Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Problem z 1.8 TS 16V

LukiPuki
    Gość

Domyślnie Problem z 1.8 TS 16V

Witam, jak w temacie, mam problem z moją alfą.
    Otóż, zaczęła chodzić na 3 gary, byłem w salonie alfy i chłopcy wyczytali z kompa że:
    - ani świece
    - ani fajki
    Więc sprawdzili kompresję w cylindrach i jest, eureka, jeden cylinder nie trzyma ciśnienia.
    Ich diagnoza to albo wypalone lub pęknięte zawory, koszty naprawy około 1000 euro
    Rozmawiałem jednak z moim Tatą, który również potwierdził ich słowa ale podał jeszcze inną możliwość: zablokowany popychacz

Co myślita??

grzsol5275
    Gość

Domyślnie

jak dla mnie to jak niema cisnienia to pierscienie,swieca na tym tłoku nie była zaolejona?moze tez zalezec który pierscien jest uszkodzony

syfon
    Gość

Domyślnie

Bez rozebrania silnika się raczej nie dowiesz. Mogą być pierścienie, ale raczej wypalony zawór. Popychacz hydrauliczny teoretycznie tez mógł się zawiesić.
    Tylko nie wiem skąd taka wysoka wycena naprawy. Uszczelka pod głowicę to około 100zł, zawór to 20zł szt. Robocizna nawet jakby trzeba było planować głowicę to myślę około 500-1000zł, w zależności co trzeba będzie robić. Do 4tzł daleko.

grzsol5275
    Gość

Domyślnie

Głowice napewno bedzie trzeba planowac bo raczej nikt by na to gwarancji nie dał,tak czy inaczej czapke trzeba ściagac i tak jak kolega pisał 1000zł to max,chyba ze wymienisz wszystkie zawory,szklanki,uszczelniacze itp to moze wzrosnać o 500zl

LukiPuki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Bez rozebrania silnika się raczej nie dowiesz. Mogą być pierścienie, ale raczej wypalony zawór. Popychacz hydrauliczny teoretycznie tez mógł się zawiesić.
    Tylko nie wiem skąd taka wysoka wycena naprawy. Uszczelka pod głowicę to około 100zł, zawór to 20zł szt. Robocizna nawet jakby trzeba było planować głowicę to myślę około 500-1000zł, w zależności co trzeba będzie robić. Do 4tzł daleko.
    A stąd, że nie mieszkam w polsce, i mechanik sam powiedział iż części tanie ale robocizna już nie. Żeby sobie to wyobrazić podam przykład: będąc w Polsce kupiłem butle 4 litry oleju Shell 10W40 HX7- cena 90 zł. Taki sam olej w tej samej butli tutaj kosztuje 45 euro, ot taki mały uzmysławiacz skąd taka wycena

grzsol5275
    Gość

Domyślnie

Auto na lawete przyjedz do polski,auto na warsztat ty do pubu,auto bedzie zrobione ty sie dobrze pobawisz napijesz polskiej wódeczki piweczka a i tak jakis grosz w kieszeni zostanie

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

To już lepiej chyba tam u Cb ,druga taka alfe na chodzie kupić

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał LukiPuki Zobacz post
    A stąd, że nie mieszkam w polsce, i mechanik sam powiedział iż części tanie ale robocizna już nie. Żeby sobie to wyobrazić podam przykład: będąc w Polsce kupiłem butle 4 litry oleju Shell 10W40 HX7- cena 90 zł. Taki sam olej w tej samej butli tutaj kosztuje 45 euro, ot taki mały uzmysławiacz skąd taka wycena
    A chyba, że tak.
    To trzeba było od razu napisać, bo pytasz na krajowym forum to i krajowe stawki dostałeś.
    No ale jak się wybrało lepszy świat, lepsze zarobki to ciężko teraz płakać ile trzeba za mechanika zapłacić.
    Laweta Cię oczywiście nie ratuje, bo będzie kosztowała podobnie jak ta naprawa na wyspach.
    I jeszcze ważna sprawa. Jak byś jednak auto naprawiał to weź pod uwagę koniecznie ewentualność wymiany rozrządu. Szkoda by było znowu silnik rozbierać.
    Ja bym też na pewno wyjął tłoki i sprawdził stopień zużycia cylindrów i głównie pierścieni. Jak winy jest zawór, cylindry są jeszcze O.K. a pierścienie już trochę zużyte, to może też warto by dać nowe. Ale to dopiero po dokładnych pomiarach się dowiesz. No i oczywiście nowe uszczelki na prowadnice.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 03-02-2013 o 07:29

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Zrób jeszcze próbę olejową na tym cylindrze.
    Ja bym jeszcze dodatkowo z zdjął pokrywę zaworów, ustawił wałki tak żeby zaworym na tym cylindrze były zamknięte i zamiast jednej świecy przyłożył powietrze ze sprężarki razem z manometrem. Mozna wtedy zobaczyć jak szybko spada to cisnienie i czy przypadkiem nie szumi gdzies powietrze w kolektorze ssącym albo w wydechowym
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    A chyba, że tak.
    To trzeba było od razu napisać, bo pytasz na krajowym forum to i krajowe stawki dostałeś.
    No ale jak się wybrało lepszy świat, lepsze zarobki to ciężko teraz płakać ile trzeba za mechanika zapłacić.
    Laweta Cię oczywiście nie ratuje, bo będzie kosztowała podobnie jak ta naprawa na wyspach.
    I jeszcze ważna sprawa. Jak byś jednak auto naprawiał to weź pod uwagę koniecznie ewentualność wymiany rozrządu. Szkoda by było znowu silnik rozbierać.
    Ja bym też na pewno wyjął tłoki i sprawdził stopień zużycia cylindrów i głównie pierścieni. Jak winy jest zawór, cylindry są jeszcze O.K. a pierścienie już trochę zużyte, to może też warto by dać nowe. Ale to dopiero po dokładnych pomiarach się dowiesz. No i oczywiście nowe uszczelki na prowadnice.

Dokladnie ,u nas zarabia sie średnio z 2500 zł i za belle trzeba dac przed fl 8-9 a w uk,de itd zarabia sie po 2000-2500 euro/funtów i za belle daje sie 1500-2000 albo nawet mniej,wiec naprawa za 1000 euro dla kogoś kto wybrał lepszy świat nie powinna być problemem