Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [156] Cos puka w lewym przednim kole

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie [156] Cos puka w lewym przednim kole

Taak sie pytam na wszelki wypadek, bo jeden mechanik powiedzial ze nic nie ma, ale ja slysze

Takie gluche pukanie, wystepuje raczej tylko przy duzych uskokach (przejazd przez prog zwalniajacy) i jest to jedno, takie gluche pukniecie.... Normalnie podczas jazdy nic nie slychac, chyba ze jest jakas wieksza nierownosc...

Co pada?

Doman
    Gość

Domyślnie

ja wlasnie z tego powodu wymieniam poloske bo tylko ona ma lekkie luzy a tak reszta jest ok i tez 4 mechanikow mowilo ze nic nie ma:-) zobaczymy po wymianie

kmito
    Gość

Domyślnie

Górny wachacz lub drążek kierowniczy, ewentualnie końcówka drążka.
    Miałem to samo.
    Piszę lub bo jednocześnie wymieniałem drążki i górne wachacze i ustało.
    Tak wachacze jak i drązki po wyjęciu jak i przed nie miały wyczuwalnych luzów.

cysio
    Gość

Domyślnie Re: Cos puka w lewym przednim kole

Cytat Napisał Krzysiek_wawa
    Taak sie pytam na wszelki wypadek, bo jeden mechanik powiedzial ze nic nie ma, ale ja slysze

Takie gluche pukanie, wystepuje raczej tylko przy duzych uskokach (przejazd przez prog zwalniajacy) i jest to jedno, takie gluche pukniecie.... Normalnie podczas jazdy nic nie slychac, chyba ze jest jakas wieksza nierownosc...

Co pada?
    Takie głuche puknięcia moga być spowodowane również elementami nie powiązanymi z zawieszeniem. Ja też słyszałem czasami coś jakby głuche puknięcia, okazało się, że obudowa filtra powietrza gdzieś pukała a do tego rozwalona osłona pod silnikiem stuka o jakiś element zawieszenia. Jeżeli zawieszenie masz OK to obstawiam właśnie osłonę pod silnikiem.

leniuszek
    Gość

Domyślnie

Takie głuche stukanie nie musi być wina wahaczy lub drążków ja też tak myślałem wydałem ponad 500 zł na wahacze drążki stabilizatory a okazało się że to są gumy stabilizatora ale jak je wymienić nie mam pojęcia

elwira
    Gość

Domyślnie

Gumy łączników stabilizatora.... Straszne... Kosztują grosze, a nikt nie chce ich robić

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał leniuszek
    Takie głuche stukanie nie musi być wina wahaczy lub drążków ja też tak myślałem wydałem ponad 500 zł na wahacze drążki stabilizatory a okazało się że to są gumy stabilizatora ale jak je wymienić nie mam pojęcia
    Nie wiem jak jest w JTD, ale w TS stabilizator stanowi teoretycznie jedną całość wraz z mocowaniem. Oczywiście jest możliwość wymiany tulei gumowych, ale trzeba trochę nad tym popracować, bo są one zafelcowane w obejmach. Trzeba więc przeprowadzić tzw. regenerację stabilizatora - rozfelcować obejmy gum i po wymianie najlepiej zanitować z powrotem.
    Oczywiście najpierw trzeba wyjąć stabilizator z samochodu. W tym celu potrzebny jest podnośnik lub kanał bo trzeba obniżyć belkę przedniego zawieszenia (tzw. sanki).

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek_wawa
    jest to jedno, takie gluche pukniecie.
    A ja wam mówię, że moim zdaniem to nie stabilizator.

leniuszek
    Gość

Domyślnie

dz ta odpowiedź ale serio masakra wymienić gumę stabilizatora, najlepiej odkręcić dolny wahacz choć i tak około 3 godz trzeba liczyć na wymianę jednej gumy masakra konstruktor chyba nie przewidział, ze to może być do wymiany nikomu nie polecam pozdrowionka dla alfaholików

leniuszek
    Gość

Domyślnie

to pukanie to może być też dolny wahacz , choć można to sprawdzić