ale z pewnością trwalszy jest 8v , zresztą wersja flotowa wyposażana była w ten silnik wg EPERA), choć nie mówię że ten 16v jest nietrwały , ale na pewno mniej wytrzyma niż 8v, choćby z racji innego przeznaczeniaNapisał Maciek-156
ale z pewnością trwalszy jest 8v , zresztą wersja flotowa wyposażana była w ten silnik wg EPERA), choć nie mówię że ten 16v jest nietrwały , ale na pewno mniej wytrzyma niż 8v, choćby z racji innego przeznaczeniaNapisał Maciek-156
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
JTDm z tego co wiem charakteryzuję się cichszą pracą niż JTD.
pzdr
Napisał M@T
zgadza się , to zasługa wtrysku wielofazowego (dawka pilotażowa i właściwe) , w JTDm -ach wtrysk następuje aż w pięciu fazach, ma to powodować 'miękką' pracę silnika (dlatego tdi tak twardo chodzą bo w pompowtryskiwaczach nie można uzyskać tylu sekwencji wtrysku)
Natomiast w zwykłych JTD paliwo wtryskiwane jest bodajże w 3-4 porcjach - mniej faz wtrysku . Tutaj nie jestem pewien ile dawek występuje ,ale kol. Maciek będzie wiedział.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Napisał Maciek-156
Pff, wcale się nie zgodzę, po pierwsze to inne generacje silników, 1.9 16v i 2.4 10V 10 Maćku bo ma 5 garów. Ja tam żadnych kłopotów w prowadzeniu nie odczuwam, a już z amortyzatorami przedniego zawieszenia ani tyle (nie wiem kto wymyślił w ogóle tą teorię) jezeli była by to prawda to nie produkowaliby w ogóle wersji 147 GTA też ma ciężki silnik. Jeżeli chodzi o osiągi to ja na Twoim miejscu bym się nie zakładał. Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.
Nie wiem jak 1,9 16V, ja mam 2,4 10V i jazda nią jest naprawdę przyjemna. Od 1500 obrotów czuć już zdecydowany przypływ momentu obrotowego i później od 2000 jest jeszcze mocniej. Nie jeździłem 1,9 16V, ale innymi turbo dieslami typu 1,8- 1,9 i tam jazda zaczynała się praktycznie od 2000. Ja też jak kolega Bosniak.sg nie odczuwam problemów w prowadzeniu, wręcz przeciwnie, nie mam obajwów nurkowania, w zakrętach jest naprawdę bardzo stabilna. W ogóle uważam twierdzenia typu, że 1,9 ze względu na wagę jest zdecydowanie lepsze od 2,4 i bierzcie tylko to, za porównywalne(przynajmniej wagowo) do twierdzenia, że 2,5 V6 to kicha, bo jest ciężki silnik, a przez to nurkuje, wykańcza amrtyzatory itp- lepszy wybór to 2,0 :shock:
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
Zależy w jakim 1.9Napisał bosniak_sg
Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.
pzdr
No hmm teoretycznie 1.9 16v powinien lepiej jechac niz 2.4 10vNapisał M@T
![]()
to jest silnik benzynowy, wiec nie ma co porównywacNapisał Konrado
ale z 2.4jtd miałbyś problem, nawet tym najsłabszymNapisał M@T
zgadzam sie, mysle ze ewolucja jtd sie jeszcze nie skończyła i zarówno 1.9 jak i 2.4 mają jeszcze potencjał, wiec o wysileniu nie ma co mówić, czy w 2.4jtd sa problemy z amorami?? nie zauwazylem, natomiast 1.9 na pewno lepiej sie prowadzi ze wzgledu na mase, co nie znaczy ze 2.4 zle sie prowadziNapisał Maciek-156
wystarczy sobie porównać czasy na torze z ostatniego zlotu
Konrado, moim zdaniem nie otrzymasz tu jasnej odpowiedzi: kup ten silnik czy ten, kazdy jest inny i kazdy ma inne zalety, sam sobie musisz odpowiedziec czego oczekujesz od jtd i na co jestes sobie w stanie pozwolić
No tak Pawel, wiesz pomarzyc fajna rzeczALe trza zrobic rozeznanie
![]()
Napisał Paweł156
Zawsze możemy to sprawdzić, w końcu mieszkamy niedaleko siebie .![]()
![]()
pzdr