Ładować oczywiście można tylko niech nikt raczej nie próbuje odpalać na zwykłym prostowniku.
- - - Updated - - -
Chyba że jest to prostownik z urządzeniem rozruchowym.
Ładować oczywiście można tylko niech nikt raczej nie próbuje odpalać na zwykłym prostowniku.
- - - Updated - - -
Chyba że jest to prostownik z urządzeniem rozruchowym.
Ja nie ładowałem w 147 jeszcze inaczej niż na podpiętym aku i nic sie nie stało. Nie chce mi się odpinać bo za każdym razem musiał bym od nowa audio ustawiac![]()
Okej, ja nie mówie konkretnie o zasiarczaniu i jej teori tylko o praktyce. Niedoładowane, nieużywane aku na mrozie to nic fajnego. Z praktyki wiem że jeżeli już musi stać na zimnie to lepiej aku podładowywać.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
Naładowany aku to wytrzyma i -50 stopni mrozu ... nienaładowany może zamarznac przy -10. Ładować można spokojnie przy podpiętym akumulatorze. A co do samochodów które długo stoją nieodpalane ... najlepiej kupić "inteligentny" prostownik z lidla, i można go podłączyć do auta i zostawić nawet na kilka tyg czy miesięcy ... akumulator zostanie naładowany, a później prostownik przechodzi w tryb podtrzymania i aku jest zawsze gotowe do pracy i w pełni naładowane. W pracy korzystamy z kilku tego typu prostowników (co prawda nie z lidla tylko firmy C-TEK) i świetnie się sprawdzają w tego typu nieregularnym użytkowaniu. A te z lidla mamy sprawdzone na kilku użytkownikach i można śmiało kupować.
Pozdrawiam - Brt
Mam z Lidla, polecam![]()