Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] Stuka w lewym przednim kole

Pietras
    Gość

Domyślnie [156] Stuka w lewym przednim kole

Szukalem i nie znalazlem wiec opisze moj problem. Mianowicie przy ruszaniu w przod jak i w tyl, bardzo powoli, i w momencie gdy naciskam pedal hamulca slychac stuk jakby podwojny cos jak tyk-tyk, tak samo w tyl jak i w przod, jezeli natomiast po ruszeniu nacisne hamulec i juz sobie "tyknie" w kole, bede jechal dalej to juz przy nastepnych hamowaniach sie nie powtozy. Nie stuka w zadnych innych sytuacjach np. hamowaniu z duzej predkosci, w skrecie, w czasie gwaltownego ruszania, jezdzie w kolko w prawo i lewo. Jeszcze dodam ze "piszcza" klocki hamulcowe przy hamowaniu co bardzo mnie wkorza (sa prawie nowe okolo 3/4 okladziny jeszcze), wymieniane byly w salonie alfy okolo 10 miesiecy temu na poczatku nie piszczaly pozniej zaczely. Wyrobilem sobie juz jakis obraz co to moze byc jednak przed rozebraniem czegokolwiek wolal bym zasiegnac waszej opinii. Z gory dziekuje za wszelkie porady, ewentualne linki do innych zrodel z podobnym problemem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witam! Spradź przegub,może to byc łozysko,ale objawy sa torszke inne,zoacz tez czy masz dobrze zakrecone przednie kolo bo jak masz luz to to sa objawy tluczenia bo u mnie raz ktos poluzowal kolo i tak sie dzialo... moze to sworzen,ale to musi sprawdzic mechanik jak masz mala wiedze na ten temat. pozdrawiam!

Pietras
    Gość

Domyślnie

No z tego co widze to nikt takich objawow nie mial i chyba czeka mnie wizyta u mechanika, najgorsze jest to ze jak narazie najtaniej jak mi sie udalo znalezc, samo tylko sprawdzenie co to jest, bedzie kosztowac 40 funtow :shock: , jezeli nie bede robil u tego mechanika, a skad mam wiedziec czy bede robil, jak nie wiem ile to bedzie kosztowac bo mi powie pozniej jak sprawdzi ;// , ale dzieki w kazdym razie i pozdrowienia .

mexa
    Gość

Domyślnie

Rowniez dobrze moze byc luz na ktorys z wahaczy, mialem podobny efekt, koszt wahacza dolnego, to ok.70 funoli, w podrobie ok.30 ,wymiana ok.40 , ja kupilem podrobe i wymienial mi polak co dorabia po godzinach, oczywiscie mechanik, za wymiane zaplacilem 30f

Pietras
    Gość

Domyślnie

A mozesz jeszcze napisac jak sie ta podroba sprawuje ?. Kiedy zakladales i ile juz wytrzymala? I najwazniejsze z jakiego materialu jest ?. Nie wiem co prawda czy robia z czegos innego jak aluminium ale tak na wszelki wypadek pytam .

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Pietras,

Na moje to tuleje dolnego wahacza tak stukaja
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mexa
    Gość

Domyślnie

Jak tuleje, to sie wymienia tylko je, ale to mechanik ci sprawdzi gdzie masz luzy, dolny wahacz, to raczej nie jest z aluminium, bo jest dosc ciezki to jest odlew z ....? , trudno mi cos powiedziec na jego temat , wymienilem go 3 tygodnie temu , ale w poprzedniej mojej alfie 146 wymienialem, tez podrobe, to zaczal stukac po jakis 3 latach , ale to polskie drogi , nie raz sie wrabalem w dziure, wiec w UK powinien wytrzymac dluzej