Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Ale ja nie napisałem nigdzie że za 40tyś nie kupi się 2.4

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Taka jest "zabawa" w auta używane:

NIGDZIE NIE MA SIĘ ŻADNEJ GWARANCJI

... a podejrzeń (nawet tych niedorzecznych) jest masa.

Jedynym - rozsądnym wyjściem, jest minimalizacja ryzyka i wątpliwości, a każdy mądry wie, że najlepiej uczyć się na błędach innych i korzystać z doświadczenia również.

Wyjście jest więc proste: jeżeli ktoś poleca jakiegoś sprzedawcę, to może warto się do niego zwrócić?

Skoro 99% osób na forum Alfy, mówi, że za 23 tysie, to nic dobrego się nie kupi, to może warto zwrócić na to uwagę?!

Każdy chciałby jeździć 2.4 JTDm Q4 w wersji TI z 2010 roku i dać za nią 35 000 zł. Problem jest w tym, że "co tanie to drogie" - to powiedzenie wyjątkowo często sprawdza się w odniesieniu do "okazji z internetu".

Też kiedyś zabawiłem się w okazję z allegro i niestety do samochodu za ~30 000 zł, dołożyłem prawie 15 k !!, więc wiem co mówię.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał mar0s Zobacz post
    Też kiedyś zabawiłem się w okazję z allegro i niestety do samochodu za ~30 000 zł, dołożyłem prawie 15 k !!, więc wiem co mówię.
    Nauczyłeś się na własnych błędach.
    Czasem trafi się okazja, ale 1-2tyś mniej, a nie 10tyś lub więcej

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Jeżeli dołożyłeś na naprawę/wymianę dwumasy i sprzegła, skrzyni biegów, regeneracji wtrysków, wymiany wahaczy, regeneracja maglownicy kierownicy, to nawet gdybyś kupił za 40 tyś, to też całkiem niedługo by Cie to czekało ponieważ:

Taka jest "zabawa" w auta używane:

NIGDZIE NIE MA SIĘ ŻADNEJ GWARANCJI
    Wyższa cena zakupu daje większe prawdopodobieństwo, że grubsze naprawy pojawią się później, niższa, że te naprawy trzeba zrobić już teraz (plus jakieś niespodzianki od handlarza).

Ty już naprawiłeś i wiesz co masz (jak dobrze naprawione, to się nie zepsuje tak szybko ponownie)

PS: niektórzy mają szczęście i kupią za 28tyś i nic nie będzie się działo, ktoś inny kupi za 45 i będzie to skarbonka ... Oprócz ceny czy doboru osoby od której się kupuje, liczy się też szczęście.
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 30-01-2013 o 12:54
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Ty już naprawiłeś i wiesz co masz (jak dobrze naprawione, to się nie zepsuje tak szybko ponownie)
    Oj i to jest (wiem z doświadczenia), najgorsze nieraz podejście do tego typu złomów: No! Teraz to już nie ma co się zepsuć, bo wszystko zrobiłem! - guzik prawda.

Zabawa w samochody powypadkowe, zaniedbane z "prezentami" od handlarza, to studnia bez dna, a nie "zrobienie czegoś i pewność, że autko teraz jest igłą".

Ciągle padająca elektryka, kolejne podzespoły (włożone przez handlarza z innego szrota do powypadkowego), nie wie ten kto nie przeżył

Dlatego też zawsze będę odradzał zakup samochodu na zasadzie -> kupić tanio + dokładać i będzie lux. Sto razy bardziej wolę kupić samochód drożej, ale w 99% na oryginalnych podzespołach, w którym faktycznie - będę musiał wymieć kiedyś może sprzęgło,ale będę miał świadomość, że auto jest i było eksploatowane prawidłowo.

P.S. W samochodzie o którym mowa (nie jest to Alfa), robione były:

- turbina (regeneracja)
    - czyszczenie intercooler'a
    - uszczelka pod głowicą
    - poziomowanie reflektorów ksenonowych
    - sprzęgło + dwumasa
    - potencjometr pedału gazu
    - chłodnica klimatyzacji
    - wyciek oleju ze skrzyni biegów
    - pęknięty zbiornik płynu chłodniczego
    - uszczelka na klawiaturze zaworów

W kolejce stoi jeszcze robienie układu dolotowego, wtrysków itd. - więc mimo wszystko, jest jeszcze trochę rzeczy, które mogą "paść" i tanie nie są

Do tego "bujanie" się po warsztatach praktycznie co tydzień... Znajomi się śmiali już, że auto odstawiam do pit-stopu, albo, że kupiłem je na spółkę z mechanikiem

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mar0s ; 30-01-2013 o 13:14
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Wychodzi na to że żeby mieć gwarancję to trzeba by jechać osobiście po samochód np. do Włoch - oczywiście do firmy leasingowej, bo nie oszukujmy się, ale te auta są flotowe i przebieg będzie duży. Kupić za nie małe pieniądze - pomijam fakt że handlarz biorąc 6 aut płaci mniej. Ale bierzesz z pierwszej ręki, serwisowane w ASO i z pełną historią napraw.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał khropek Zobacz post
    Wychodzi na to że żeby mieć gwarancję to trzeba by jechać osobiście po samochód np. do Włoch - oczywiście do firmy leasingowej, bo nie oszukujmy się, ale te auta są flotowe i przebieg będzie duży. Kupić za nie małe pieniądze - pomijam fakt że handlarz biorąc 6 aut płaci mniej. Ale bierzesz z pierwszej ręki, serwisowane w ASO i z pełną historią napraw.
    Flotowe we Francji czy Włoszech mają często po 400 -500k przebiegu... a jak się do PL sprowadzi to 150-180 nagle się robi ;-)

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Chyba że często było malowane. Ale ważne że jedziesz i napewno wiesz co bierzesz, nie przejeżdzasz przez strefe niskiego przebiegu - znaczy granicę PL

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Flotowe we Francji czy Włoszech mają często po 400 -500k przebiegu... a jak się do PL sprowadzi to 150-180 nagle się robi ;-)

Na polskich drogach km lecą do tyłu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Oj i to jest (wiem z doświadczenia), najgorsze nieraz podejście do tego typu złomów: No! Teraz to już nie ma co się zepsuć, bo wszystko zrobiłem! - guzik prawda.

Zabawa w samochody powypadkowe, zaniedbane z "prezentami" od handlarza, to studnia bez dna, a nie "zrobienie czegoś i pewność, że autko teraz jest igłą".

Ciągle padająca elektryka, kolejne podzespoły (włożone przez handlarza z innego szrota do powypadkowego), nie wie ten kto nie przeżył
    Oprawić w ramkę i powiesić, żeby wyświetlało się przy przeglądaniu tego wątku.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)