Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] samozapłon - pożar w AR156

zigi-pl
    Gość

Domyślnie [156] samozapłon - pożar w AR156

witam,
    od pól roku właścicielem pięknej AR156, jestem nią dosłownie zauroczony w ciągu tych kilku miesięcy przejechaliśmy szczęśliwie kilkanaście tysięcy kilometrów. Samochód wygodny, ekonomiczny ale przede wszystkim piękny i świetnie się prowadzi. Niestety jakiś czas temu mnie i moją Alfę spotkała niemiła przygoda... w czasie powrotu z pracy, parkując już przed domem poczułem dziwny zapach i po chwili zauważyłem, że z nawiewów klimatyzacji wydobywa się delikatny dymek, wyłączyłem silnik i usłyszałem szum płomieni (jak w piecu czy kominku), zanim zdążyłem zareagować sięgając po gaśnicę kokpit stał już w płomieniach. Oczywiście ratowanie auta w ten sposób nie podziałało, źródło pożaru było ukryte gdzieś głęboko pod plastikami, a wiadomo, plastik i gumy palą się błyskawicznie.Nie pozostało mi nic innego jak odciąć dopływ tlenu zamykając wszystkie klapy i drzwi. czekałem na straż pożarną patrząc jak moja ślicznotka pali się od środka teraz moje autko wygląda tak:

model 156 2,4 jtd (150KM), rok 2002
    wyposażenie: 4xel. szyby, el. lusterka, 10x airbag, wspomaganie kierownicy, centralny zamek, abs, immobilizer, kontrola trakcji, radio cd, skóra momo, klimatronik, audio bose, tempomat, hak.
    numer vin ZAR93200001285024

Chciałbym ją naprawić i przywrócić do poprzedniego stanu, ponieważ byłem z niej zadowolony, zarówno silnik jak i zawieszenie jest OK. W związku z tym mam kilka pytań. Czy do mojego auta będzie pasowała wiązka elektryczna z innej wersji/innego modelu? Czy muszę szukać konkretnie wiązkę do 2,4 jtd 150KM? W komorze silnika wszystko wygląda w porządku, silnik odpala. Zniszczona jest tylko kabina.

Co Wy byście zrobili w takiej sytuacji? Jak byście się do tego zabrali, gdzie szukać odpowiednich części? z jakiego rzędu wydatkiem muszę się liczyć i jak ewentualnie ograniczyć koszty? Może ktoś z forum ma dostęp do potrzebnych części w rozsądnej cenie? Jakieś cenne wskazówki?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu problemu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar endryou
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156, 2,4 JTD 2002r.

Domyślnie

Moim zdaniem trzeba przysiasc i zrobic liste rzeczy do wymiany, obliczyc koszt i zastanowic sie, czy kupowac wszystko pokolei czy lepiej znalezc rozbitka i przekladac, pytanie tez czy uda Ci sie pozbyc nie przyjemnego zapachu tak latwo - ale tutaj nie stawiam wyroku, bo nigdy z takim autem nie mialem do czynienia.

Ja osobiscie szukalem bym rozbitego albo jakiegos z zajezdzonym motorem i skladal bo raczej napewno bedzie taniej.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Współczuję tej sytuacji :/

Koniecznie kolego potrzebujesz drugiego auta na części. Wiązka topiąc się robiła zwarcie, także tak naprawdę nie wiesz co jest jeszcze uszkodzone/spalone. Na pewno taniej wyjdzie Ci kupić rozbitka i przekładać to co Ci będzie potrzebne, a resztę która zostanie możesz zawsze sprzedać na części i odzyskać trochę $$. Takie jest moje zdanie.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Ja bym raczej zrobił jak koledzy mówią kupił rozbitka albo z zatartym silnikiem i albo przekładał środek z rozbitka do Twojej albo przekadał silnik i zawieche do tego z zatartym silnikiem.

- - - Updated - - -

Do wymiany byś miał szybę, podsufitkę (a to już nie fajna sprawa) cały kokpit, mnóstwo przewodów; sporo sporo roboty żeby to wszystko zrobić tak jak należy. Mimo to nadal mnie męczy pytanie dlaczego tak się stało....
    Oczywiście wyrazy współczucia.

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Moim zdaniem zwarcie poszło po przewodach za nagrzewnicą. Widać, że główne miejsce topnienia plastiku to górny mawiew. Współczuję koledze.

zigi-pl
    Gość

Domyślnie

Dzięki za rady, które są całkiem sensowne i najprawdopodobniej pójdę właśnie tą drogą o ile uda mi się znaleźć odpowiedniego dawcę... i tu pytanie, czy dawcą musi być 2,4 jtd czy może też nim być np. 1,9 jtd w podobnej wersji wyposażeniowej? czy może wersja silnikowa w ogóle nie ma znaczenia i poszukiwany dawca powinien mieć tylko odpowiednie wnętrze? moja 2,4jtd to model przejściowy - buda przedlift, wnętrze już po lifcie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wg mnie 2 tyś zł naprawa by nie przekroczyła.

Na allegro cały kokpit do 1000 zł kupisz + wymiana szyby ok 400 zł + 200 zł podsufitka. Co więcej? To się okaże dopiero jak wszystko rozbierzesz i ocenisz co się zepsuło.

Ogólnie współczucia ... znajdź przyczynę bo to nie jest normalne takie coś.

P.S.
    6 x airbag
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Moim zdaniem pod konsola będzie masakra, ciekawe właśnie jak z cała elektryką.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Tak jak koledzy mówili, żeby nie mieć niespodzianek najlepiej kupić całego dawce bo jak okaże się, że czegoś brakuje a tego nie zakupisz to później będziesz szukać duperelki miesiąc czasu.