Dpfu nie mam więc nie Moze się wyłapać . A leje tylko verve i na trasie tez co jakiś czas go przeganiam . Pozdrawiam .
Dpfu nie mam więc nie Moze się wyłapać . A leje tylko verve i na trasie tez co jakiś czas go przeganiam . Pozdrawiam .
Od niedawna mnie też męczy taka dziwna przypadłość. Wskazówka turbo lekko zaczęła odstawać od zera, tyko wtedy, gdy temp.silnika jest powyżej 70 st. Myślałem, że jest to związane z podniesieniem obrotów na jałowym przy okazji chipowania lub czujnik jest już brudny. Ale to nie to. Po wykastrowaniu egr-a czysto tam. Dodatkowo czuję leciutkie przydławianie przy delikatnie wciśniętym z jednakową siłą gazie. Obstawiamy, że to coś ze sterowaniem turbiną - zbieram się do zrobienia testu doładowania zadanego i otrzymanego+obroty, no i pracy samego zaworu...
Daj znać koniecznie jeżeli się dowiesz co jest odpowiedzialne za tą przypadłość będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam
Panowie takie pytanie do was czym sie rozni czujnik przedzmianowy o kodzie 0281002437 od pozmianowego jak twierdzicie 0281002845 ?
Pytam bo sam musze zmienic ten czujnik i nie wiem ktory byloby lepiej kupic a dylemat mianowicie jest taki ze ten przedzmianowy kosztuje jakies 250zl a ten pozmianowy 500zl wiec pytam o co kaman bo czy jest sens kupowac ten za 500 czy lepiej kupic ten tanszy i jak on bedzie swirowal po jakims czasie jak ten co mam teraz to zawsze mozna kupic jeszcze jeden. A swoja droga to skoro jest niby ten nowy pozmianowy to dlaczego ten stary jest ciagle sprzedawany w wielu miejscach...?
Widzialem tez zamienniki tego czujnika troche tansze od tego przedzmianowego od Boscha i o ponad polowe tansze od tego pozmianowego 0281002845 Boscha.
Kolego Alfabeta ile Ty zaplaciles za swoj pozmianowy i gdzie kupowales?
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 07-02-2013 o 02:40
Panowie wychodzi na to że mam ten czujnik do wymiany bo u mnie odrazu po odpaleniu jest prawie na 1 kresce, tylko mam pytanie czy to jest na już do roboty ? tzn czy to pełni tylko funkcje informacyjna czy może spowodować jakies wieksze problemy ? Pytam bo za jakies 2 tyg jade i tak robic klocki i cos tam jeszcze to bym wtedy to przy okazji wymienił/wyczyscił
Mój czujnik podmieniony z Opla 1,3 CDTI z zaprzyjaźnionego forum - na próbę. Dopiero będę się rozliczał, bo chyba zostanie ten używany. Szkoda $$ na nówkę skoro ten działa...
prv87 - u mnie oprócz wskazówki nie na "0" jak pisałem wyżej, występowało samoistne przyspieszanie i zwalnianie, żabki na niższych biegach i ogólne przymulenie. Czujnik padł niedługo po remapie - chyba nie wytrzymał ciśnienia![]()
Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania i nic dalej to samo . Może trochę lepiej wskazówka trochę szybciej opada do 0 ale dalej trzeba poczekać z 20 sekund po zatrzymaniu się . Zauważyłem też że u mnie wskazówka wychyla się od razu po wrzuceniu biegu (q-tronic) na D tak na 10-15 sekund i opada do 0 . Na nowym czujniku wydaje mi się jak by Alfa się lepiej zbierała ale może to być moja autosugestia. Pozdrawiam .
Ja swój Boscha 0281002845 kupiłem rok temu za 40 euro i jak dobrze poszukać to i u nas można dostać poniżej 200 zł.
Mój stary czujnik pokazywał identycznie jak Twój. Kupiłem na aledrogo z Opla za parę groszy, teraz doładowanie pokazuje prawidłowo, różnicy w pracy silnika nie zauważylem w dynamice auta nic się nie zmieniło, myślę że z wymianą nie musisz się spieszyć. Spróbuj go wyczyścić, jest przykręcony jedną srubką do kolektora .