Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Kilka drobnych pytań odnośnie 166 :)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar GrzesiuSiedlce
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb

Domyślnie Kilka drobnych pytań odnośnie 166 :)

Siemano. Dzisiaj wylądowała u mnie na podwórku 2ga alfa 166 w nero Volkano Tyle że z motorem 2.0 TS z 99roku w pełnej opcji. Ma to być auto raczej do sprzedania dalej bo dałęm za nie małe pieniążki. Lecz teraz sprawa ma się tak że poprzekładał bym sobie kilka gratów z niej do siebie, (te wyposarzenie któego ja nie mam)

Szukałem po forum i nic nie mogłem znaleźć a napewno coś było bo kiedyś się na taki temat natknełem. A więc zaczynam.

1. W swojej nie mam lusterek składanych elektrycznie a w dawcy są więc chciałbym przełożyć. Czy trzeba jakieś kabelki dokładać czy kostki mają już w sobie odpowiednio podciągniete piny ????

2. Był temat o przekładce sterowania elektrycznego foteli ale nie mogę go znaleźć i nie pamiętam czy było także tam napisane o przełożeniu maty grzewczej. Całych foteli nie chcę zmieniać ponieważ u mnie jest perfekcyjna czarna skóra a w tamtej biała w dobrym stanie, a przekładanie wykłądziny z deską i wszytkimi plastikami to za dużo roboty.

3. Lusterko Fotochromatyczne. Znalazłem temat o przekładce ale od 156, i tam pod podsyfitką jest wolna kostka z napięciem, czy w 166 także jest ??

4. Ori Xenony, Czy przełożenie czujników samopoziomowania to dużo roboty ??

5. Czy w 99 roku głośniki w DSP były takie same jak w 2002 roku ?? Bo w mojej w tylnej półce już niedomagają a w tej starszej grają bardzo ładnie.

6. Nie mogę teraz znaleźć na allegro dla porównania, jaka jest cena felg Zendera tych 5cio ramiennych w bardzo ładnym stanie ??

I to chyba narazie by byo wszystko

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

1. Wszystko jest wystarczy lusterka i panel sterowania.
    2. To pytanie? - Maty nie da się przełożyć raczej jeśli o to pytasz, o przekładce elektroniki nawet Marek robil poradnik, ale za dużo roboty.

4. Nie wiem jak konkretnie jest tu ale czujniki nie są razem z wahaczami jakoś? albo wahacze troszkę inne pod czujniki?-Tu się musi wypowiedzieć ktoś bardziej ogarnięty
    5.Jak wg jest DSP to i głośniki są mocniejsze niż w tej bez DSP. Wymieniaj śmiało

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

2. Da sie ale rozbierasz fotel do samej gąbki - bez sensu. Nie grzeją Ci Twoje czy nie masz w ogóle podgrzewanych?

4. Ori ksenony to nie tylko lampy i czujniki. To także inna wiązka, spryskiwacze świateł i zbiorniczek z dodatkową pompką.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuSiedlce Zobacz post
    2. Był temat o przekładce sterowania elektrycznego foteli ale nie mogę go znaleźć i nie pamiętam czy było także tam napisane o przełożeniu maty grzewczej. Całych foteli nie chcę zmieniać ponieważ u mnie jest perfekcyjna czarna skóra a w tamtej biała w dobrym stanie, a przekładanie wykłądziny z deską i wszytkimi plastikami to za dużo roboty.
    A to o to Ci chodziło w mailu. A wiec jest to możliwe ale roboty dużo. Musisz po prostu do tych "nowych" foteli przełożyć samą tapicerkę skórzaną. Czeka Cię odpinanie wszystkich pików. Czyli kilkadziesiąt drucianych haczyków. Potem zamiana i spięcie z powrotem. Robi się to na opaski elektryczne. Sprawa łatwa z tym przełożeniem ale czasochłonna. Bardzo kilka dni na wszystkie fotele z kanapą poświęcisz

3. Lusterko Fotochromatyczne. Znalazłem temat o przekładce ale od 156, i tam pod podsyfitką jest wolna kostka z napięciem, czy w 166 także jest ??
    Nie wiem czy jest wolna ale możesz zasilanie dać z lampki. Gorzej ze wstecznym ale myślę że to marginalna sprawa. Zdejmij lampkę i zobacz sobie czy masz jakąś kostkę.

