Strona 21 z 234 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223242526272829303171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 2336

Temat: Opony Letnie

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Vredestein ultrac sessanta, jeździł ktoś na tych oponach? 235/45R18
    Mam je w takim rozmiarze. Na pewno bardzo ciche i ładnie wyglądają (każdy się zastanawia czy dobrze założone ). Na suchym i mokrym jest dobrze - wg mnie (i dla mnie) są OK (następny komplet też taki kupię). Zawsze znajdą się jakieś lepsze opony na deszcz, na tor, na śnieg ale na co dzień nie ma co udziwniać (za taką kasę - drogie nie są).

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Ja również jeździłem na w/w Vredesteinach co prawda w mocnej ośce, ale wg. mnie opony prezentują kiepski poziom. Wyglądają faktycznie kozacko, ale nic poza tym. Ja polecam coś z Goodyear`a choć ich trwałość pozostawia wiele do życzenia - coś za coś...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

OK dzięki panowie.

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Zastanawiam się poważnie nad kupnem chińskich opon Haida HD921 w rozmiarze 225/45/R18. Proszę o komentarze osoby, które ewentualnie miały bliżej lub dalej do czynienia z tymi gumami. Nie ukrywam, że jestem nimi zainteresowany ze względu na cenę. Nie oczekuję od tych opon nie wiadomo jakich parametrów. Jeżdżę normalnie, tzn. nie wykorzystuję opon w krańcowych warunkach. Z góry dziękuję za komentarze typu "chiński szajs" itp. Aktualnie jeżdżę na chińskich oponach zimowych Goodride SW608 i jak na moje potrzeby zupełnie wystarcza.
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 16-02-2013 o 22:55

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Przejechałem w życiu jakieś 600k km, zrobiłem zatem parę kilosów i trochę gum zostawiłem na asfalcie.
    Jeżdziłem na:
    Fulda (Carat Progresso) - dość wolno się zgubiły, na mokrym słabo, szybko zrywało trakcję, dość twardy bok.
    Dayton (D210, D310) - wchodziły w suche zakręty rewelacyjnie, ale skończyły się po 12 - 15k km. Z tym, że wtedy ciaśniejszy łuk brałem z piskiem, taki czas
    GoodYear (Excellence) - jeden z moich faworytów, duży przebieg, świetnie na mokrym, twardy profil do zakrętów, hamowanie w miejscu - można zęby wybić na kierownicy . Do tego ciche. Polecam.
    Good Year (Eagle F1) - idealne do głębokiej wody, twardy profil do zakrętów, stosunkowo duży przebieg, trzymały parametry aż do "slicka".
    Bridgestone (Turanza) - mój drugi faworyt. W Maździe 6 jeździły aż druty wylazły właściwie bez straty właściwości. Ciche. Polecam.
    Bridgestone (Potenza) - świetna guma, twarda mieszanka, pewne prowadzenie, na mokrym również.
    Uniroyal (RainSport2) - świetne na wodę, ale suche szybkie zakręty nie dla nich - bardzo się kładą na profilu, występuje efekt pływania, ja się nie umiałem przyzwyczaić.
    Toyo (Proxes T1) - na głęboką wodę miodne, ale leci bieżnik w oczach, szybko zrywa trakcję i włącza się ABS. Dość miękka mieszanka, twardy bok.
    Firenza (ST08) - jak na budżetową klasę dawały radę, ale na mokrym tył uciekał na szybkich zakrętach. Robiło się czasem niebezpiecznie.
    Kleber (Dynaxer HP3) - na mokrym strach. Jedne z najbardziej kładących się gum na zakrętach, szybko włączał się ABS.
    Barum (Bravuris 2) - szybko zrywały trakcję, lubiały uciekać na zakrętach, ale dość długo się trzymały.

Obecnie w AR159 mam GY Excellency na lato. Do drugiego samochodu nie wiem co kupię, lubię eksperymentować, więc się okaże co będzie w promocji w Biedronce, hyhy!

Warto zastanowić się jaki styl jazdy się uprawia i jakie warunki jazdy mamy najczęściej. Jeśli ktoś jeździ tylko po mieście i poza nie wypada raz w roku na wakacje to potrzebne mu są komfortowe gumy. Jak lata się po autostradach to warto przemyśleć zakup droższych i cichych opon, bo w niejednych hałas odbiera radość z jazdy.

Moje przemyślenia co do profilu są takie, że każdy ubi co innego, bo znalezienie złotego środka pomiędzy wyglądem, trakcją i komfortem nie jest niestety możliwe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Mariusz mysle ze to jakas nowa opona i malo kto to testowal ale podejrzewam ze na taka jazde jak Twoja moga byc OK.Kupilem kiedys chinskie opony Wanli 1088 i pozatym ze strasznie byly glosne przy predkosciach 40-70 km/h to byly OK jak na moje potrzeby.Pamietam ze byly niby robione na licencji Dunlopa.Patrzylem wczoraj na opinie na internecie ale nic nie znalazlem oprocz jakis porownan.Teraz mam Barum Bravuris 2 i wedlug mnie jak na takie pieniadze sa SUPER.P.S.coachu znowu blysnal

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Czytałem trochę opinii na necie o tych Haida HD921. Biorąc pod uwagę, że są to opony klasy budżetowej (czego nikt nie ukrywa) opinie są dość dobre. Patrzyłem zarówno na polskie portale, jak i na zagraniczne. Dość sporo opinii znalazłem na stronach brytyjskich. Ogólny wniosek jaki można z tego wysnuć jest taki, że w tej cenie nie da się kupić nic lepszego. A mówię tu o zakupie opon 225/45/R18 za kwotę z lekka przekraczającą 1000 zł. Za opony markowe, dajmy na to jednego z europejskich wiodących producentów, musiałbym wyłożyć ok. 3000 zł. Nawet te Barum Bravuris 2, o których pisze Piotrek, które są oponami średniej klasy, koszt mojego rozmiaru to ok. 450 zł/szt. Zobaczymy, jeszcze się ostatecznie nie zdecydowałem, ale cena w połączeniu z moim sposobem użytkowania auta jest bardzo kusząca

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Stelvio '18 280KM

Domyślnie

Szukam gum na lato, zawsze miałem w alfach pirelli p6 i p7 teraz oglądam oferty i załamka: jak są 225/50/17 to tylko rsc czyli run flaty a takich nie mogę ( chyba ) montować ??
    Za;eży mi na takim profilu bo teraz mam zimowe 235/45 i jazda na nich nie podoba mi się, a w manualu stoi jak byk 225/50 dla 17".
    Do chinskich nie mam zaufania, jeszcze oglądam yokohamy ale podobno szybko się ścierają...

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Bridgestone Turanza
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bachus
    Mieszka w
    TJE
    Auto
    AR 159 1.9 16v

Domyślnie

Ja mam yokohamy advan sport w tym rozmiarze i naprawdę świetne gumy. Trzymają się drogi jak przyklejone. Ścieralności nie zauważyłem jakiejś nadzwyczaj szybkiej, wręcz przeciwnie. Kolega ma w bravo2 bridgestony i w kolejnym sezonie pewnie przednie pójdą na tył bo kiepsko już wyglądają (po dwóch sezonach)a moje wyglądają może na 20-30% zużycia.