Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: problem alfa 146 - hamulce

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubanie
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V TSpark '99

Domyślnie

witam ponownie, problem nadal występuje, jak lekko nacisne hamulec wszystko jest ok i tłoczek się cofa a gdy mocno docisnę już nie, dopiero po jakimś czasie, pomyslałem czy nie mógł by to być zaphany któryś z przewodów hamulcowych, wtedy by to tłumaczyło że żeby wcisnąć pedał hamulca nawet przy odkręconym odpowietrzniku strasznie ciężko idzie. Co wy na to? drugie koło w tej sekcji czyli tył lewy cofa bez problemu.

criss
    Gość

Domyślnie

sprawdź przewód hamulcowy elastyczny oraz ten co od niego idzie do pompy abs. ewidentnie wygląda na to ze płyn w układzie nie moze sie cofnąć i stąd tłoczek nie wraca. Odkręć przewód od zacisku i sprawdz jak płyn z niego wycieka jak bedzie kapał lub nie to masz na 100% przewody do wymiany

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v 115 KM

Domyślnie

najpierw napisz co już zrobiłeś żeby wyeliminować problem. Nie sądzę żeby się samo naprawiło tym bardziej nikt zdalnie nie naprawi. Tył i przód według mnie są osobno.

Mieszka w
    Lubanie
    Auto

Domyślnie

Już chyba mam odpowiedź, tak jak koledzy sugerowali przewód elastyczny jest spuchnięty w środku i ciśnienie przez niego przechodzi ale nie ma siły cofnąć. Może jutro uda mi się kupić gdzieś przewód a jak nie to w poniedziałek, wymienie i powinno być ok.

criss
    Gość

Domyślnie

dlatego tez poradziłem ci ten test

Użytkownik Świeżak Avatar Przemeus128
    Mieszka w
    Suchowola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km

Domyślnie

kolego ja ci radze jesli nie wymieniłes to zmien przewód hamulcowy bo ja miałem ten sam problem i po wymianie przewoda wszystko działa jak nalezy mówie sprawdz przewód czy nie jest zapchany

Mieszka w
    Lubanie
    Auto

Domyślnie

Przewód wymieniłem i faktycznie jak ręką odjął. Hamulce jak żyleta. Przy okazji nie zaszkodziła wymiana płynu hamulcowego Dzięki. Wesołych świat.

Użytkownik Świeżak Avatar Przemeus128
    Mieszka w
    Suchowola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km

Domyślnie

słuze pomoco i fajnie ze sie udąło czasami banalne rozwiazania sa kluczem do celu

Mieszka w
    Warszawa Ursus
    Auto
    Alfa Romeo 146 1,9 TD 1996 r.

Domyślnie

Panowie, odświeżę temat,
    wczoraj jak zaparkowałem pod blokiem to z koła leciał mi dym a tarcza była koloru pręta wyjętego z pieca.
    Zablokował mi się przedni lewy hamulec i nijak nie idzie tego ruszyć. Na szczęście miało to miejsce kilkaset metrów od domu więc na jedynce dojeżdżając klocki hamulcowe dojechałem pod dom.
    Nie wiem czy się cofają, może ciut godzinę temu w sumie udało mi się kołem przekręcić mimo, że czułem lekki opór. Chciałem to spryskać WD40 myślałem,że się odblokuje. Wcisnąłem hamulec i amen, znów zablokowany. Jakie jest prawdopodobieństwo, że problemem tak jak u kolegi wyżej może być przewód hamulcowy?
    Co mogę zrobić i jak to ogarnąć? Ratujcie!!

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Goall Zobacz post
    Panowie, odświeżę temat,
    wczoraj jak zaparkowałem pod blokiem to z koła leciał mi dym a tarcza była koloru pręta wyjętego z pieca.
    Zablokował mi się przedni lewy hamulec i nijak nie idzie tego ruszyć. Na szczęście miało to miejsce kilkaset metrów od domu więc na jedynce dojeżdżając klocki hamulcowe dojechałem pod dom.
    Nie wiem czy się cofają, może ciut godzinę temu w sumie udało mi się kołem przekręcić mimo, że czułem lekki opór. Chciałem to spryskać WD40 myślałem,że się odblokuje. Wcisnąłem hamulec i amen, znów zablokowany. Jakie jest prawdopodobieństwo, że problemem tak jak u kolegi wyżej może być przewód hamulcowy?
    Co mogę zrobić i jak to ogarnąć? Ratujcie!!
    To na pewno nie wina przewodu hamulcowego. Problem jest w zacisku. Albo klocek zablokował się w prowadnicach, albo tłoczek nie odbija. Trzeba zdjąć koło i rozkręcić zacisk hamulcowy.