Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: parktronic oryginalny,montaż, czy trzeba grzebać w kompie?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szyrud1696
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007

Domyślnie

Tak, ja zakładałem tyl w ASO - Valeo + wyświetlacz widoczny we wstecznym lusterku + sygnalizacja dźwiękowa + malowanie czujników pod kolor zderzaka. Jak chcesz podeślę Ci zdjęcia na prv.

Cytat Napisał Pankuś Zobacz post
    Nie chce zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Czy ktoś montował parktronic w swoim aucie które fabrycznie było bez pdc? Czy jest to możliwe, albo lepiej kupić jakiś z allegro?
    Szymon

Użytkownik Rowerzysta Avatar Pankuś
    Mieszka w
    Kędzierzyn Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Cytat Napisał szyrud1696 Zobacz post
    Tak, ja zakładałem tyl w ASO - Valeo + wyświetlacz widoczny we wstecznym lusterku + sygnalizacja dźwiękowa + malowanie czujników pod kolor zderzaka. Jak chcesz podeślę Ci zdjęcia na prv.
    Podeślij na maila pankusp@poczta.fm. A jak to tak cenowo wyszło? Jak założyli w ASO to pewnie w garażu też będę sobie mógł założyć myślę że to kwestia zakupu odpowiednich elementów, podłączenia i osiowania proxi.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Podeślij na maila pankusp@poczta.fm. A jak to tak cenowo wyszło? Jak założyli w ASO to pewnie w garażu też będę sobie mógł założyć myślę że to kwestia zakupu odpowiednich elementów, podłączenia i osiowania proxi.
    Fajne zestawy robi Valeo - 8 czujników na przód i tył + wyświetlacz, niezła dokładność, prosty montaż, aczkolwiek w garażu to się naknujesz - 2 zderzaki trzeba zrzucić. Zestaw nie jest tani - ponad 500 PLN - ale jeszcze nie miałem ani jednej reklamacji tego.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Kędzierzyn Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Właśnie znalazłem fajny film demonstracyjny:http://www.youtube.com/watch?v=lK8IZ8-gQAg. Cena tego zestawu nie mała bo ok. 650 zł ale pewnie i tak lepsza niż gdyby kupować oryginalny zestaw w ASO.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Właśnie znalazłem fajny film demonstracyjny:http://www.youtube.com/watch?v=lK8IZ8-gQAg. Cena tego zestawu nie mała bo ok. 650 zł ale pewnie i tak lepsza niż gdyby kupować oryginalny zestaw w ASO.
    Mam oryginalne czujniki z tyłu i pełny komputerek pomiędzy zegarami. Czy w aso mi mogą bez wymiany całego zderzaka przedniego na przykład go powiercić i wstawić oryginalne czujniki parkowania, tak by wyświetlało się miedzy zegarami w trakcie działania? Jaki byłby łączny koszt takiej operacji?

Mieszka w
    Kędzierzyn Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Pewnie i mogą ale czy nie wyjdzie taniej samemu? Policz sobie za czujnik 120 zł x 4=480 zł + brzęczyk + robocizna ASO. Gdzieś na forum czytałem że ktoś zakładał u siebie, zrobił osiowanie i działało.
    Chyba że nie masz możliwość do majsterkowania przy aucie wtedy zostaje ASO które sobie za to ładnie policzy.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Pewnie i mogą ale czy nie wyjdzie taniej samemu? Policz sobie za czujnik 120 zł x 4=480 zł + brzęczyk + robocizna ASO. Gdzieś na forum czytałem że ktoś zakładał u siebie, zrobił osiowanie i działało.
    Chyba że nie masz możliwość do majsterkowania przy aucie wtedy zostaje ASO które sobie za to ładnie policzy.
    Nie mam czasu, warsztatu i lakierni w garażu A chciałbym by było zrobione porządnie. Napisałem maila do bołtowicza. Zobaczymy co odpowie

ketron
    Gość

Domyślnie

Ja też chcę założyć tak jak w fabryce, mam już oryginalny zderzak z czujnikami i wiązką do nich, też szukam warsztatu. ASO ze względu na poziom ogarnięcia i dotychczasowe doświadczenia wolałbym ominąć, chociaż jeśli już to uderzyłbym do ASO Twardowski lub Carserwisu.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ketron Zobacz post
    Ja też chcę założyć tak jak w fabryce, mam już oryginalny zderzak z czujnikami i wiązką do nich, też szukam warsztatu. ASO ze względu na poziom ogarnięcia i dotychczasowe doświadczenia wolałbym ominąć, chociaż jeśli już to uderzyłbym do ASO Twardowski lub Carserwisu.
    Akurat ja z carserwisem miałem złe doświadczenia, już wole bołtowicza

Użytkownik Rowerzysta Avatar hoyraq
    Mieszka w
    WN
    Auto
    159 SW TI

Domyślnie

Ja mam auta bez czujników i noszę się z zamiarem założenia przód + tył, ewentualnie sam tył. Z tego co wyczytałem na forum i się dowiedziałem w ASO to:

ASO

1. Montaż na oryginalnych gratach przód + tył nie opłacalny wg. ASO - zderzaki + czujniki + sterowniki + wiązka + bodykomputer (wyświetlacz między zegarami) = kilka tyś zł.
    2. Montaż nieoryginalnych zestawów (nie dedykowane, wyświetlacz dodatkowy, malowanie czujników, montaż) = ok 1,5k PLN,

Poza ASO

Kupno gotowego zestawu np. Valeo przód + tył - czujniki + wyświetlacz dodatkowy + malowanie czujników + montaż = do tysiąca PLN

Ponieważ muszę założyć zestaw przynajmniej na tył samochodu zastanawiam się czy następująca konfiguracja jest do zrobienia na oryginalnych gratach - gotowy zderzak z PDC + sterownik + głośnik + podpięcie pod światło cofania?

Czy ktoś tak zrobił w aucie bez czujników i czy taka opcja działa? Czy trzeba coś dorabiać, przerabiać, dokupić do tego?