lecz robi to od czasu do czasu nieregularnie ,raz są te stuki zaraz ich niem ma.W silniku są dwa zawory sterujace wałkami i jak odłączę zawór sterujący wałkiem wlotowym to stuki są ciągłe wiec wina jest po stronie wlotu.
    Po podłączniu komputera nie wykazuje żadnego błędu natomiast jak wypnę zawór z instalacji komputer pokaże błąd czyli wygląda na to że zawór jest sprawny.No więc co to może być w jaki sposób można jeszcze sprawdzić zawór sterujący aby być pewny że to nie on jest winny, i czy w wałku rozrządu jest coś w rodzaju wariatora i czy on jest wymienny
    Z góry dzięki za jakąkolwiek podpowiedz

hayabusaxx
    Gość

Domyślnie

Cześc,

Niestety nie odpowiem Ci na pytanie gdyz zwyczajnie sie nie znam. Pewne jest iż nei jest to normalne. U mn iejest cisza. Mam pytanie z kolei do Ciebie. Czy u Ciebie też przy standardowym dolocie jest przy ok 3200-3400 obrotów taki zdławiony basowy głośny dźwięk ?
    Rzecz ma miejsce szczególnie na 3 i 4 biegu ale nie jak przyspieszamy od zera 1,2,3,4 bieg tylko raczej jak odpuscimy gaz i ponownie wciśniemy do końca np na 3jce przy 3200 obrotów. Auto kupiłem z filtrem stożkowym i nie było tego efektu. Teraz zakupiłem obudowę i pipercrossa i zaczęło buczeć. Dodam tylko że na filtrze fabrycznym jest to samo,

Z góry dziekuje Ci za podpowiedź

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz1ua22C5Tq

Auto
    AR 159 1,8 mpi

Domyślnie

Witam
    Nie mam żadnego jakiegoś efektu zauważalnego buczenia podczas przyspieszania, owszem jest z lekka głośniejszy ale tylko z gazem do dechy ,dzwięk normalny przy takiej masie powietrza jakiej zasysa.W twoim przypadku podczas zamontowania filtra stożkowego może poprzednik zmienił parametry silnika co miało by sens .
    Ja szykuje się na wymianę zaworu sterującego i koła rozrządu i wtedy będę miał spokój ze stukami
    Najwięcej informacji o tym silniku uzyskasz na forach Opla bo nie jest to silnik Alfy tylko GM montowany w Vectrach czy Astrach kod silnika Z18XER
    Pozdrawiam

Auto
    AR 159 1,8 mpi

Domyślnie

Dodam jeszcze tylko dla zainteresowanych tym silnikiem że znalazłem dane do sprawdzenia miernikiem rezystancji zaworu nastawiacza wałka rozrządu, a jest to 10 Ohm Jednakowa dla ssącego jak i wydechowego Napięcie przy zasilaniu elektrycznym 11 do 14V

Auto
    AR 159 1,8 mpi

Domyślnie

A stuki były spowodowane przez koło wałka rozrządu ssącego a dokładniej przez nastawiacz znajdujący się w tymże kole