Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Temat: Wady usunięcia DPFa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Jutro jadę na przegląd Hondą (benzyna + LPG), to się dowiem czy sprawdzą emisję w 159-ce.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    BMW E39 530i

Domyślnie

Czy każdy 1.9 JTDm 16V miał DPFa?...i pytanko do tych co już usunęli - stosowaliście nowe oprogramowanie silnika, czy wrzucaliście emulator? Też mam zamiar pozbyć się tego badziewia

Użytkownik Świeżak Avatar BeBe
    Mieszka w
    SG
    Auto
    159SW 2008

Domyślnie

Po pierwsze, w dowodzie nie ma wzmianki na temat posiadania DPF... natomiast jest wykazane w polisie ubezpieczeniowej (OC) i sam się tym nie chwaliłem, po prostu wklepali nr VIN (może wyciąć sobie DPFa i nie wozić ze sobą OC?). Po drugie, u mnie rura jest cały czas "siwa"... to że posiadam auto na ropę przekonuje mnie dźwięk silnika oraz napis na zderzaku JTDm. Na przeglądzie z Fiatem Siena za każdym razem mi wsadza sondę w rurę, na przegląd Alfy mam jeszcze czas. Wszędzie gdzie jest tylko magiczne słowo DPF czytam tylko o kłopotach z tym "dziadostwem". Może bądźmy szczerzy i powiedzmy sobie wprost, DPF nie jest dla ciot. Jeżeli ktoś wyłącza silnik w trakcie wypalania i nawet nie wie, że mu się wypala... to jest po prostu CIPA i powinien sobie zafundować silnik na podpaski.

EDYTA - i żeby ktoś nie pomyślał, że mam na myśli kobiety. Nasze Alfistki mają na tym forum największe "jaja".
    Ostatnio edytowane przez BeBe ; 28-01-2013 o 23:05

Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    BMW E39 530i

Domyślnie

A po czym poznać, że akurat wypalany jest DPF? Oprócz zwiększonego chwilowego spalania paliwa? ja nie jeżdżę cały czas z komputerem pokazującym te dane

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Może bądźmy szczerzy i powiedzmy sobie wprost, DPF nie jest dla ciot.
    Przecież to alfa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

[QUOTE=BeBe;1088007] Na przeglądzie z Fiatem Siena za każdym razem mi wsadza sondę w rurę[/QUOTE
    A czy Siena to diesel?
    Cytat Napisał 89ozzy Zobacz post
    Czy każdy 1.9 JTDm 16V miał DPFa?...i pytanko do tych co już usunęli - stosowaliście nowe oprogramowanie silnika, czy wrzucaliście emulator? Też mam zamiar pozbyć się tego badziewia
    Na forum 159 jest dużo o DPF - ie, 159-ki wszystkie mają DPF,inne modele nie.Są różne opinie związane z wycinaniem. Ja jeżdżę na krótkich odcinkach więc profilaktycznie go usunąłem (wkurzyło mnie gdy kończyłem jazdę, o on zaczął wypalanie), oczywiście program musi być zmieniony. Jak jeżdzisz do Niemiec to warto dać emulator.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał BeBe Zobacz post
    Po pierwsze, w dowodzie nie ma wzmianki na temat posiadania DPF... natomiast jest wykazane w polisie ubezpieczeniowej (OC) i sam się tym nie chwaliłem, po prostu wklepali nr VIN (może wyciąć sobie DPFa i nie wozić ze sobą OC?). Po drugie, u mnie rura jest cały czas "siwa"... to że posiadam auto na ropę przekonuje mnie dźwięk silnika oraz napis na zderzaku JTDm. Na przeglądzie z Fiatem Siena za każdym razem mi wsadza sondę w rurę, na przegląd Alfy mam jeszcze czas. Wszędzie gdzie jest tylko magiczne słowo DPF czytam tylko o kłopotach z tym "dziadostwem". Może bądźmy szczerzy i powiedzmy sobie wprost, DPF nie jest dla ciot. Jeżeli ktoś wyłącza silnik w trakcie wypalania i nawet nie wie, że mu się wypala... to jest po prostu CIPA i powinien sobie zafundować silnik na podpaski.

EDYTA - i żeby ktoś nie pomyślał, że mam na myśli kobiety. Nasze Alfistki mają na tym forum największe "jaja".

Ja mam OC w PZU i nie mam na pokwitowaniu które mam do kontroli, że auto ma DPF

Ciota i Cipa do tych Twoich zwrotów to nawet szkoda komentarza, widać że słoma z butów Ci wystaje i tyle.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał BeBe Zobacz post
    Wszędzie gdzie jest tylko magiczne słowo DPF czytam tylko o kłopotach z tym "dziadostwem". Może bądźmy szczerzy i powiedzmy sobie wprost, DPF nie jest dla ciot. Jeżeli ktoś wyłącza silnik w trakcie wypalania i nawet nie wie, że mu się wypala... to jest po prostu CIPA i powinien sobie zafundować silnik na podpaski
    tee geniusz myślisz, że jesteś taki hop do przodu?.. w zasadzie jedyną oznaką wypalania dpf-u jest podwyższone chwilowe spalanie,
    użytkownicy 159-tek mają jeszcze dodatkowo ten komfort, że mają wskaźnik ciśnienia turbiny..

nie każdy musi mieć ochotę wlepiać wzrok we wskazania chwilowego zużycia paliwa, co nie oznacza, że jest głupszy niż wszechwiedzący bebe..

P.S.
    zawsze mnie zastanawiało to dlaczego producenci nie chcą "pokazać" procesu wypalania jakąś kontrolką.. ile to by ułatwiło..
    niestety, ale na pierwszą myśl przychodzi od razu dodatkowe "golenie" kierowców na częściach..

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Adolvo Zobacz post
    tee geniusz myślisz, że jesteś taki hop do przodu?.. w zasadzie jedyną oznaką wypalania dpf-u jest podwyższone chwilowe spalanie,
    użytkownicy 159-tek mają jeszcze dodatkowo ten komfort, że mają wskaźnik ciśnienia turbiny..

nie każdy musi mieć ochotę wlepiać wzrok we wskazania chwilowego zużycia paliwa, co nie oznacza, że jest głupszy niż wszechwiedzący bebe..

P.S.
    zawsze mnie zastanawiało to dlaczego producenci nie chcą "pokazać" procesu wypalania jakąś kontrolką.. ile to by ułatwiło..
    niestety, ale na pierwszą myśl przychodzi od razu dodatkowe "golenie" kierowców na częściach..
    U mojego kumpla w audi A6 2,7 jest taka kontrolka

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Bo to audi...