Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Którędy przeprowadzić kabel przez ścianę grodziowa?

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie Którędy przeprowadzić kabel przez ścianę grodziowa?

Witam. Tak jak w temacie, potrzebuje 2 kable przeprowadzic z silnika do kabiny - obojetnie ktora strona. Dzisiaj probowalem wszystko obejrzec i niestety pomimo zdjecia wygluszen od dolu deski rozdzielczej nie widac za duzo. widze wejscie linki od maski i jednej wielkie rury - pewnie calej wiazki. Od komory silnika tez lipa. Moze ktos juz przeprowadzal kable, albo wie gdzie mozna cos takiego pociagnac, kable wielkosci srednich kabli glosnikowych.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Proponuje zebyć zastosował otwór przez który przechodzi linka od otwierania maski. Znajduje sie on w okolicach lewej nogi kierowcy. Otwór ten ma średnice kilku cm i poza linka od maski zmieszcza się tam spokojnie jakies inne przewody.
    . Myślę , że to jedyne rozsądne rozwiązanie bez wiercenia i druciarstwa. Jak odchylisz to wygłuszenie to zobaczysz , że ten otwór przez który przechodzi linka jest "sporawy".
    Otwór ten zakryty jest taka jakby błoną gumową przez która przechodzi sama linka, żeby było szczelnie.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 06-02-2013 o 22:19
    [C

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Masa wszystko ok tez o tym myslalem, ale wiesz moze gdzie on mniej wiecej w silniku wychodzi, bo musze pociagnac od silnika do srodka.

i dodatkowo jak patrzylem od wewnatrz to wcale nie wygladal jak bys szedl przez szeroka gume, tylko maly otworek.
    Ostatnio edytowane przez dareme89 ; 06-02-2013 o 22:51

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Wymieniałem u siebie linke niedawno na nową i linka przyszła ze sklepu z tą uszczelką gumową ściany grodziowej.
    Gdzies w piwnicy mam ta uszczelkę to moge Ci foto jutro wkleić.
    JA przeciągałem linkę bez wymiany tej uszczelki bo nie było to konieczne w moim przypadku. Poprostu przeciągałem linke. Oczywiscie ja mam przedlifta, ale myślę ze w polifcie linka idzie tak samo..

Otwór ten od strony silnika jest mniej wiecej na wysokości bocznego kierunkowskazu w błotniku. Aby sie do niego dostać musisz zdjąc lewe koło , zaczepić te przewody które chcesz przeciągnąć do jakiegoś sztywnego druta i przełożyć ten drut zaraz obok linki od maski.

Sama linka idzie z zamka maski pod reflektorem lewym i potem wzdłuz podłużnicy lewej w okolicach pompy ABS itd itp. Musisz zdjąć te plastikowe osłony z kielichów żeby ja wypatrzeć.
    .
    Generalnie troche gimnastyki z tym jest, ale to mało skomplikowana robótka choc dość wkur..ająca.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 06-02-2013 o 23:16
    [C

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Czyli to idzie gdzie pod nadolem? czy po prostu przy zdjetym kole jest lepszy widok? no ja dzisiaj ogladalem od srodka te miejsca i ta linka wygladala jak by byla w malym kolniezu ale jutro jeszcze wszystko sprawdze

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Nie czaje

Linka idzie od klamki do otwierania maski w okolicach nóg kierowcy przez ,wygłuszenie idzie do komory silnika i następnie wzdłuz podłużnicy idzie ladnie w kierunku pompy abs, reflektora i wchodzi do zamka maski
    Pozdejmuj te plastikowe osłony z pod maską po stronie kierowcy i idz po nitce do kłębka

A żeby dostac się do miejsca w którym ta linka wchodzi do kabiny musisz odkręcic koło od strony kierowcy i zanurrrkować I napewno ją znajdziesz
    Nie dziwie Ci sie , że nie znalazłeś jej bo to naprawde trzeba sie nawyginać żeby tam głowe wsadzić. Nie polecam robić tego odrazu po obiedzie
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 06-02-2013 o 23:28
    [C

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

probowalem isc i trace ja z oczu mniej wiecej na wysokosci skrzynki bezpiecznikow, wyjalem zbiornik plynu chlodniczego i hamulcowego i nie widze jej bo mam tam od cholery wiazem... ale sprobuje z tym zdjeciem kola jak mowisz moze bedzie lepsze dojscie i ja zobacze.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Albo inna opcja.
    Od strony kabiny przepchnij jakis sztywny drucik do komory i wtedy staraj sie odszukac tego drucika.
    [C

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Ja znalazłem małą dziurkę jakoś nad pedałem hamulca czy sprzęgła jak zakładałem alarm. Trzeba się mocno wykręcić pod siedzeniem i może wypatrzysz. Jak już ja znajdziesz to robota na 5 minut.