4. Ori Xenony, Czy przełożenie czujników samopoziomowania to dużo roboty ??
    Samo przełożenie czujników to nie problem ale kabelkologii jest dużo.

5. Czy w 99 roku głośniki w DSP były takie same jak w 2002 roku ?? Bo w mojej w tylnej półce już niedomagają a w tej starszej grają bardzo ładnie.
    Zdejmij osłony to zobaczysz. Ale nie słyszałem nigdy o innym DSP w latach 99-03. Chyba nawet po lifcie głośniki są te same (różne tylko wiązki).

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ja osobiscie u siebie zakładałem te lusterka i fotochrom.

co do lusterek to masz PLUG-IN wpladasz nowe, zmieniasz manetke w boczku i działa wszystko idealnie. Kabelki juz sa pociągnięte fabrycznie.

Co do fotochromu to ja znalazłem w podsufitce za lampką wolna kostkę- prawdopodobnie wiązka od szyberdachu i wpiałem się kabelkami z lusterka w ta wiązke i śmiga ąz miło.
    Z tego co pamietam to z lusterka foto wychodzą 3 kabelki- jeden dodatkowy jest od podlączenia do czujnika wstecznego biegu tak aby podczas cofania ci sie rozjaśniało lusterko. Ja podłączyłem bez tego i dziala wybornie.
    [C

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Masa dzięki. Właśnie wiem żę w 156 jest taka kostka i się zastanaiwałem czy u nas też jest, a narazie mało czasu żeby sprawdzić.

Marku z lamki nie może być ponieważ tam masz non stop zasilanie nawet jak nie masz kluczyka więc fotochrom cały czas by działał.

Martwi mnie jeszcze że w dawcy nie działa skłądanie lusterek :/ Ani jedno Ani drugie nie reaguje. Jest tam jakiś bezpiecznik od tego ?? Bo patrzyłem i nic nie mogłem znaleźć ?? I czy jest możliwość że poprostu panel jest od środka zabrudzony bo z tego co mi babka powiedziała i co zauważyłęm, samochód rok czasu nie był jezdzony i stał bez aku.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Z tymi lusterkami to nie pozostaje Ci nic innego jak odkręcić i sprawdzić. Możesz odkręcić ten trójkącik to będziesz miał kostkę do lusterka. W eLearnie sprawdź który kabelek jest zasilający i podaj bezpośrednio napięcie. I tak po kolei eliminuj części.

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

LUsterka zrobione Przyciski miały tyle pod sobą syfu że nie miało opcji kontaktować.

A teraz mam kolejne pytanka Po paru zabiegach w silniku po odpaleniu nadal falują obroty do tego nie chce się wkręcać powyżej 2tys obrotów i świeci się marchewka.
    Dodam że odpinałem przepustnicę, silniczek krokowy przy kolektorze dolotowym taki przykręcony na 2 śrubki, i przepływomierz, wszystko na podłączonym aku bo radio grało
    Czy mogłem coś uszkodzić ?? Czy prawdopodobnie wystarczy skasować błędy i zaadaptować przepustnicę ??

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Błędy raczej mogło by wywalić jeśli byś odpiął np.przepływkę na zapłonie .Jeszcze nigdy nie odpinalem aku żeby cokolwiek odłączać i nigdy z tego tytułu błędy się nie pojawiały.

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Podepnij pod kompa będziesz wiedział wszystko
    Lambda
    Przepływka
    Wtryski?
    Komp Ci wszystko powie. Potem się doszukuj czy kable nie poucinane itp