witam,
od pól roku właścicielem pięknej AR156, jestem nią dosłownie zauroczonyw ciągu tych kilku miesięcy przejechaliśmy szczęśliwie kilkanaście tysięcy kilometrów. Samochód wygodny, ekonomiczny ale przede wszystkim piękny i świetnie się prowadzi. Niestety jakiś czas temu mnie i moją Alfę spotkała niemiła przygoda... w czasie powrotu z pracy, parkując już przed domem poczułem dziwny zapach i po chwili zauważyłem, że z nawiewów klimatyzacji wydobywa się delikatny dymek, wyłączyłem silnik i usłyszałem szum płomieni (jak w piecu czy kominku), zanim zdążyłem zareagować sięgając po gaśnicę kokpit stał już w płomieniach. Oczywiście ratowanie auta w ten sposób nie podziałało, źródło pożaru było ukryte gdzieś głęboko pod plastikami, a wiadomo, plastik i gumy palą się błyskawicznie.Nie pozostało mi nic innego jak odciąć dopływ tlenu zamykając wszystkie klapy i drzwi. czekałem na straż pożarną patrząc jak moja ślicznotka pali się od środka
teraz moje autko wygląda tak:
model 156 2,4 jtd (150KM), rok 2002
wyposażenie: 4xel. szyby, el. lusterka, 10x airbag, wspomaganie kierownicy, centralny zamek, abs, immobilizer, kontrola trakcji, radio cd, skóra momo, klimatronik, audio bose, tempomat, hak.
numer vin ZAR93200001285024
Chciałbym ją naprawić i przywrócić do poprzedniego stanu, ponieważ byłem z niej zadowolony, zarówno silnik jak i zawieszenie jest OK. W związku z tym mam kilka pytań. Czy do mojego auta będzie pasowała wiązka elektryczna z innej wersji/innego modelu? Czy muszę szukać konkretnie wiązkę do 2,4 jtd 150KM? W komorze silnika wszystko wygląda w porządku, silnik odpala. Zniszczona jest tylko kabina.
Co Wy byście zrobili w takiej sytuacji? Jak byście się do tego zabrali, gdzie szukać odpowiednich części? z jakiego rzędu wydatkiem muszę się liczyć i jak ewentualnie ograniczyć koszty? Może ktoś z forum ma dostęp do potrzebnych części w rozsądnej cenie? Jakieś cenne wskazówki?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu problemu.