Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Alfa 156 2.4 JTD 99r. - Nie odpala

sblaster
    Gość

Domyślnie Alfa 156 2.4 JTD 99r. - Nie odpala

Witam,

Odkąd przyszły roztopy nie mogę odpalić auta.
    Przekręcam stacyjkę i zapalają się wszystkie kontrolki oprócz grzania świec. Rozrusznik kręci, ale nie odpala. Komputer też nie chce się połączyć, a kilka dni temu coś sprawdzałem i łączył się bez problemu.
    Pomyślałem, że może zawilgocony jest komputer, bo na dywanikach był śnieg i auto jest mocno zawilgocone. Chciałbym go wykręcić i osuszyć, ale nie moge go zlokalizować?
    Model jak w temacie 136km 10v.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sblaster ; 04-02-2013 o 22:02

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

To na pewno nie jest wina wilgotnego komputera tylko gdzieś Ci coś nie łączy. Sterownik masz nad nogami pasażera. Proponuję abyś przeczyścił wszystkie styki w wiązce do sterownika. No i profilaktycznie wyczyść wszystkie przekaźniki i bezpieczniki w puszcze przy akumulatorze.

I jedna uwaga, model 2.4jtd 136km to jest 10 zaworowy silnik.

sblaster
    Gość

Domyślnie

No tak 10V. Zmęczony już byłem.
    Dostałem się do sterownika i suchutko. Wyczyściłem wszystkie styki od przekażników i bezpieczników głównych i nic. Moje przypuszczenie pada na wiązkę, która wchodzi od strony pasażera z komory silnika do sterownika w kabinie. Wiązka przechodzi góra koło kielicha i zebrała się tam mała kałuża wody i leży w niej wiązką.
    Chyba, że ma ktoś inny pomysł?

grzsol5275
    Gość

Domyślnie

Moze byc tak jak piszesz,ja np mam ukryte odciecie zapłonu i grzanie swiec włacza sie dopiero po odoblokowaniu tego,nie masz u siebie nic takiego??moze przed odstawieniem auta wjechałes w jakas wode??

sblaster
    Gość

Domyślnie

Teraz kojarzę, że w listopadzie miałem podobny problem. Podjechałem do sklepu, wracam po zakupach i świece się nie grzeją. Wtedy otwarłem maskę i pomacałem trochę kable i takie tam i zadziałało. I sprawa wygląda tak, że moja ostatnia wycieczka była po dziurawej drodze gruntowej z topniejącym śniegiem, a trochę się śpieszyłem.
    Albo dostał się śnieg, albo coś nie łączy ;/

Na razie auta nie potrzebuje, niech postoi i odparuje, aczkolwiek wszelkie rady mile widziane
    Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar dobry
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 147 1,6TS(EL147ME), Chrysler 300c 5,7HEMI

Domyślnie

proponuje dobrze sprawdzić przekaźniki przy akumulatorze a konkretnie kabelki do nich dochodzące tam często sie lubi coś wydarzyć

- - - Updated - - -

wilgoć nie powinna mieć nic do rzeczy mimo że to włoskie auto to nie tylko do tropików gdzie zawsze ciepło i sucho
    WWW.TMIN.PL - ELEKTROMECHANIKA, KLIMATYZACJA, WULKANIZACJA(WYM.OPON), ALARMY , AKCESORIA ORAZ CZEŚCI TEL. 501-545-779
    AUTA: jest 147 1,6TS, CHRYSLER 300C
    była 145 1,4TS, 156 2,4jtd, 159 SW Ti 2,4 jtdm Q4, 156 2,5 V6

sblaster
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj troche podziubalem z kumplem. I po sprawdzeniu miernikiem okazuje się, że do głównego sterownika (komputera) nie dochodzi prąd.
    I takie pytanie,czy gdzieś jeszcze znajdują się bezpieczniki oprócz skrzynki nad nogami kierowcy i przy akumulatorze?

sblaster
    Gość

Domyślnie

Okazało się że, zasilanie do sterownika jest OK.
    Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie znajdę bezpiecznik opisany na rysunku jako B39?
    Bezpiecznik opisany jest jako:

B39 - Diesel pre-heating fuse
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.jpg
Wyświetleń:	975
Rozmiar:	87.4 KB
ID:	85027

Zaznaczyłem kółkiem, ponieważ są 2.
    Ostatnio edytowane przez sblaster ; 04-02-2013 o 20:33

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

a jak z świecami, grzeją ci w ogóle? Ja bym sprawdził przekażnik od świec oraz samo napiecie na świecach.

wiec:
    po pierwsze swiece, jesli wszystko OK, to paliwo- sprawdz czy dochodzi. jesli wykluczysz najprostsze powody, mozesz bawic sie w elektronike.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

sblaster
    Gość

Domyślnie

-Nie zapala się kontrolka grzania świec,
    -nie grzeją świece,
    -nie mogę odpalić (nawet jak kręcę dość długo, więc przypuszczam, że pompa też nie działa tym bardziej, że historia się już kiedyś wydarzyła i też nie mogłem odpalić, a auto było rozgrzane, więc powinno zaskoczyć bez grzania świec. Chyba, że komputer odłącza pompę, gdy wykryje awarie w obwodzie grzania świec, ale to nie tłumaczy braku połączenia z ECU),
    i nie mogę połączyć sie z ECU przez OBD (i to jest najdziwniejsze).

W dzień kiedy przestało działać grzanie świec poszedłem jeszcze raz sprawdzić kolo 22:00 i o dziwo zadziałał, więc od razu podłączyłem się komputerem i wywaliło błąd P0xxx (ECU otrzymał bardzo niski sygnał z czujnika modułu grzania świec), ale ten błąd wywalało mi odkąd posiadam Alfe i do tego migała kontrolka grzania świec chwile po odpaleniu (prawdopodobnie któraś świeca)
    Wsiadam następnego dnia i klaps - ten sam problem i już tak zostało.