Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Temat: Miejsce na CB Radio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar tomwar
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    była 159 TI jest Stelvio Veloce

Domyślnie

Cześć,

główna część radia jest schowana pod deską jest tam sporo miejsca. Nie ma potrzeby wyprowadzenia dodatkowego głośnika - głośność i barwa dzwięku jest więcej jak dobra.
    Radio ma ASC i jest porównywale z ASC z Harego 3 - oczywiście jest to moje odczucie, mam obydwa radia i kiedyś porównywałem.

Tomek

Bartek_P
    Gość

Domyślnie

Antena cb powinna być zamontowana na środku dachu, ponieważ jest wtedy największa powierzchnia dla odbicia fali wypromieniowanej z anteny , przynajmniej w teorii. Im antena jest bardziej w pionie tym lepszy zasięg i jakość łączności. W samochodach wszyscy się cieszą zasięgami 5 Km, przy dobrej antenie, dobrze zestrojonej, można wyciągnąć naprawdę dużo więcej. Renesans CB Radio spowodował wysyp szumofonów, bo radiami tego nazwać nie można, a i użytkownicy , przynajmniej większość, nie ma specjalnie pojęcia o zasadzie działania. Tu jest dość ładnie opisane http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=58&t=20247

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał Bartek_P Zobacz post
    Antena cb powinna być zamontowana na środku dachu, ponieważ jest wtedy największa powierzchnia dla odbicia fali wypromieniowanej z anteny , przynajmniej w teorii. Im antena jest bardziej w pionie tym lepszy zasięg i jakość łączności. W samochodach wszyscy się cieszą zasięgami 5 Km, przy dobrej antenie, dobrze zestrojonej, można wyciągnąć naprawdę dużo więcej. Renesans CB Radio spowodował wysyp szumofonów, bo radiami tego nazwać nie można, a i użytkownicy , przynajmniej większość, nie ma specjalnie pojęcia o zasadzie działania. Tu jest dość ładnie opisane http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=58&t=20247
    po drugie aby mieć dobry odbiór i zasięg następnym czynnikiem wpływającym jest dobra masa, której niestety w antenach magnesowych nie ma.
    więc zasięg rzędu 15km jest jak najbardziej możliwy ale z dziurą na środku dachu i anteną stacjonarną 1,5m długości.

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    po drugie aby mieć dobry odbiór i zasięg następnym czynnikiem wpływającym jest dobra masa, której niestety w antenach magnesowych nie ma.
    więc zasięg rzędu 15km jest jak najbardziej możliwy ale z dziurą na środku dachu i anteną stacjonarną 1,5m długości.

To prawda - dziura w dachu stacjonarna antena daje najlepsze efekty. Jednak jeżeli ktoś nie chce wiercić (tak jak ja) magnesowa antena jest dobrym rozwiązaniem (tylko nie taka 25cm za 15zł - bo wówczas lepiej nic nie zakładać). Jak już wcześniej pisałem używam Sirio ML145 zamontowana z tyłu, lewa strona dachu, radio Lafayette VENUS (wcześniej są fotki).
    Wracając do tematu "Miejsce na CB Radio" kilku producentów już wprowadziło radyjka, które można zmieścić w każdą dziurę. Polecam ALBRECHT AE-6890 PANEL - radio ma zdejmowany panel, Lafayette Venus - wszystko w gruszce działa całkiem fajnie - wiem bo używam oraz nowość President WILLIAM (tu troszkę cena odstrasza)
    156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
    159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

Widziałem kilka fotek z miejscem na gruszkę, różnie to wygląda. Jeżeli nikt nie chce wiercić to proponuję coś takiego:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM00051.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	52.0 KB
ID:	86336 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM00052.jpg
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	49.2 KB
ID:	86337 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM00023.jpg
Wyświetleń:	484
Rozmiar:	97.7 KB
ID:	86338
    Ostatnio edytowane przez pablop ; 18-02-2013 o 21:39
    156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
    159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

A ja troche zmienię temat - którędy wyprowadzacie na zewnątrz kabel od anteny magnesowej?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    A ja troche zmienię temat - którędy wyprowadzacie na zewnątrz kabel od anteny magnesowej?
    Ja mam zamontowane radio pod schowkiem przed fotelem pasażera. Stamtąd przewód antenowy prowadzony jest pod dywanikiem osłaniającym tunel, następnie pod kanapą do bagażnika przez otwór na narty gdzie spoczywa antena
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Przez weekend zakosili mi antenę z dachu. Przejeździłem z nią pół Polski przez dwa lata i stała, pojechałem do rodzinnej miejscowości do rodziców i ukradli... :/
    Teraz rozważam montaż anteny na uchwycie z gałką i na krawędzi klapy. Można to jakoś dobrze uziemić? Ma ktoś podobne rozwiązanie w SW (bez relingów)?

Użytkownik Romeo Avatar lukas_po
    Mieszka w
    Nowy Sącz - okolice
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 150KM '07 Carbonio Black

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    W moim przypadku kabel antenowy wychodzi na zewnątrz przez tylną klapę a dokładnie samą górą, w rogu pomiędzy spoilerem na klapie a dachem, na razie nie zauważyłem żeby miało to wpływ na szczelność, woda nigdzie nie zacieka.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

W SW troche z tym problem bo wtyczka nie chce przejsc pomiedzy klapa, a dachem. Tam jest za malo miejsca.
    Na razie mam przelozone przez tylne drzwi ale ... nie do konca to jest dobre bo przeszkadza przy wsiadaniu