Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: [2.0 TS] Stukanie w silniku

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefów, Poland, Poland
    Auto
    Peugeot 407 2.0 HDi/Rover 620 SDi była Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie [2.0 TS] Stukanie w silniku

Witam wszystkich alfaholiców
    Interesuje mnie ta alfa
    http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...080324156.html

Jak sądzicie?? Co może być przyczyną tego stukania?? Czy w ogóle warto się w to pchać?? Ile może kosztować kompletny inny silnik i jego wymiana??
    Z góry dziękuje za odpowiedz i podpowiedzi

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Bez oględzin ciężko powiedzieć, ale znając przypadłość TS'ów to zapewne wali panewka. W takim wypadku silnik do remontu lub wymiana na używany. Łączne koszty to koło 3.5tys + ryzyko jakie musimy ponieść związane z kupnem nowego motoru lub remontem.

Ogólnie nie najgorzej się prezentuje, ładny zadbany lakier. A co do przebiegu, nie wierzyłbym w niego skoro już wali pod machą.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Może stukać wariator, a może panewka. Opis niewiele mówi. W przebieg też bym raczej nie wierzył, a stanu nadwozia nie oceniałbym na podstawie zdjęć, wystarczy popatrzeć na korozję pod maską... I jeszcze właścicielka za granicą. Nie pchaj się w auto z zamiarem remontu lub wymiany silnika. Za 8-9 tys można kupić niezłą, doinwestowaną 156 od alfisty

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Olej cieknie z pod pokrywy zaworów aż miło cały wydech zalany. Ja bym nie skazywał tego auta na stratę jeśli masz zamiar i pieniadzę (za 3.5 tyś to takie bardzo optymistycznie podejście do remontu i można się nie zmieścić). Pamietaj że sam rozrząd plus wariator(tak trzeba bez wzgledu na to co mówi poprzedni włascieciel bo potem żałować bedziesz)to ponad tysiak. Szlif walu remont głowicy( bo po co robić dół bez góry a już przy takim przebiegu głupota) wymiana oleju dodatkowa po okresie docierania. 160 tyś prawie dla TS'a o którego pewnie nie dbano to w sumie właśnie jego czas na remont nadszedł. ogólnie jeśli dysponujesz budzetem takim jak na sprawnę auto to mozesz sie pokusić o kupno tego bo faktycznie wygląda na ładną, jeśli masz tylko na zakup i rejestracje to odpuść bo dołaczysz do grona marudzących jaka to alfa droga w naprawach po czym ja ponownie na allegro wystawisz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefów, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Dzieki za opinie Szukam alfy gdzieś tak w okolicy 7 tys. z wiedzą oczywiście że i wtedy na pewno nie będzie idealna ale jakoś innego samochodu nie potrafię wsiąść pod uwagę Dzwoniłem do faceta i mówił że wszystkie papiery są podpisane i to że właścicielka za granica nie będzie problemem. Gotowy jest pościć ją za 4000. Jeśli remont wyniósł by w 3,5 tys. było by jeszcze ok ale jak mówisz że sam rozrząd to ponad tysiak to już nieciekawie. w 1.8 wymiana chyba nie jest tak kosztowna?? Biorę pod uwagę jeszcze przekładkę silnika ale kupno używanego to też ryzyko Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia dostarczenia jej do domu. Mam do niej około 230 km. Trzeba się zastanowić chociaż bardzo mi sie podoba i napaliłem się już na nią

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Tak na szybko http://allegro.pl/rozrzad-pompa-alfa...090207644.htmlhttp://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...037855582.html z przesyłkami tysiak pęka. Do tego parę uszczelek (chociażby po pokrywę zaworów) A gdzie jeszcze robota ?? Musisz jechać z jakimś specem bo może to nic wielkiego i rozwalony wariator tak grzechocze. A może Ci gość chociaż powiedzieć czy na ciepłym silniku cichnie?? Jakiego rodzaju stukanie to jest ?? Bo może nie potrzebnie Cie remontem straszymy. Tak jest trochę taniej nie ma balansów.
    BTW przy przekładce silnika też musisz rozrząd zmienić.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Szczerze ja bym nie ryzykował, chyba ze to wariator to inna sprawa, regeneracja wariatora to 14zł + robocizna przy okazji z rozrządem, przebieg coś zanizony jeszcze 98r z lpg, moim zdaniem lepiej poszukac coś w dobrym stanie za ok 8tyś, mi sie udało za 7,2tyś na czysto 156 1.8 t.s 144km 2000r w dobrym stanie, z wymianą częsci i doprowadzeniem do stanu bdb ok 8,5tyś.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

Może i wygląd jest ale ja bym się na nią nie rzucił za dużo kasy by trzeba wydać, czasu zmarnowanego jeszcze więcej a znając życie coś po drodze jeszcze się znajdzie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefów, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Facet który go sprzedaje napisał mi że stuka tak jak by to zawory były i że po rozgrzaniu silnika nie cichnie

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Deamian Zobacz post
    po rozgrzaniu silnika nie cichnie
    Odpuść to nigdy nic dobrego nie wróży, jakby to było banalne w naprawie to handlarz bez mrugnięcia okiem by to połatał podniósł cenę i nawet nie wspomniał o tym że coś było robione, a tak gość chce wyjść na bardziej uczciwego niż jest a to pewnie jakiś większy feler.