Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: Jakość świateł przednich - nie xenon

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

A co ma odblysnik w tej lampie do swiecenia. Przeciez jest soczewka (optyka) i to ona jest odpowiedzialna za jakosc, skupienie i wydajnosc swiatla w tego typu lampach. A ze jest malo wydajna(optyka) trzeba ja wspomódz czyms wiecej niz starodawna zarówka zeby jako tako dawala rade.
    Ostatnio edytowane przez lukasz159 ; 30-01-2013 o 21:34

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Miałem ten sam problem zaraz po zakupie belli. Pierwsza jazda nocą w deszczu i szybka decyzja- albo coś uda się zrobić z tymi światłami albo nielegalne "zenony"...
    Wymieniłem żarówki na Tungsram Megalight +90, poświęciłem kilka godzin na polerowanie kloszy i... inne światła.
    Teraz tylko co jakiś czas przecieram klosze pastą do polerowania plastiku bądź usuwającą drobne rysy z lakieru i jest w miarę ok, w każdym razie bez porównania do tego co było...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kambizes55
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    159 JTDm 16V SW Q-T Distinctive

Domyślnie

Przepraszam, ale co to są te HIDy ??

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał kambizes55 Zobacz post
    Przepraszam, ale co to są te HIDy ??
    wpisz sobie HID w alledrogo..
    zestaw przetwornic i żarników ksenonowych "made in cholerawieskąd" oczywiście bez homologacji

Bartek_P
    Gość

Domyślnie

Przyznam że nie wiem jak konstrukcyjnie wygląda lampa w 159, ale np. w BMW dobre efekty dawało wyczyszczenie soczewki z kurzu i brudu. Nawet niewielka warstwa kurzu powoduje słabe świecenie soczewek. Po czyszczeniu lampy nie do poznania.
    Jeśli klosz jest z poliwęglanu to warto go wypolerować, jak ktoś jest mało cierpliwy to lepiej oddać do firmy która się zajmuje polerowaniem takich rzeczy, bo można nad tym spędzić kilka godzin. Można też dać całe lampy do regeneracji, w sumie koszty niewielkie, a mamy po tym nówki lampy. Nie polecam natomiast czyszczenia czymkolwiek samego odbłyśnika, bo uszkodzimy go bezpowrotnie i lampa będzie się nadawała tylko do regeneracji.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	toyota_avensis_przed_regeneracja.jpg
Wyświetleń:	501
Rozmiar:	98.9 KB
ID:	84428Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	toyota_avensis_po_regeneracji.jpg
Wyświetleń:	497
Rozmiar:	133.8 KB
ID:	84429
    Ostatnio edytowane przez Bartek_P ; 31-01-2013 o 07:48

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szyrud1696
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007

Domyślnie

Cześć.

Czym polerowałeś ? Jakaś specjalna pasta ? Ręczeni ? Lampy pokryte są lakierem - ponoć polerowanie to nie najlepszy pomysł..?Żarówki zamówiłem - zobaczymy.Dzieki

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    Miałem ten sam problem zaraz po zakupie belli. Pierwsza jazda nocą w deszczu i szybka decyzja- albo coś uda się zrobić z tymi światłami albo nielegalne "zenony"...
    Wymieniłem żarówki na Tungsram Megalight +90, poświęciłem kilka godzin na polerowanie kloszy i... inne światła.
    Teraz tylko co jakiś czas przecieram klosze pastą do polerowania plastiku bądź usuwającą drobne rysy z lakieru i jest w miarę ok, w każdym razie bez porównania do tego co było...
    Szymon

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    Zrobiłem to samo i potwierdzam,że różnica na plus jest ogromna w porównaniu ze zwykłymi i to bez polerowania kloszy.
    Inną rzeczą jest ,że każdy może mieć wobec wydajności świateł różne oczekiwania ...

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

a wielu z Was używa tych HIDów ? Widać odrazu że jest to założone zamiast zwykłej żarówki ? I orientuje sie ktoś jaki jest mandat za takie swiatła bez homologacji ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Cytat Napisał szyrud1696 Zobacz post
    Cześć.

Czym polerowałeś ? Jakaś specjalna pasta ? Ręczeni ? Lampy pokryte są lakierem - ponoć polerowanie to nie najlepszy pomysł..?Żarówki zamówiłem - zobaczymy.Dzieki
    Moje były dość mocno zmęczone życiem więc zrobiłem tak:
    1. Matowanie papierkiem wodnym 1500
    2. Matowanie papierkiem wodnym 2000
    3. Pasta ścierna 3m, taka jak do polerowania lakieru
    4. Pasta mniej ścierna 3m
    5. Jakaś pasta do nabłyszczania, chyba z lidla.
    Zeszło na to kilka godzin, bo robiłem to ręcznie, ale widoczność się poprawiła. Tyle że ja się bawiłem ciepłą jesienią, teraz przy tej pogodzie by mi się nie chciało. Co do lakieru na lampach- słyszałem o tym ale nie specjalnie się przejmuje. Zresztą robiłem podobnie w poprzednim dupowozie (punto 2- tam są też niewielkie lampy z poliwęglanu) i przez kilka lat było ok pod warunkiem przeczyszczenia raz za czas pastą.
    Z tym że sprawdź, czu u Ciebie przyczyną jest sama "szyba" przed soczewką. Moja byla lekko zmatowiona stąd wiedziałem że taki zabieg może pomóc i się na niego zdecydowałem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

a czy da się rozebrać samą soczewkę tak, aby wyczyścić szybkę od wewnętrznej strony? pytam bo wydaje mi się, że u mnie oprócz tego, że lampa jest mocno zmatowiona z zewnątrz, to jeszcze jakby od środka było na niej sporo kurzu...

ja też walczę z tymi światłami od nowości, bo świecą najsłabiej ze wszystkich aut, które wcześniej posiadałem :/ z papierem ściernym jednak obawiam się do tego podchodzić...