Podłączyłem sie kabelkiem kupionym do mojej 147 koledze który ma problemy z Fiatem Bravo '07 z silnikiem 1.6 JTD 16V.
Problem objawia się szarpaniem przy przyśpieszaniu lub zwalnianiu i towarzyszącym mu dzwiękiem wydobywającym się z silnika. Dzieje się to zazwyczaj w okolicach 2000 - 2200 obr/min. Dźwięk ten opisał bym jako odgłos pracy jakiegoś siłownika. Tak jakby coś otwierało się i zamykało. Nie jest to metaliczne stukanie. W tym momencie falują obroty, silnik nie ma mocy.
Niestety usterka pojawia się w sposób przypadkowy. Zdarza się tak, że wszytko jest OK, a czasem dosłownie nie da się jechać.
Zamieściłem wykres z FES nagrany podczas przyśpieszania, akurat w tym momencie szarpanie nie wystąpiło.
http://img849.imageshack.us/img849/2...spieszanie.png
Czy odchyłki między wartościami oczekiwanymi i zmierzonymi są prawidłowe?
Podczas samego szarpania ciężko jest cokolwiek z wykresów odczytać. Częstotliwość zapisu parametrów wynosi około 1 sek, a samo szarpanie trwa różnie, ale zazwyczaj nie dłużej niż 2 sek.
Jakie parametry warto by było obejrzeć?
Próbowałem nagrać ten dźwięk telefonem, jednak nie słychać go zbyt dobrze. Postaram się nagrać jakimś innym urządzeniem.